Закон і Бізнес


Из соперников — в замы!

Председатель ВАС получил как одного из заместителей своего бывшего конкурента на главную должность


Исполнять обязанности заместителя председателя для Д.Липського не новость, а вот оправдывать доверие, оказанное коллегами, придется, пожалуй, впервые.

№26 (1168) 28.06—04.07.2014
МАРИЯ ОПРЕНКО
3613

Команда руководства Высшего административного суда, несмотря на все препятствия, переносы и откладывания, наконец сформировано. Выборы прошли в спокойной обстановке, без представителей общественности. Судьи также успели внести изменения в штатное расписание, расформировав одну из судебных палат учреждения.


Спори порядку денного

Чергові збори суддів ВАС, призначені на 25 червня, мали на меті вирішити питання, що стосувались як кадрових змін, так і специфіки роботи установи взагалі. Порядок денний містив 5 питань, перші 4 з яких власне й стосувалися змін у спеціалізації суду. Так, пропонувалося змінити структуру штатного розпису ВАС, склад судових палат і персональний склад постійних колегій за рахунок зміни спеціалізації суддів за категоріями адмінсправ. Останнім значилося питання призначення заступників голови установи.

Втім, очільник ВАС Олександр Нечитайло, якого обрали й головуючим на зборах, запропонував колегам деяку ротацію порядку денного, зазначивши, що обрання заступників є одним із пріоритетних і до того ж може забрати чимало часу, який буде витрачено на дотримання всіх процедурних норм. А тому його варто розглянути першим.

Таку пропозицію сприйняли позитивно, проте дехто із суддів зауважив, що решту пунктів узагалі розглядати зарано. Претензії, зокрема, виникли в судді другої судової палати Тетяни Розваляєвої. «На мою думку, судді не готові затвердити будь-які зміни щодо спеціалізації, бо про намір уносити подібні зміни ми дізналися щой­но», — зазначила вона. Підтримала колегу й Любов Гончар, яка сиділа поруч. «Ми повинні з’ясувати думку всієї палати, бо це неодмінно вплине на навантаження та специфіку розгляду конкретних справ. Пропоную це питання взагалі відкласти», — наголосила Л.Гончар.

Утім, О.Нечитайло заперечив, зазначивши, що секретарі палат отримали порядок денний ще 23 червня й устигли його опрацювати з колегами. Та виявилося, що деякі судді «чують про нього вперше».

Головуючий запропонував вирішити спір шляхом голосування, залишивши в порядку денному тільки питання обрання заступників. Коли ж більшість суддів відмовилися голосувати, О.Нечитайло запропонував компроміс: «Ми зараз оберемо заступників, а потім зробимо перерву для обговорення решти питань. Можливо, нам удасться порозумітися під час підрахунку голосів, і порядок денний сьогодні таки буде вичерпано». Таке рішення припало до вподоби учасникам зборів, які майже відразу почали висувати кандидатів на посади заступників.

Трійка турів — пара переможців

О.Нечитайло нагадав, що висування кандидатів на кожну з посад відбуватиметься окремо, відповідно, окремим буде й голосування. У першому колі на портфель заступника голови ВАС претендувало 3 кандидати: від третьої судової палати — Дмитро Ліпський, від першої — Михайло Смокович, від другої — Михайло Зайцев.

Звісно, за традицією, кожен з висуванців мав змогу висловитися та поагітувати за себе. Так, Д.Ліпський свій передвиборний спіч присвятив установленню та збереженню доброзичливих відносин усередині колективу ВАС. Він також наголосив на необхідності «навіть поза бажанням» виконувати вимоги, які висуває перед суддівством суспільство. «Про авторитет судової влади та його занепад ми можемо чути з вуст громадськості, депутатів, урядовців. Каміння в бік правосуддя не кидає тільки ледачий», — зазначив суддя. Розбавити свою промову він вирішив поезією: «На мій погляд, найкраще демонструє сьогоднішній стан речей вірш Леоніда Глібова, котрий писав: «На той раз суддями були Якіїсь два Осли, Одна нікчемна Шкапа Та два стареньких Цапа...». На думку Д.Ліпського, ставлення до законників у суспільстві майже не змінилось, і з цим треба щось робити.

М.Зайцев був лаконічнішим за свого опонента, зазначивши, що й надалі відстоюватиме добре ім’я колег та оберігатиме їх гідність в очах суспільства.

Останнього з кандидатів, М.Смоковича, на засіданні не було. Як повідомила Тетяна Чумаченко, — через складні сімейні обставини. Проте, за її словами, він просив передати, що підтримає рішення колег, яким би воно не було.

За результатами першого туру жоден з кандидатів не заручився підтримкою більшості (43 + 1 голос). Однак у лідерах опинився саме М.Смокович із 31 голосом. Д.Ліпського підтримало 18 колег. Переможця визначив лише другий тур. Причому Д.Ліпський відкрито агітував колег віддати посаду М.Смоковичу, аби не затягувати й не ускладнювати виборчий процес. «Розумію, що агітую не за себе, та наш колега — дійсно гідна людина, оберімо його», — закликав він суддів.

Агітація таки зробила свою справу: за М.Смоковича проголосувало 52 судді з 66 присутніх. Отже, принаймні одного із заступників було обрано. Нагадаємо, що М.Смокович нещодавно конкурував разом з О.Нечитайлом у боротьбі за посаду голови ВАС, але не зміг заручитися підтримкою колег. Може, колектив заздалегідь пророчив йому місце «другої скрипки»?

Іншого заступника обрали зовсім швидко. Ним став той-таки Д.Ліпський, якого тепер підтримали 50 суддів ВАС. Процедури дотрималися — опонентами переможця стали М.Зайцев та новий висуванець — суддя четвертої судової палати Сергій Острович. Вони набрали по 8 і 7 голосів відповідно.

Зазначимо, що ще перед голосування суддя першої судової палати Михайло Цуркан запропонував О.Нечитайлу самому сказати, кого з колег він хоче бачити поряд із собою в команді. «Йому ж працювати із заступниками — не нам», — зауважив М.Цуркан. Та голова ВАС відповів дипломатично: «Я залюбки працюватиму з кожним запропонованим кандидатом. Для мене всі вони— гідні й досвідчені люди».

Палата №2

Вочевидь, розв’язання кадрових питань таки надихнуло суддів на прийняття рішення про внесення змін до структури та штатного розпису ВАС і складу судових палат.

Самі зміни полягатимуть у розформуванні другої судової палати та переведенні з неї суддів до трьох інших. Рішенням зборів визначено, що датою запровадження змін стане 1 липня цього року. Отже, тепер замість «квартету» судових палат ВАС матиме «тріо».

За словами О.Нечитайла, необхідність прийняття такого рішення зумовлена законом «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», яким унесено зміни до Кодексу адміністративного судочинства. Йдеться про розподіл справ між суддями, які розглядатимуть спори щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради, Президента, Вищої ради юстиції, а також рішень, дій чи бездіяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Тепер жодна з палат ВАС не матиме виключної компетенції щодо їх розгляду, адже справи розподілятимуться без урахування спеціалізації суддів.

«Раніше саме ця категорія справ належала до розгляду суддів другої судової палати ВАС, сьогодні ж немає потреби в існуванні окремої палати для вирішення цієї категорії справ», — пояснив голова суду. В аналогічний спосіб з липня розподілятимуться й справи, пов’язані з виборчим процесом.

У зв’язку з переходом 8 суддів другої судової палати до інших палат виникла також необхідність у внесенні змін до складу постійних колегій суддів адмінсуду. Про зміну складу колегій або ротацію її членів дізнаємося вже незабаром.