Закон і Бізнес


«Темная» взятка

или Почему выключенный свет может быть опасным для обладателя мантии


№15 (1157) 11.04—17.04.2014
МАРИНА ЗАКАБЛУК
4088

Высшая квалификационная комиссия судей отстранила от должности Михаила Воробеля из Яворивского районного суда Львовской области. Он сознался: когда ему передавали конверт, в помещении был выключен свет. А еще судья подумал, что в конверте — ходатайство о вызове свидетелей, а не деньги.


2 квітня ВККС відсторонила від посад строком на 2 місяці 6 суддів. Один з них — М.Воробель. За матеріалами справи, «кваліфікаційник» Віктор Мікулін указав, що володаря мантії було повідомлено про підозру в скоєнні ним злочину, передбаченого ч.4 ст.368 («одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище») Кримінального кодексу. За скоєння цього злочину передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Як зазначено у клопотанні Генпрокурора, 21 січня цього року суддю впіймали на гарячому, коли він отримував $1 тис. «Співробітники СБУ спільно з Генеральною прокуратурою викрили та припинили протиправну діяльність судді Яворівського районного суду Львівської області, який вимагав та одержував неправомірні вигоди. Суддя запропонував родичам двох підсудних, які обвинувачуються у вчиненні хуліганських дій, за $1 тис. винести виправдувальний вирок. У ході слідства було встановлено, що раніше цей же суддя вимагав 8 тис. грн. від мешканки Яворівщини за закриття стосовно неї кримінальної справи за строком давності», — повідомляється на сайті СБУ.

Законник, присутній на засіданні ВККС, розповів свою версію січневих подій. «Щодо мене вчинена провокація з політичних мотивів. Протягом 2013 р. я приймав не такі рішення, які хотіла прокуратура, працівники СБУ», — зізнався М.Воробель. Він підкреслив: якщо суддя приймав законні рішення, але вони не збігалися з позицією правоохоронних органів, то до нього були питання.

«Я зібрався йти додому. У кабінеті світло було вимкнене. До кабінету зайшли дві жінки, дали мені конверт. Він був тонким», — розповів М.Воробель про події 21 січня. За його словами, ці особи вже двічі зверталися до нього з клопотанням про виклик свідків. «Я вважав, що то і є заява про виклик свідків», — додав законник.

«А де ви поділи конверт», — поцікавився секретар ВККС Анатолій Марцинкевич. «Поклав до кишені», — сказав володар мантії.

Як з’ясувалося, М.Воробель працює на посаді судді з 1996 р. Член комісії Дмитро Сокуренко запитав, чи реагував законник на, як він вважає, неправомірні дії прокуратури, слідчих. «Чи зверталися ви до ради суддів з тим, що на вас чиниться тиск у зв’язку з розглядом конкретної справи?» — поцікавився Д.Сокуренко.

М.Воробель відповів, що до прокуратури не звертався, бо йшлося про її працівників. А от попросити допомоги й захисту в органу суддівського самоврядування забракло часу, адже в суді працює всього 4 служителі Феміди (за штатним розписом має бути 10 суддів).

«Як ви можете розглядати справи, якщо вам пред’явлена підозра в скоєнні злочину?» — запитав А.Марцинкевич. «Я не проти відсторонення», — сказав М.Воробель.

Тож наступні 2 місяці законник не здійснюватиме правосуддя. Якщо за цей час крапку в його справі не буде поставлено, Генпрокурор знову звернеться до ВККС із клопотанням про відсторонення судді.