Дефіцит оливкової олії та стрімко зростаючі ціни створили ідеальний ґрунт для шахрайства. За даними Європолу, продаж підробленої оливкової олії став «звичною практикою».
Попередження пролунало після того, як нещодавно влада вилучила 260 тис. л підробленого продукту під час скоординованих рейдів в Італії та Іспанії, пише «Закон і Бізнес» із посиланням на Euronews.
Менш ніж через два місяці близько 50 ресторанів у Римі потрапили під слідство з тієї ж причини, що викликало нові побоювання.
Схеми з підробленим маслом швидко поширюються через гострий глобальний дефіцит. Лише у 2023 році виробництво впало від 20 до 25% в усьому світі.
Головний винуватець — екстремальна посуха у Середземномор'ї, регіоні, на який припадає майже 90% світового виробництва оливкової олії extra-virgin.
І цей рік, на думку експертів, може бути ще гіршим. Водні ресурси виснажуються. Це призвело до різкого зростання цін. Стандартна оливкова олія extra-virgin раніше коштувала у супермаркеті від 3 до 5 євро за літр, тепер — від 10 до 12 євро.
Деякі шахраї підмінюють дорогоцінне «рідке золото» дешевшою олією. Звичайна рослинна олія прозора, тому її підфарбовують хлорофілом, щоб надати зеленого відтінку, і каротиноїдами, аби додати жовтого. В результаті виходить колір, схожий на оливкову олію.
Однак навіть якщо зовні вони схожі, різниця між ними величезна. Експерти зазначають, що «дешева рослинна олія не має ні смаку, ні запаху, тоді як оливкова ніколи не буває несмачною. Вона може бути більш менш солодким, гірким або гострим, але ніколи не буде несмачним».
Підробку трохи складніше виявити, якщо рослинна олія з насіння поєднується зі справжньою оливковою. В такому разі шахрайство може викрити простий аналіз. Наприклад, тест на склад жирних кислот або стеринів, а також спектрофотометричний аналіз.
Інші шахраї використовують суміш оливкової олії з «лампадною олією», яка називається так через її історичне використання в якості палива. Це оливкова олія низької якості, непридатна для вживання через високу кислотність.
Експерти ринку звертають увагу: купуючи чи замовляючи оливкову олію extra-virgin, завжди перевіряйте інформацію на пляшці. Переконайтеся, що вказана дата та місце збору врожаю, перевірте, чи можна відсканувати QR-код, щоб простежити ланцюжок виробництва, і подивіться на наявність печаток сторонніх сертифікаторів, тестерів або консорціумів, таких як DOP або IGP.
Найпросунутіші консорціуми з виробництва олії використовують системи блокчейн для відстеження. І споживачі повинні знати про існування таких інструментів відстеження.

Ринок підробленої оливкової олії існував завжди. Але зараз він стає потужнішим, оскільки ресторани не хочуть платити за нинішніми цінами.
Матеріали за темою
Помер Папа Франциск - Ватикан
21.04.2025
Вирок уперше готував ШІ в суді Нідерландів
16.04.2025
Коментарі
До статті поки що не залишили жодного коментаря. Напишіть свій — і будьте першим!