Закон і Бізнес


Согласованный сценарий собрания

ССУ разъяснил, как избирать делегатов на съезд судей, и поднял завесу над подготовкой к форуму


№22 (1164) 31.05—06.06.2014
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3376

На ХІІ внеочередном съезде обладателей мантий соберется четыре сотни делегатов. Такой ориентировочный подсчет провел Совет судей Украины. Также он растолковал, как избирать представителей на конференции судей административных, хозяйственных и общих судов. А вот местом проведения июньского съезда определил НСК «Олимпийский».


Розтлумачили закон

Органи суддівського самоврядування звернулися до РСУ, аби та роз’яснила окремі проблеми, пов’язані з процедурою підготовки та скликання з’їзду суддів, який має відбутися 19—20 червня. Адже після внесення змін до закону «Про судоустрій і статус суддів» у ньому з’явилися деякі колізії.

16 травня члени РСУ 2 год. обговорювали розроблені ними рекомендації щодо порядку обрання делегатів на конференції законників та на з’їзд, однак не змогли їх схвалити. Тому вирішили доопрацювати документ. 23 травня РСУ розглянула вже «відшліфовані» рекомендації. І знову ж таки без зауважень не обійшлося.

Заступник голови РСУ Раїса Ханова зазначила: у рекомендаціях не уточнюється, скільки делегатів повинен відправити на з’їзд володарів мантій Верховний Суд. «Адже ми маємо протиріччя між ч.1 та ч.2 ст.125. У ч.1 записано, що «від кожного вищого спеціалізованого суду та Верховного Суду на загальних зборах цих судів обирається один делегат від двадцяти суддів із числа суддів цих судів». Частина 2 говорить таке: «Збори суддів Конституційного Суду та Верховного Суду обирають на з’їзд суддів по три делегати з числа суддів цих судів», — повідомила Р.Ханова.

Вона запропонувала керуватися ч.2 ст.125: КС та ВС обирає по 3 делегати. Члени РСУ погодились із цим і вирішили внести положення до рекомендацій.

«Наші рекомендації повинні бути чіткими, дієвими. Теорія тут не потрібна», — таким чином мотивувала Р.Ханова пропозицію щодо вилучення з документа «зайвих» теоретичних норм. Із цим погодився і член РСУ Володимир Погребняк. «Документ має бути лаконічнішим», — наголосив він.

Натомість їхній колега Павло Гвоздик був іншої думки. На його переконання, рекомендації варто залишити в такому самому вигляді й не вилучати з них жодних положень. «Документ виважений, дає відповіді на всі запитання. Це не лише моя особиста думка. Ми обговорювали проект рекомендацій з членами Ради суддів загальних судів. Вони мають таку ж точку зору», — пояснив П.Гвоздик.

Р.Ханова запропонувала зробити документ більш зручним для користування, розділивши його на дві частини — щодо обрання делегатів на конференції законників та окремим розділом — щодо обрання на з’їзд суддів.

Також РСУ розробила орієнтовний розрахунок кількості делегатів на позачерговий ХІІ форум володарів мантій у розрізі адміністративно-територіальних одиниць (областей і м.Києва) та вищих спецсудів. Так, планується, що в червневому заході візьмуть участь 405 делегатів. Зокрема, від Вищого адміністративного суду — 4 особи, від Вищого господарського та Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ — по 5 представників. Найбільше делегатів очікується від судів загальної юрисдикції — 291.

За словами Р.Ханової, кожна рада суддів має перевірити цей розрахунок, адже, можливо, «у ці цифри закралися неточності».

На думку члена РСУ Галини Канигіної, визначати кількість делегатів від кожної області та юрисдикції — це не повноваження ради. У свою чергу секретар РСУ Тетяна Козир не погодилася з колегою. За її словами, має бути визначена єдина методологія розрахунку кількості представників на форум законників. «У законі сказано: на з’їзді повинен бути один делегат від 20 суддів. Детальних роз’яснень закон не дає. Повноваження РСУ — організовувати та проводити з’їзд. Тому саме нам необхідно розробити єдиний підхід, як визначати кількість делегатів. Якщо кожен порахує по-своєму, у нас виникнуть проблеми», — підкреслила Т.Козир.

До зібрання готові

Також РСУ затвердила план організаційних заходів щодо підготовки та проведення червневого зібрання володарів мантій. Так, 25 квітня рада визначила, що з’їзд буде проведено в комплексі «Президент-готель». Однак місце дислокації вирішили змінити: законники зберуться в адмінбудівлі НСК «Олімпійський» (вул. Велика Васильківська, 55).

Розширили і список запрошених на зібрання: крім Президента, Голови Верховної Ради, міністра юстиції, керівників ВС, КС, вищих спеціалізованих та апеляційних судів, рад суддів, на форумі раді будуть усім суддям КС та ВС, членам РСУ та Вищої ради юстиції.

«Днями ми відвідали приміщення, де має відбутися з’їзд. Це адмінкорпус НСК «Олімпійський». Там достатньо місця, аби в належних умовах провести з’їзд, забезпечити харчування для учасників заходу. Приміщення охороняється, є парковка», — розповів голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк.

Член РСУ Інна Алєєва звернула увагу на питання гарантування безпеки учасників форуму. «Ми підключимо до цього «Грифон». Якщо будуть перші особи держави, то забезпечимо посилену охорону. Залучимо Державну службу охорони», — запевнив З.Холоднюк.

Також через два тижні вже має бути складений розрахунок витрат на проведення зібрання, сформовані відомості про дати народження, ювілеї, призначення на посади та інших визначних подій, які стосуються делегатів.

Забезпечать учасникам форуму також медичне обслуговування, паркування автомобілів, харчування; забронюють номери та оплатять проживання в готелях.

За словами голови РСУ Василя Онопенка, всі питання порядку денного з’їзду заплановано розглянути 19 червня. Наступного дня учасників зібрання очікує культурна програма — екскурсія столицею.