Закон і Бізнес


Не переступати межі!


№37 (1179) 13.09—19.09.2014
2840

В Україні почастішали випадки тиражування інформації про суддів та членів їхніх сімей, неперевіреної інформації та такої, що не відповідає українському законодавству. Про це мова йде в рішенні РСУ від 05.09.2014 №26, текст якого друкує "Закон і Бізнес".


Рада суддів України

Рішення

5 вересня 2014 року м.Київ №26

Про звернення до Всеукраїнської громадської організації «Комісія журналістської етики»

Останнім часом у нашій державі зберігаються негативні тенденції до застосування різних форм тиску та незаконного впливу на суддів. Одним із шляхів впливу на судову гілку влади є формування негативної думки пересічних громадян про якість та доступність послуг, які надаються судовою системою суспільству. Формується не лише негативне ставлення до суддів, а й членів їх сімей, відомості про яких поширюються представниками ЗМІ, що спричиняє загрозу здоров’ю та життю цих осіб.

Захист судді від тиску чи незаконного впливу в будь-яких формах має гарантуватися передусім на законодавчому рівні, а механізми захисту повин­ні бути ефективними з точки зору їх практичної реалізації.

Засоби масової інформації відіграють провідну роль в демократичному суспільстві, проте вони не повинні переступати межі, встановлені законодавством держави.

Конституцією встановлено, що кожен зобов’язаний неухильно дотримуватись Конституції та законів, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань передбачає обов’язок не поширювати про особу недостовірну інформацію і таку, що ганьбить її гідність, честь чи ділову репутацію.

Як неодноразово наголошував у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, свобода вираження поглядів, гарантована п.1 ст.10, становить одну із підвалин демократичного суспільства й одну з принципових умов його розвитку та умов реалізації кожної особи. За умови додержання п.2 свобода вираження стосується не лише тієї «інформації» чи тих «ідей», які отримані належним чином або розглядаються як необразливі чи незначні, а й тих, що викликають образу, обурення або неспокій. Такими є вимоги плюралізму, терпимості й широти поглядів, без яких демократичне суспільство неможливе.

Разом з тим в Україні почастішали випадки тиражування інформації про суддів та членів їхніх сімей, неперевіреної інформації та такої, що не відповідає українському законодавству. Так, 10 липня 2014 року в програмі новин ТСН телеканалу «1+1» вийшов сюжет, де поширювалась інформація не лише про суддів, а й членів їхніх сімей, що призвело до конфліктів та завдало шкоди життю людей. 25 серпня 2014 року в програмі «Дістало!» телеканалу ІСТV ведучий повідомив телеглядачам, що 3 серпня набули чинності зміни до державного бюджету, відповідно до яких «суддям підвищили зарплату, і тепер оклад судді місцевого загального суду становитиме 18270 грн.». Статтею 8 закону «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (у редакції закону від 27.03.2014№1165-VII) визначено, що мінімальна заробітна плата у 2014 році у місячному розмірі становить 1218 грн. Отож, максимальний місячний розмір суддівської винагороди складатиме 18270 грн.

З метою надання правомірної оцінки дій журналістів доречно отримати з таких питань думку фахівців, зокрема, щодо відповідності дій журналістів вказаних телеканалів вимогам «Етичного кодексу українського журналіста».

Заслухавши голову Комітету забезпечення гарантій незалежності суддів Михайла Новікова та обговоривши інформацію щодо сюжетів телеканалів «1+1» та «ICTV», відповідно до ст.113, ч.5 ст.127 закону «Про судоустрій і статус суддів», пп.6 п.6 Положення про Раду суддів України, затвердженого рішенням позачергового Х з’їзду суддів 16 вересня 2010 року (в редакції, затвердженій рішенням позачергового ХІІ з’їзду суддів 20 червня 2014 року), Рада суддів

ВИРІШИЛА:

1. Звернутися до Всеукраїнської громадської організації «Комісія журналістської етики» для розгляду та надання оцінки відповідності дій журналістів телеканалів «1+1» та «ІСТV» вимогам «Етичного кодексу українського журналіста».

2. Рекомендувати суддям судів загальної юрисдикції, органам суддівського самоврядування у разі незгоди з діями представників ЗМІ звертатися для оцінки їх дій до Всеукраїнської громадської організації «Комісія журналістської етики» (01001, м.Київ, вул. Хрещатик, 27а, e-mail: info@cje.org.ua ).

Голова В.СІМОНЕНКО