Закон і Бізнес


Ціна підбурювання

За расистські виступи штрафуватимуть від €10000 до €100000


№38 (1180) 20.09—26.09.2014
2933

Парламент Греції прийняв антирасистський закон, що передбачає покарання за розпалювання насильства на грунті расизму і ксенофобії, заперечення геноциду греків і вірмен, а також голокосту і нацизму.


Одна з цілей закону, як стверджує мін’юст, — гармонізація грецького законодавства з Рамковим рішенням ЄС від 2008 р. Крім партії «Нова демократія» і «Загальногрецький соціалістичний рух» (ПАСОК), які входять до урядової коаліції, закон підтримали «Демократичні ліві» і кілька незалежних депутатів.

Ліва опозиція утрималася або була проти, вважаючи, що закон переслідує вузькопартійні цілі. Компартія Греції заявила, що закон під виглядом боротьби з расизмом і нацизмом «відкриває шлях для криміналізації робочого руху, комуністичної ідеології» і може бути використаний проти тих, хто виступав проти розв’язаної США, НАТО та ЄС війни в Югославії. Ультраправа «Золота зоря» голосувала проти, заявивши, що закон може бути використаний не тільки проти націоналістів, а й всіх незгодних із правлячим режимом.

Як повідомляє РІА «Новости», обговорення законопроекту, названого антирасистським, тривало майже 2 роки і спричинило розкол у суспільстві. Багато хто вважає його антиконституційним. Мін’юст на прохання 38 депутатів від «Нової демократії» вніс до документа зміни, відповідно до яких в ньому зазначається про геноцид греків у регіоні Чорного моря і Малої Азії, тобто на території Туреччини, а також геноцид вірмен та ассирійців. Парламент Греції визнає ці масові вбивства геноцидом з 1994 року.

Законом запроваджується покарання для тих, хто підбурює або закликає до насильства або ненависті за ознакою раси, кольору шкіри, релігії, походження або етнічної належності, а також тих, хто є членом ксенофобських чи расистських організацій. Партії або об’єднання, що підтримують расизм, позбавлять держфінансування на термін від 1 до 6 місяців.

Міністр юстиції зможе накладати штраф за расистські виступи на суму від €10 тис. до €100 тис. Винні в расизмі можуть потрапити за грати на строк від 3 місяців до 3 років, а також їх можуть оштрафувати на суму від €5 тис. до €20 тис.

До таких самих строків позбавлення волі засуджуватимуть тих, хто заперечує геноцид, злочини проти людяності, військові злочини, голокост і нацизм таким чином, що це може розпалювати расову ненависть або насильство. Депутатів парламенту і чиновників каратимуть суворіше — їм загрожує від 3 до 5 років тюрми.