Закон і Бізнес


Еротична цензура


477

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення допускає появу цензури в Україні у випадку, якщо Верховна Рада прийме законопроект про обмеження доступу до еротичних сайтів.


18 жовтня парламент у першому читанні прийняв проект «Про внесення змін до закону «Про захист суспільної моралі» (№7132), яким планується зобов’язати інтернет-провайдерів обмежувати вільний доступ до веб-сайтів або їх частин, визначених Національною експертною комісією з питань захисту суспільної моралі як еротичні (детальніше про проект — у минулому числі «ЗіБ»).

Після цього Нацрада з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила заяву проти ухвалення нововведень. «Правила і санкції вказаного проекту закону, аналогів якому, до речі, не існує в жодній європейській країні, йдуть урозріз із практикою законотворчості демократичних країн і можуть призвести до проявів цензури в українському медіапросторі», — сказано в ній.

Нацрада виступає проти створення органу, якому буде надано право без рішення суду протягом доби вживати заходи щодо обмеження вільного доступу до електронних інформаційних ресурсів.

Відомство також уважає, що надання новоствореному спеціалізованому органу додаткових повноважень, які, по суті, дублюють або перевищують повноваження правоохоронних органів і Нацради з питань телебачення і радіомовлення, суперечить основам адміністративної реформи, а також вимагає значних бюджетних коштів.

Відхилити цей проект у другому читанні закликала парламент і міжнародна організація «Репортери без кордонів». На її думку, проект порушує ст.10 Європейської конвенції про права людини і ст.11 Загальної декларації прав людини, які ратифіковані Україною. У свою чергу інтернет-асоціація України вважає, що обмеження інтернет-провайдерами вільного доступу до веб-сайтів або їх частин, визначеними нацкомісією еротичними, є технічно неможливим.