Закон і Бізнес


Стратегическая миссия

Концепция развития ААУ предусматривает «посредническую» функцию между защитниками и органами адвокатского самоуправления


О.Дмитриева поддержала кандидатуру О.Чернобая на пост президента ААУ и подчеркнула важность неизменности курса развития ассоциации.

№21 (1163) 24.05—30.05.2014
ЮЛИЯ САХАРОВА
3352

Очередной срок президентства Ольги Дмитриевой в Ассоциации адвокатов Украины подошел к концу. Поэтому делегаты съезда ААУ должны были избрать нового президента и должностных лиц этой организации. А также — определиться со стратегическими целями. Во время «наполнения» ААУ новыми кадрами защитники продемонстрировали единодушие, а кое-кто из них даже обрисовал новоизбранному президенту его «перспективы».


Від шухляди до законів

Захід, що зібрав представників професії, які є однодумцями, спорідненими за цілями та духом, проходив у теплій обстановці. Так, делегати з’їзду пригадували далекий 2006 рік, в якому було засновано організацію та часи, коли її діяльність не була активною, а документи припадали пилом у шухляді однієї зі столичних юридичних фірм. Та з кожним роком активність ААУ в інформаційному просторі зростала, як і кількість її членів. Ця тенденція, на переконання О.Дмитрієвої, передусім пояснюється злагодженою роботою команди, її відповідальним ставленням до роботи.

Тож саме зі слів подяки власному колективу розпочала свій виступ О.Дмитрієва. Не обійшлось і без нагородження адвокатів, які з року в рік займали активну позицію й, беручи участь у громадській діяльності, впливали на покращення професійного життя захисників. Так, почесні подяки отримали Валентин Гвоздій, Олег Чернобай, Анжеліка Сицько, Лариса Герасько, Олена Павлова та інші.

Завершенню каденції на посаді президента ААУ передувало затвердження делегатами з’їзду звіту О.Дмитрієвої за останні три роки діяльності асоціації. Звітуючи перед колегами, вона відзначила, що принципові напрями діяльності ААУ залишаються сталими протягом багатьох років. Крім того, О.Дмитрієва акцентувала увагу на активному розвитку регіональних відділень ААУ (зокрема Херсонського та Закарпатського), активізації діяльності комітетів, участі асоціації в законотворчій діяльності, у тому числі в розробленні законодавства про безоплатну правову допомогу та проекту Кримінального процесуального кодексу. Разом з тим вона відзначила тенденцію до збільшення кількості заходів, що проводяться для адвокатської спільноти.

До речі, як стало відомо зі звіту члена ревізійної комісії ААУ Сергія Василишина, саме на оренду приміщень для проведення профільних заходів скеровано найбільшу кількість надходжень, сформованих за рахунок благодійних і членських внесків (витрати ААУ за 2011—2014 рр. становили понад 1 млн грн., а доходи — на 8 тис. більше).

«Адвокати ніколи не належали до бідних прошарків населення, тому кому, як не нам, брати участь у благодійній діяльності?!» — зазначила О.Дмитрієва, розповідаючи про участь ААУ в благодійних заходах, зокрема про патронат двох столичних дитбудинків. Складаючи президентські повноваження, вона звернулася до колег зі словами: «ААУ — це інтелект, позитив та колективна творчість… Я все життя пишатимусь, що мала такий почесний статус!»

Утримати планку

Затвердивши звіт президента та ревізійної комісії ААУ, з’їзд наблизився до головної інтриги (принаймні для представників ЗМІ) — обрання нового керівника. Втім, виявилося, що на вакантну посаду претендує лише одна особа — керуючий партнер ЮК «Чернобай та партнери» Олег Чернобай, який є членом ААУ з 2007 р., а активну участь у роботі асоціації бере з 2009-го.

Захисник розповів присутнім, що до останньої миті вагався — балотуватися на президентську посаду чи ні, адже вбачає в цьому не тільки престиж, а й колосальну відповідальність. Мовляв, попередній керівник підняла планку настільки високо, що втримати її буде вкрай складно. Намагаючись переконати делегатів у гідності своєї кандидатури, О.Чернобай окреслив власне «тривимірне» бачення стратегічного розвитку ААУ. По-перше, це наділення асоціації функцією провідника між адвокатами та органами адвокатського самоврядування; по-друге, рух у напрямі трансформації інституту адвокатури з правозастосовного стану до стану формування права і, нарешті, вихід організації на міжнародну арену.

«Одним з основних пріоритетів діяльності ААУ стане продовження співробітництва з Національною асоціацією адвокатів та іншими органами адвокатського самоврядування, а також із профільними організаціями правників, що включатиме побудову ефективної взаємодії задля досягнення спільних статутних цілей та реалізації завдань», — зазначив претендент.

До речі, йому вдалося заручитися підтримкою О.Дмитрієвої та віце-президента ААУ В.Гвоздія. Останній навіть дав певні настанови претенденту та змалював його перспективи у випадку обрання. «Ця посада відбиратиме в майбутнього президента час від його сім’ї, бізнесу, роботи. Вона вимагатиме витрати великої кількості нервів, котрі, як відомо, не відновлюються. Але при певній роботі «даватиме» відчуття радості та гордості за виконану роботу, досягнуті результати, за внесок у розвиток адвокатури», — наголосив В.Гвоздій.

За результатами рейтингового голосування на посаду президента ААУ делегати одностайно обрали О.Чернобая. Не було суперництва й за другий «портфель» в асоціації: віце-президентом став генеральний директор ТОВ «Нацина Рачук», адвокат Олег Рачук.

Ідеологічну платформу  затверджено

Кадрового оновлення зазнали й інші органи асоціації: делегати обрали членів наглядової ради, ревізійної комісії та правління ААУ. До речі, якщо при наповненні новими кадрами правління асоціації та ревізійної комісії розбіжностей у позиціях делегатів не виникало, то під час обрання членів наглядової ради все пройшло не так гладко. Кандидатури О.Дмитрієвої, В.Гвоздія та А.Сицько колеги підтримали беззаперечно, а от адвокату Л.Герасько своєю передвиборною промовою не вдалося здобути прихильність делегатів.

Під час виступів кандидатів на посади членів правління пролунала низка цікавих пропозицій щодо напрямів подальшої роботи ААУ. Зокрема, стосовно максимального розвитку регіональних відділень асоціації, активної участі її членів у громадських та профільних радах при державних органах, законотворчій діяльності, створення пенсійного фонду адвокатів, набуття заходами, які проводить ААУ, статусу міжнародних, налагодження зв’язків з іншими професійними організаціями тощо.

Деякі з висловлених пропозицій було покладено в основу ідеологічної платформи асоціації — концепції розвитку ААУ на 2014—2015 рр., затвердженої делегатами з’їзду. Стратегічні цілі організації озвучив її новообраний президент. Тож, за його словами, ААУ насамперед спрямовуватиме зусилля на аналіз і формування громадської думки щодо роботи органів адвокатського самоврядування, донесення цієї думки до них, а також налагодження тісної співпраці між структурними підрозділами ААУ та органами адвокатського самоврядування. Крім того, асоціація незмінно триматиме курс на підвищення стандартів адвокатської діяльності, участь у законотворчій роботі та розвиток міжнародної співпраці.

Загалом в усіх окреслених орієнтирах діяльності асоціації прочитувався загальний меседж  — зберігати та розвивати найкращі традиції адвокатури.