Закон і Бізнес


ВСУ не подтверждал законность газовых контрактов, - заявление


04.07.2014 14:01
3003

ВСУ сделал выводы относительно действий Ю.Тимошенко, которые предшествовали заключению газовых контрактов как внешнеэкономических договоров между НАК «Нафтогаз Украины» и ОАО «Газпром», сами договоры не были предметом проверки Верховного Суда Украины в рамках уголовного дела.


Соответствующее сообщение пресс-службы Верховного Суда Украины сегодня было размещено на сайте Суда.

«ЗиБ» публикует полный текст заявления Суда относительно решения ВСУ по делу Ю.Тимошенко.

14 квітня 2014 року Верховний Суд України з підстави встановлення рішенням Європейського Суду з прав людини порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом переглянув постановлені у кримінальній справі щодо Тимошенко Юлії Володимирівни вирок місцевого суду про її засудження за частиною третьою статті 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень) та ухвали судів апеляційної та касаційної інстанцій, якими вирок було залишено без зміни, і, скасувавши ці судові рішення, постановив закрити кримінальну справу за відсутністю події зазначеного злочину.

Після ухвалення постанови від 14 квітня 2014 року ЗМІ, коментуючи цей факт, зокрема і з посиланнями на висловлювання окремих осіб та посадовців України та Російської Федерації, активно поширюють інформацію про начебто підтвердження рішенням Верховного Суду України законності газових контрактів, укладених у січні 2009 року між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» на 2009 – 2019 роки.

У зв’язку з цим повідомляємо наступне.

Розглядаючи кримінальну справу щодо Тимошенко Ю.В. Верховний Суд України дав оцінку діям окремої посадової особи, вчиненим за обставин, встановлених місцевим судом, з метою перевірки наявності чи відсутності в цих діях складу конкретного злочину, а саме, злочину, передбаченого частиною третьою статті 365 КК України, або події цього злочину.

За результатами перегляду судових рішень у справі Верховний Суд України дійшов висновку, що Тимошенко Ю.В. як Прем’єр-міністр України, надаючи одноосібно у 2009 році делегації НАК «Нафтогаз України» свої директиви щодо укладення газових контрактів з ВАТ «Газпром» Російської Федерації, не перебирала на себе повноважень колегіального органу – Кабінету Міністрів України, як помилково визнав доведеним місцевий суд, оскільки за законом цей колегіальний орган на той час такими повноваженнями наділений не був. Тобто визнано відсутність перевищення влади і службових повноважень Тимошенко Ю.В. за обставин і у формі, встановлених судами першої, апеляційної та касаційної інстанцій, що і стало підставою для скасування цих судових рішень і закриття кримінальної справи щодо заявниці саме за частиною третьою статті 365 КК України за відсутністю події цього злочину.

Таким чином, Верховний Суд України зробив висновки з точки зору кримінального права щодо дій конкретної посадової особи, які передували укладанню газових контрактів як зовнішньоекономічних договорів між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром», самі ж договори не були предметом перевірки Верховного Суду України в межах кримінальної справи. Верховний Суд України в постанові від 14 квітня 2014 року не вдавався до правової оцінки цих контрактів та не висловлювався щодо законності чи незаконності умов, на яких вони були укладені.

Тобто висновків про правомірність контрактів Верховний Суд України не робив. Тому будь-які протилежні твердження, зокрема, й заяви осіб, на які посилаються засоби масової інформації, суперечать суті рішення Верховного Суду України та є нічим іншим, як суб’єктивною думкою цих осіб.