Закон і Бізнес


Про гріх, кримчан та історію без крапки,

або Чому законникам варто уникати прокурорського вербування, а володарям мантій з Криму не потрібні «безстрокові перепустки»


№38 (1180) 20.09—26.09.2014
МАРИНА ЗАКАБЛУК
2963

Суд буде незалежним тоді, коли прокурори не відчинятимуть його дверей ногами. Законники з Донеччини вірять, що працюватимуть у судах України, а не самопроголошених республік. Володар мантії з Кіровоградщини вже 3 роки не припиняє боротися за право вершити правосуддя пожиттєво. Про це та інше йшлося на черговому засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів.


Прокурорська тяганина

«Кваліфікаційники» вирішили: Ілля Кравченко з Білозерського райсуду Херсонської області, 5-річний строк повноважень якого закінчився ще в лютому 2012 р., повинен продовжувати суддівську кар’єру. Володар мантії, щоб отримати «безстрокову перепустку», ще 9 серпня 2011 р. звернувся до ВККС із відповідною заявою. Проте комісії доводилося відкладати розгляд цього питання з таких причин. 22 січня 2009 р. прокуратура порушила стосовно І.Кравченка кримінальну справу за ч.2 ст.368 Кримінального кодексу («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою»).

Як повідомив доповідач Михайло Зайцев, за інформацією від 8.04.2014, яка надійшла до ВККС, прокуратура Херсонської області провела розслідування та прийняла рішення про закриття кримінального провадження за обвинуваченням І.Кравченка на підставі п.2 ч.1 ст.284 Кримінального процесуального кодексу — відсутність події кримінального правопорушення.

За словами М.Зайцева, служитель Феміди характеризується позитивно, якість розгляду справ — висока.

«То що, вербувала вас прокуратура? Скільки тягнули вашу справу?» — поцікавився голова ВККС Ігор Самсін. «П’ять років», — відповів І.Кравченко. «Всі слухайте! — звернувся очільник комісії до присутніх на засіданні володарів мантій. — Оце так працює прокуратура. Хотіли його завербувати! Якщо хтось такий є серед вас чи буде, відразу пишіть заяву про звільнення. Великий гріх — посадити людину в тюрму, бо так хоче прокурор!»

І.Самсін наголосив: суддя та суд будуть незалежними тоді, коли прокурор «не відчинятиме дверей суду ногою».

З донеччанами, але без кримчан

Рекомендацію отримала й Олеся Алтухова з Ворошиловського райсуду м.Донецька. Вона розповіла, що з 1 вересня їхня установа не працює. «У зв’язку з активною фазою АТО Ворошиловський районний суд м.Донецька з 1.09.2014 року зупинив роботу на невизначений термін» — така інформація розміщена на сайті установи.

«Так що, ми вас призначатимемо в ДНР?» — запитав І.Самсін. «Ні, гадаю, що буде Україна», — відповіла О.Алтухова. Вона розповіла, що наразі відряджена до іншої установи Донецької області.

До речі, троє суддів з м.Севастополя: двоє — з Ленінського, один — з Гагарінського райсудів — на засідання не приїхали. «Вони вже в Росії», — пояснив їх відсутність один із «кваліфікаційників». Справа в тому, що відповідно до закону «Про судоустрій і статус суддів» служителі Феміди можуть звертатися до комісії із заявою про обрання безстроково за півроку до закінчення 5-річного строку повноважень. Ці троє законників не мають права розглядати справи з травня поточного року. Тобто заяви до ВККС написали до загострення ситуації в країні.

Не прибув на засідання і Сергій Куковенков з Олександрійського міськ­райсуду Кіровоградської області, про якого неодноразово писав «ЗіБ». Нагадаємо: строк повноважень цього володаря мантії закінчився ще 21 червня 2011 р.

Цій тяганині кінця-краю не видно. Так, С.Куковенков уже 3 роки не здійснює правосуддя, а зарплату отримує. Можливо, законодавцям потрібно врегулювати це питання, аби в таких випадках кошти з держбюджету не витрачалися марно. І колеги володаря мантії теж стали заручниками цієї історії. Навантаження на них збільшилось, а ще одного законника їм ніхто не направить, адже вакансії в установі немає. Можливо, ВККС і ВРЮ варто було б дотримуватись єдиних правил при вирішенні таких питань. Якщо кожен із цих органів наполягатиме на своєму, то крапка в історії з’явиться ще не скоро.

Може, С.Куковенков не прийшов на засідання, бо чекає, коли з’явиться новий склад ВККС, сподіваючись на позитивне рішення?

Конкурс для переведення

Також комісія вирішила напередодні з’їзду суддів провести конкурс на заміщення вакантних посад у 14 храмах Феміди. «Надійшло багато заяв суддів щодо переведення. Потрібно проводити конкурс», — зазначили члени ВККС.

Так, 23 вересня претенденти позмагаються за вакансії у Вінницькому та Київському окружних адмінсудах, Господарському суді Львівської області, Господарському суді м.Києва, Галицькому райсуді м.Львова, Городоцькому райсуді Львівської області, Жовтневому райсуді м.Дніпропетровська, Здолбунівському райсуді Рівненської області, Київському райсуді м.Одеси, Ленінському райсуді м.Харкова, Печерському райсуді м.Києва, Тячівському райсуді Закарпатської області. А от 24 вересня відбудеться конкурс на заміщення вакантних посад у Київському апеляційному адмінсуді та Броварському міськрайсуді Київської області.

До того ж «кваліфікаційники» внесли зміни до Положення про порядок переведення судді до іншого суду в межах п’ятирічного строку. Відповідно до них конкурс на заміщення вакансії полягатиме у відборі суддів з найвищим рівнем професійної підготовки шляхом оцінки кваліфікаційного рівня кандидата за результатами виконання ним практичного завдання та з урахуванням особистих і моральних якостей за результатами проведення з ним кваліфікаційної співбесіди. Якщо в певних кандидатів будуть однакові результати, перевагу надаватимуть тому, хто має більший стаж роботи.

***

Незважаючи ні на що, комісія продовжує активно працювати. Хоча інші держоргани не поспішають реалізовувати її рішення.