Закон і Бізнес


Наказать за действия и бездеятельность

«Административники» требуют привлечь к ответственности лиц, которые устроили драку в ОАС г.Киева. И тех, кто ее не остановил


Н.Кобылянский: «Нельзя допускать вмешательства в деятельность судов».

№23 (1165) 07.06—13.06.2014
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3454

Совет судей административных судов обратился к Генеральной прокуратуре и Министерству внутренних дел относительно событий, которые произошли 23 мая в Окружном административном суде г.Киева. Речь идет о привлечении к ответственности как тех лиц, которые совершили преступные деяния, так и тех, которые допустили бездеятельность при охране помещения учреждения.


Події напередодні

На адресу РСАС надійшло звернення голови ОАС м.Києва Павла Вовка щодо подій, які відбулися в установі 23 травня. Нагадаємо, що цього дня під час розгляду адмінсудом справи за позовом народного депутата Інни Богословської до позачергового з’їзду адвокатів про визнання протиправним і скасування рішення невідомі особи, озброєні металевими щитами, гумовими та металевими кийками, дерев’яними палицями та пляшками із запалювальною рідиною, захопили будівлю суду.

«Таким чином, допущено прояви перешкоджання здійсненню правосуддя, тиску на суд та неповаги до суду, а також пошкоджено майно суду», — зазначається в повідомленні прес-служби Вищого адміністративного суду.

«До Окружного адмінсуду м.Києва прийшли близько 30 невідомих осіб у камуфляжній формі з битами та цепами. Не звертаючи уваги на попере­дження працівників спецбатальйону судової міліції «Грифон», молодчики прорвалися до зали судових засідань. У той час у залі перебував один із суддів, до якого невідомі почали чіплятися. Працівники «Грифону» стали на захист служителя Феміди. Між ними та правоохоронцями виникла сутичка, під час якої невідомі застосували сльозогінний газ. Незважаючи на перешкоди, міліціонери вивели суддю із зали засідань», — таку інформацію повідомили журналістам 23 травня у прес-службі ГУ МВС в м.Києві.

Потім, за інформацією прес-служби, події розгорталися таким чином: молодики забарикадувались у приміщенні зали за допомогою меблів, які там були. Деякий час вони перебували в приміщенні адмінбудівлі, а згодом їх вивели працівники міліції.

«На місці події працює слідчо-оперативна група. Після проведення за цим фактом перевірки буде прийнято рішення згідно з чинним законодавством», — повідомили в прес-службі ГУ МВС в м.Києві.

Увечері 23 травня на сайті ОАС м.Києва з’явилося повідомлення про те, що «у зв’язку із замінуванням приміщень суду установа тимчасово призупинила роботу». «Роботу суду буде поновлено після перевірки приміщень саперами та оперативними слідчими», — зазначалося в повідомленні.

А вже зранку 26 травня на сайті столичної установи розмістили коротке повідомлення: «Суд працює у звичному режимі».

Необхідна реакція

Суддівський корпус ОАС м.Києва звернувся до відповідних органів з вимогою покарати винних осіб. Не могла не відреагувати на цю ситуацію і РСАС. «Працівники органів внутрішніх справ та спецпідрозділу судової міліції «Грифон» допустили бездіяльність, дозволили вчиняти акти вандалізму, руйнування, захоп­лення приміщення, погроз, насильства з боку невідомих осіб. У зв’язку із цим голова Окружного адмінсуду м.Києва П.Вовк подав заяву міністру внутрішніх справ Арсену Авакову про вчинення кримінального правопорушення», — повідомив голова РСАС Микола Кобилянський.

Ці кричущі факти, за словами очільника ради, не можуть залишатися без належного реагування. «Ставиться питання про те, що злочинна бездіяльність працівників органів внутрішніх справ повинна отримати відповідну оцінку, а винні — як особи, котрі втручалися в роботу суду, так і працівники органів внутрішніх справ, які не вдавалися до необхідних дій, — повинні бути притягнуті до відповідальності, передбаченої законом. Були зламані меблі, побиті підвіконня, зірвані водостічні труби. Це безчинство не було зупинено, нікого не затримали. Особи, які вчиняли ці дії, не були встановлені», — наголосив М.Кобилянський.

А тому, за його словами, РСАС має звернутися до МВС та Генпрокуратури.

У свою чергу член РСАС Руслан Арсірій, який є суддею ОАС м.Києва, звернув увагу на такий факт: «Рядові працівники міліції намагалися зробити все, що необхідне в таких ситуаціях. Однак саме керівництво не давало їм можливості здійснювати заходи щодо охорони громадського порядку, використовувати спеціальні засоби».

За його словами, не можна допустити, аби вийшло так, що «винними виявляться працівники «Грифону», які вп’ятьох стримували натовп». «А ті керівники Печерського райвідділу міліції, які не давали жодних команд групі реагування, що сиділа в автомобілі у дворі суду, заступник міністра внутрішніх справ, який також перебував у дворі суду і спостерігав за всім цим, можуть не понести покарання», — заявив Р.Арсірій.

Тому, на його думку, у зверненні до МВС та Генпрокуратури потрібно відобразити ці факти.

«У повідомленні, яке надійшло до РСАС від голови адмінсуду, такої конкретизації немає. Ви (звертаючись до Р.Арсірія. — Прим. авт.) були очевидцем подій, знаєте більше. На мій погляд, коли проводитиметься слідство, воно обов’язково з’ясує (у тому числі й опитавши очевидців), хто діяв відповідно до закону, а хто — ні. Зрозуміло, ми не можемо встановити цього. Кожен отримає по заслугах», — підкреслив М.Кобилянський.

«Але ж ми можемо написати…» — почали було заперечувати деякі члени РСАС. «У нас є офіційне звернення. Такі факти в ньому не зазначені», — відрізав голова ради.

Таким чином, РСАС вирішила звернутися до керівників МВС та Ген­прокуратури з вимогою притягнути до відповідальності як тих осіб, які вчинили злочинні діяння, так і тих, які допустили бездіяльність при охороні ОАС м.Києва.