Закон і Бізнес


Роз’яснення для уніфікації


№25 (1064) 16.06—22.06.2012
2966

Пленум Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ прийняв постанову, в якій роз’яснено спірні питання, що найчастіше виникають при касаційному провадженні.


Під час засідання пленуму ВСС, яке відбулося 14 червня, учасники, зокрема, обговорили та підтримали постанову «Про судову практику розгляду цивільних справ у касаційному порядку», автором якої є суддя ВСС, секретар пленуму Дмитро Луспеник. «Новітня кодифікація цивільного процесуального законодавства суттєво переосмислила механізм перегляду судових рішень, а створення ВСС і наділення його функціональними повноваженнями суду касаційної інстанції у справах цивільної юрисдикції вимагає узгодження позицій щодо процесуальних аспектів діяльності суду третьої інстанції як остаточної судової інстанції. У зв’язку із цим назріла потреба в наданні роз’яснень щодо практики застосування процедурних процесуальних норм у касаційному порядку», — обгрунтував необхідність прийняття постанови Д.Луспеник. Він зазначив, що дані в постанові роз’яснення повинні уніфікувати процедури, котрі вчиняються в суді касаційної інстанції відповідно до норм ЦПК, які є неоднозначними та по-різному тлумачаться.

Крім того, зауважив автор, роз’яс­нення є дуже важливими ще й тому, що в нормах ЦПК законодавцем ще у 2004 році реалізовано напрацювання, що грунтуються на нормах міжнародного права, досвіді інших держав, прецедентній практиці Європейського суду з прав людини стосовно запровадження так званих фільтрів допуску до касаційного провадження в рамках виваженої процедури.

Також пленум підтримав у першому читанні 4 проекти постанов: «Про деякі питання юрисдикції та підсудності розгляду цивільних справ», «Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів про відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки», «Про застосування процесуального закону у касаційному провадженні» та «Про практику застосування судами законодавства України про відповідальність за окремі корупційні правопорушення».

Як поінформував суддя ВСС Володимир Британчук, під час застосування закону «Про засади запобігання і протидії корупції» в місцевих і апеляційних суддів виникає чимало запитань. У проекті постанови «Про практику застосування судами законодавства України про відповідальність за окремі корупційні правопорушення» роз’яснюються процесуальні особливості розгляду справ цієї категорії, викладені певні орієнтири для розмежування корупційних адмін­правопорушень від деяких злочинів, передбачених розд.ХVII КК «Злочини у сфері службової діяльності».

Підтримані в першому читанні постанови доопрацьовуватимуть члени робочих груп.

Учасники засідання також заслухали інформацію про узагальнення судової практики перегляду кримінальних справ у касаційному порядку у 2011 році. Про те, які помилки найчастіше допускаються суддями нижчих інстанцій, читайте в наступному числі «ЗіБ».