Закон і Бізнес


У погоні за досконалістю

Робочу групу засипали пропозиціями щодо проекту КПК


519

Минулого тижня відбулося перше організаційне засідання робочої групи з доопрацювання й підготовки проекту Кримінального процесуального кодексу (законопроект №9700). За словами голови Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктора Швеця, від суб’єктів законодавчої ініціативи вже надійшло понад 1 тис. пропозицій, і це лише початок. Тим часом у секретаріаті комітету повідомили, що загалом отримано вже близько 5 тис. пропозицій.


У ході засідання члени робочої групи визначили й обговорили питання, які необхідно опрацювати. Серед них:

Під час засідання порушувалось також питання необхідності приведення положень проекту КПК у відповідність із нормами Конституції, міжнародними зобов’язаннями України, прописаними в міжнародних договорах, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою, та узгодження з практикою Європейського суду з прав людини. Наголошувалось на важливості визначення моменту набрання чинності Кримінальним процесуальним кодексом: через 6 місяців чи один рік, і чи не порушуватимуться при цьому права громадян.

Присутні обговорили питання досудового слідства, об’єднання оперативно-розшукової діяльності з досудовим розслідуванням, необхідність ретельно проаналізувати зміни до інших законів.

Підтримку членів робочої групи знайшла пропозиція керівника головного юридичного управління апарату Верховної Ради Михайла Теплюка про те, що слід розділити ухвалення КПК і пов’язане з ним внесення змін до інших законів, приймаючи ці зміни окремим законом. Президент Спілки адвокатів України Лідія Ізовітова особливу увагу звернула на питання змагальності сторін, запропонувавши конкретні підходи, необхідні для надання рівних й однакових повноважень і стороні обвинувачення, і захисту.

Представник Національного інституту стратегічних досліджень Олек­сандра Руднєва наголосила на необхідності внесення змін до Конституції перед ухваленням проекту КПК. На що голова робочої групи В.Швець зауважив: «Президентом на розгляд Верховної Ради внесено проект Кримінального процесуального кодексу. Парламентом його прийнято за основу, а комітету доручено його доопрацювати у відповідності до чинної Конституції. При цьому цілісність і логіка, закладені Президентом в проекті КПК, повинні бути збережені. А решта — питання майбутнього».

Оскільки, відповідно до закону «Про Регламент Верховної Ради України», 23.02.2012 року завершується 14-денний термін подання поправок і пропозицій до законопроекту, члени робочої групи ухвалили рішення доручити секретаріату комітету протягом двох днів — 25—26 лютого — узагальнити пропозиції суб’єктів права законодавчої ініціативи, підготувати таблицю поправок і пропозицій до законопроекту до другого читання. На наступному засіданні таблиця буде розглянута, після чого планується громадське обговорення в ході розширених комітетських слухань. За словами В.Швеця, таких поправок буде кілька тисяч.