Закон і Бізнес


Три години на добір

Голова ВККС упевнений, що анонімне тестування допоможе обрати кращих


№24 (1063) 09.06—15.06.2012
Оксана Радіонова
2574

До початку тестування залишилось 15 хвилин. Поки кандидати на посади суддів, нервуючи, займали свої місця в залі, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів І.Самсін та спостерігачі поділилися з журналістами своїми думками та враженнями від початку процедури оцінювання рівня знань претендентів на мантії.


Правила гри

Трьохгодинна реєстрація учасників тестування вже позаду. «На мій погляд, — зазначає І.Самсін, — вона пройшла добре». Кожен кандидат отримав персональний код, визначений автоматизованою системою. Саме він буде ідентифікатором на бланку відповіді анонімного тестування.

Впродовж трьох годин кандидати мають відповісти на сто тестових запитань. Результати буде оприлюднено цього ж дня, обіцяє очільник ВККС. Пояснює: таку швидкість забезпечить спеціальне обладнання.

«Результати будуть через 3—4 години після того, як ми розпочнемо сканування. Сьогодні побачимо код та бал — більше нічого», — пояснює журналістам І.Самсін.

Це було непросто

Анонімне тестування кандидатів на посади суддів проводиться ВККС вдруге. Цього року заявки на проходження тестування подали 3614 осіб. Тридцятьом з них комісія відмовила. «Це особи, в яких забракло трьохрічного стажу, або яким не виповнилось 25 років», — пояснив голова ВККС. Це підтверждують і спостерігачі. «Ми були присутні за засіданнях, коли приймалось рішення стосовно відмови. Дійсно, стосовно кожної кандидатури було оприлюднено підстави відмови. У більшості випадків не дозволили тестуватися, наприклад, особам, стаж роботи яких 2 роки 11 місяців і 15 днів», — каже директор «Центру суддівських студій» Наталя Верещінська.

Протестувати відразу більш ніж три з половиною тисячі осіб справа, м’яко кажучи, непроста. А тому до цієї процедури ВККС ретельно готувалась. У процесі задіяли усіх без виключення працівників, зауважує головуючий. А це майже дві сотні осіб.

Відкритість процесу

Висококваліфіковані служителі Феміди — міцне підгрунтя судової системи. Створити його й покликане анонімне тестування кандидатів на посади суддів. «Запроваджена система відбору дозволить сьогодні обирати кращих правознавців», — наголосив І.Самсін. Віе переконаний, що проведення добору має вагоме суспільне значення, саме тому тестування проходить у відкритому режимі. Прозорість забезпечується великою кількістю спостерігачів та представників ЗМІ.

Високу якість організації тестування відзначає директор офісу підтримки розвитку демократії та урядування місії USAID в Україні Лора Павлович. Вона слідкує за процедурою вже вдруге. «Усі минулорічні недоліки враховано. Сьогоднішнє тестування проходить на вищому рівні, ніж минулого року. Зокрема, ВККС розмістила значно більше інформації про те, як саме воно проходитиме». Українське анонімне тестування нагадало міжнародному спостерігачеві як вона на батьківщині, в США, здавала екзамен на право займатись адвокатською діяльністю.

Позитивно оцінює організацію тестувань і Н.Верещінська. Каже, що всі зауваження «Центру суддівських студій» співробітниками ВККС були враховані: «Ми зранку спілкувалися з кандидатами. Ніяких серйозних зауважень немає. Вони лише зазначають, що кияни в кращих умовах, ніж жителі інших регіонів України. Адже їм не довелось витратити час і сили на дорогу. Але разом з тим претенденти зазначили, що бажання стати суддею вище за такі перешкоди, й вони готові витримати такі незручності, аби лише мати можливість проявити себе».

А керівник проекту USAID «Україна: справедливе правосуддя» Девід Вон, вітаючи усіх присутніх із початком тестування, пообіцяв і надалі надавати допомогу ВККС у покращенні процедури добору кандидатів відповідно до міжнародних та європейських стандартів. Зокрема, проект сприятиме запровадженню спеціальної підготовки кандидатів, адже якісне й всебічне навчання є запорукою професійності суддів, а це у свою чергу сприятиме росту поваги громадян до судочинства.

 

Пряма мова

Наталя ВЕРЕЩІНСЬКА, директор «Центру суддівських студій»:

— Мені подобається швидке реагування ВККС на зауваження й проблеми, які виникають. Вони намагаються їх невідкладно залагодити. Приємно, що ВККС завжди йде назустріч кандидатам. Є намагання зробити цей процес відкритим і прозорим.

Пряма мова

Лора ПАВЛОВИЧ, директор офісу підтримки розвитку демократії та урядування місії USAID в Україні:

— Я була присутня на проведенні першого такого тестування минулого року. Я дуже задоволена тим, як проводиться воно сьогодні. Значно більше й спостерігачів, і представників ЗМІ. Позитивно, що ВККС змогла провести цей тест для усіх кандидатів одночасно в одному приміщенні. Це значно полегшує процес спостереження й моніторингу тестування.