Закон і Бізнес


Безпека економкласу

Міліція вирішить за свідків, де їм мешкати і працювати


Право сусіда, №45 (980) 06.11—12.11.2010
2497

Міністерство внутрішніх справ Росії підготувало проект документа, відповідно до якого тих, хто бере участь у програмі захисту свідків, переселятимуть на інше місце проживання.


Цей захід безпеки вживається тоді, коли йдеться про кримінальні справи, пов’язані зі скоєнням тяжких і особливо тяжких злочинів.

Згідно з Порядком ужиття заходу безпеки у вигляді переселення особи, котру захищають, на інше місце проживання відносно потерпілих, свідків й інших учасни¬ків кримінального судочин¬ства при прийнятті рі¬шення про необхідність переселення людини їй запропо¬нують на вибір кілька місць — повинно бути не менш ніж три варіанти.
З особою, яку захищають, укладуть договір у письмовій формі про взаємні зобов’язання і відповідальність сторін. Цей документ має містити список заходів з допомоги і підтримки, на яку може розраховувати свідок.
Порядок передбачає, що орган, який здійснює захист свідка, оплачує витрати, пов’язані з його проїздом і провезенням багажу, але не більш ніж 20 т. Свідкові оформляють усі проїзні документи — за тарифами економкласу.
Житло буде повністю оплачене за рахунок федерального бюджету. На новому місці свідкові зобов’язані знайти роботу або місце навчання і протягом року виплачувати матеріальну допомогу: перші три місяці — по 4 мінімальні зарплати, що на сьогодні становить 17320 руб. (близько 4500 грн.), інші 9 місяців — по 2 мінімальні зарплати.
Прикметно, що на розробку цієї програми знадобилося понад 6 років. Право свідків на переїзд було закріп¬лене ще в законі від 2004 р., але фактично не використовувалося, оскільки порядок надання такого захисту не був затверджений.