Закон і Бізнес


Відплаті всяк підвладний

Наймолодший арештант Гуантанамо отримав 40 років тюрми


Злочин і покарання, №45 (980) 06.11—12.11.2010
2368

Військовий трибунал США засудив Омара Хадра до 40 років в’язниці за вбивство аме¬риканського війсь¬ковослужбовця й участь у змові з метою вчинення терористичних актів, повідомляє Бі-Бі-Сі.


24-річного громадянина Канади визнали винним на процесі, який відбувався на базі Гуантанамо минулого тижня. Попри вирок, реальний строк — 8 років, оскільки О.Хадр пішов на угоду зі слідством. Більш того, відбувши один рік на базі, він досиджуватиме свій строк у канадській в’язниці.
Засуджений визнав себе винним за п’ятьма пунктами, серед яких співпраця з «Аль-Каїдою» і вбивство, вчинене всупереч законам і традиціям війни. Колегія суддів із семи чоловік радилася протягом двох днів, перш ніж винести рішення.
США стали першою з часів Другої світової війни країною, де за воєнні злочини судили людину, яка на момент скоєння діянь була неповнолітньою.
У своїй заяві, зробленій минулого тижня, О.Хадр визнав, що не може розраховувати на захист як військовополонений у рамках Женевських конвенцій, оскільки він не був членом регулярних військових формувань.
Він також підтвердив, що проходив бойову підготовку, а також вчився збирати і закладати вибухові пристрої на тренувальній базі в Афганістані в липні 2002 року, після чого працював перекладачем для «Аль-Каїди» й інших бойових груп.
О.Хадр, який виріс у Торонто, жив у Пакистані й Афганістані зі своїм батьком Ахмадом Хадром, якого у Вашингтоні називали «високопоставленим членом «Аль-Каїди».
Із заяви підсудного також випливає, що йому обі¬цяли по $1,5 тис. за кожного вбитого американця.
У поширеній трибуналом заяві наголошується, що від вибухових пристроїв, закладених О.Хадром і членами його групи, ніхто не постраждав. Проте під час бою в липні 2002 року О.Хадр міг здатися, однак вирішив продовжувати бій і кинув  гранату, від вибуху якої загинув сержант Крістофер Спір.
Адвокати О.Хадра ствер¬джували, що їхній клієнт був дитиною, яку примусили воювати родичі.