Закон і Бізнес


«Страстная» для руководства

Апелляционные суды регионов уже начали возобновлять доверие с назначений новых председателей


№16 (1158) 19.04—25.04.2014
МАРИЯ ОПРЕНКО
3181

Люстрационная развязка состоялась. Закон «О возобновлении доверия к судебной власти в Украине» запустил механизм очистки и кадровых пертурбаций. Некоторые суды уже определились с тем, кому доверить должности председателей и заместителей. Однако большинству необходимо время, чтобы избрать среди коллег самого ответственного.


Метою, на якій наголошено в люстраційному законі, є утвердження верховенства права в суспільстві та законності в діяльності судів. А також, як зазначено в ст.1 закону, відновлення довіри до судової влади в Україні; з’ясування фактів, що свідчать про порушення суддями присяги, наявність підстав для притягнення суддів до дисциплінарної або кримінальної відповідальності; утвердження в діяльності суддів принципів незалежності й неупере­дженості.

Щоб максимально привести національну судову систему в готовність до наступної люстраційної перевірки, законодавець передбачив низку заходів, які необхідно здійснити судовим установам із прийняттям нових норм. Зупинимося на одному з них. У п.2 «Прикінцевих положень» передбачено, що з дня набрання чинності цим законом з адміністративних посад звільняються голови, їхні заступники та секретарі судових палат вищих спеціалізованих, апеляційних та місцевих судів. За новим порядком, керівництво мають обирати судді шляхом таємного голосування. При цьому займати посаду можна не більш ніж два строки поспіль, тобто лише 2 роки.

Законодавець намагався максимально усунути політизацію процесу обрання голів, звертаючи увагу на те, що колектив суду має сам визначитися стосовно свого очільника. І дехто вже визначився. Цього тижня більшість апеляційних загальних судів обрали своїх голів. Колективи установ здебільше підтвердили своє бажання працювати з тими людьми, які виправдали довіру колег і очолювали суди й до прийняття закону.

Так, збори суддів Апеляційного суду Вінницької області одноголосно підтримали кандидатуру Петра Кучевського, який і до того очолював суд. Оцінюючи роботу керівника протягом звітного періоду, збори суддів за участю голів місцевих загальних судів одноголосно визнали рівень організаційної діяльності П.Кучевського належним і таким, що відповідає вимогам закону «Про судоустрій і статус суддів», повідомила прес-служба установи.

Те, що він гідний своєї посади, довів і Петро Філюк, якого переобрали на посаду голови Апеляційного суду Волинської області. Підтримали своїх очільників колективи апеляційних судів Запорізької, Херсонської, Рівненської, Хмельницької, Чернігівської та Чернівецької областей. Тому Віктор Городовенко, Олег Коровайко, Олег Плюхович, Віктор Ковтун, Микола Олійник і Садіг Тагієв залишилися на посадах голів цих установ.

Однак у судах деяких регіонів зміна кадрів усе ж таки відбулася. Так, колектив Апеляційного суду Київської області на посаді голови зажадав бачити Олексія Данілова. Він разом із заступниками Олегом Ігнатюком, Олександром Шевченком та Миколою Яворським були призначені загальними зборами, що відбулися 14 квітня.

Апеляційний суд Луганської області також обрав свого керівника. Цю посаду було довірено судді судової палати з розгляду цивільних справ Володимиру Гаврилюку.

У Миколаївській області суд апеляційної інстанції очолив Олександр Ржепецький, змінивши на посаді свого попередника Олексія Леванчука. Зборами суддів, які відбулися 15 квітня, було призначено й заступників голови, якими стали Віктор Козаченко, Галина Погорєлова та Микола Міняйло.

Досить оперативно відреагував на зміну законодавства й Апеляційний суд Сумської області, в якому на третій день після набрання чинності законом був призначений новий голова — Владислав Ященко. Заступниками вирішили обрати Олександра Захарченка та Володимира Рибалку.

Не відстають від колег і судді адміністративної юрисдикції. Так, одним із перших, ще 11 квітня, свого голову переобрав Вінницький апеляційний адміністративний суд. Судді вирішили залишити на цій посаді Віталія Кузьмишина, який очолював установу й до змін у законодавстві. Його заступниками збори призначили Віктора Гонтарука, Жанну Мельник-Томенко й Олега Курка.

Визнано гідним своєї посади й голову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Олександра Мартиненка. Призначили відразу і його заступників — Анатолія Коршуна та Юрія Поплавського.

На Житомирщині апеляційний адміністративний суд також залишився з колишнім очільником — Катериною Франовською. Судова установа шляхом таємного голосування також обра­ла й заступника голови. Цю посаду тепер обійматиме Наталія Малахова.

На зборах суддів Львівського апеляційного адміністративного суду 14 квітня було обрано головою Сергія Богаченка. На посади заступників голови ЛААС із чотирьох заявлених кандидатур обрані судді Степан Нос, Олег Заверуха та Василь Багрій.

Визначилися стосовно свого керівника й столичні «адміністративники». На зборах, що відбулися 16 квітня, на посаду голови Київського апеляційного адміністративного суду обрано Андрія Горяйнова.

Дещо повільніше кадрові пертурбації відбуваються в «господарників». На момент підготовки матеріалу лише Київський апеляційний господарський суд скористався змінами в законодавстві. Установу, за рішенням зборів суддів, знову очолюватиме Олег Хрипун. Його заступниками обрано Володимира Андрієнка та Анатолія Верховця.

Отже, зміни тривають. Сподіваємося, що нові очільники зможуть довести свій професіоналізм і виправдати довіру колег. Стартувати необхідно негайно, адже термін на адмінпосадах тривалістю в рік задає керівникам досить швидкий темп для втілення своїх ідей.