Закон і Бізнес


Почни з претензії

Про підготовку позову доведеться сповіщати відповідача заздалегідь


Право сусіда, №45 (980) 06.11—12.11.2010
2488

Депутати Держдуми РФ пропонують запровадити претензійний порядок врегулювання спорів. Це означає, що позивач повинен заздалегідь повідомити відповідачу про намір звернутися до суду і чекати його реакції.


З 4 травня 2010 року, коли вступив у силу закон про компенсації за тяганину і невиконання рішень суду, держава платить за кожен випадок необгрунтовано тривалого розгляду справи або невиконаний у строк вердикт. Поки таких випадків не дуже багато. За даними Федерального казначейства, на 30 серпня суди прийняли до розгляду 64 скарги на тяганину і 93 — на невиконання судових рішень. Задоволено 18 позовів, громадяни відсудили 996000 руб. (близько 250000 грн.)
За підсумками минулих парламентських слухань депутати збираються ініціювати внесення поправок до цивільного й арбітражного процесуального кодексів РФ про запровадження претензійного порядку врегулювання спорів. Ідеться про те, що перед зверненням до суду заявник повинен направити потенційному від¬повідачеві письмову претензію і протягом двох тижнів чекати відповіді.
Такий захід покликаний скоротити кількість справ, які надходять у суди, пояснює Павло Крашенінников. Адже в 40% випадків при зверненні до суду позовні вимоги задовольняються без заперечень з боку відповідача, проте процес ведеться з усіма трудомісткими формальностями. Якщо поправки внесуть, це дозволить скоротити і навантаження на суди: Сьогодні воно настільки велике, що страждає якість судо¬вих рішень: наприклад, в Арбітражному суді м.Моск¬ви на одного суддю припадає до 120 справ у місяць.
Також готується спіль¬ний пленум Верховного і Вищого арбітражного судів РФ з розгляду позовів про компенсацію за судову тяганину.