Закон і Бізнес


Розкриття важливіше за строк

Слідчим не довіряють брати участь в угодах з Фемідою


Право сусіда, №45 (980) 06.11—12.11.2010
2574

Сенатори пропонують виключити слідчих із процедури угоди з правосуддям. Вона укладатиметься між прокурором і обвинуваченим за участю захисника. Крім цього, з переліку причин, які перешкоджають укладенню угоди, будуть ви¬ключені обтяжливі обставини.


За чинним в РФ законом про досудову співпрацю, фігурант кримінальної справи за відсутності обтяжливих обставин має право подати клопотання слідчому про бажання укласти угоду з правосуддям. За це вирок може бути пом’якшено до половини максимального, передбаченого КК РФ.
Практика показала, що найчастіше клопотання про укладення угоди відхиляли слідчі, які ведуть кримінальну справу, пояснює один з авторів законопроекту. З 2009 року, коли прийняли цей закон, було подано 281 клопотання, 70 з яких відхилили слідчі і 30 — прокурори. При цьому користь закону така: було виявлено 50 раніше не відомих злочинів.
Обтяжливі обставини як перешкоду до угоди пропонується виключити, оскільки, як правило, до них відносять стан алкогольного сп’яніння і повторний злочин. Проте якщо в результаті угоди розкриваються нові злочини, це набагато важливіше, впевнені автори проекту.
Змінами до КК і КПК РФ пропонується уточнити, що угода з правосуддям можлива і в тому випадку, якщо обвинувачений готовий розповісти не тільки про своїх пособників, а й про тих, хто скоїв інший злочин. Верховний суд РФ, проте, вважає, що, таким чином, на пом’якшення вироку зможуть розраховувати особи, котрі не зізналися в своїх злочинах, просто повідомивши про чужі діяння, і вважає за потрібне уточнити формулювання.
Автори пропонують прописати, що на пом’якшувальний вирок, який передбачено за співпрацю з правосуддям, впливатимуть тільки завідомо неправдиві показання, а на неточності й несуттєві помилки суд не повинен звертати уваги.
В інших країнах рішення про угоду приймає прокурор як менш зацікавлена особа. Хоча в міліційних колах РФ наполягають, що слідчому видніше: людина справді збирається укласти угоду добросовісно чи хоче збити слідство з правдивого шляху.
Проте найчастіше на угоди з правосуддям у деяких регіонах іде наркобізнес. Наприклад, як установила прокуратура Хабаровського краю, проаналізувавши кримінальні справи, котрі розслідують слідчі органи краю, підозрювані (обвинувачені) подали 76 клопотань про укладення досудових угод. У задоволенні 25 з них відмовлено. За цей же час прокурори уклали 51 досудову угоду про співпрацю, здебільшого пов’язану зі злочинами у сфері незаконного обігу наркотичних засобів.
Найчастіше в досудових угодах про співпрацю на підозрюваних (обвинувачених) покладалися зобов’язання: давати правдиві показання; сприяти у виявленні інших злочинів, скоєних спільниками, і розшуку викраденого майна; видати документи, котрі мають значення для справи, і повернути набуте злочинним шляхом майно.