Закон і Бізнес


Ответственность на европейский манер

В ВС убеждены, что доверие общества не восстановить путем принятия одного закона или проведения одной проверки


На думку Я.Томбінського (ліворуч), перші кроки у відновленні довіри суспільства до судової влади має зробити вона сама.

№14 (1156) 04.04—10.04.2014
МАРИНА БОЙКО
3431

«Верховники» попросили представителей дипломатических учреждений и международных организаций объяснить украинскому политикуму об угрозах, которые таит в себе законопроект «О восстановлении доверия к судебной системе Украины». По мнению судей Верховного Суда, приняв документ в нынешнем виде, власть может допустить ошибку, которая в дальнейшем принесет много вреда. В частности, и с точки зрения прецедентов Европейского суда по правам человека. Вместе с тем, иностранные чиновники посоветовали искать общий язык с новой властью.


Євростандарти — понад усе

Служителі Феміди усіма можливими способами намагаються донести до законодавців думку про те, що очищення суддівських лав має здійснюватися правовими методами відповідно до європейських стандартів та українських законів. Адже, як влучно зауважив суддя ВС Василь Онопенко, «відновити законність, порушуючи закон, неможливо» (див. стор.3. — Прим. ред.).

Так, «верховники» вирішили заручитися підтримкою представників дипломатичних установ провідних держав світу та міжнародних організацій і зустрілися з ними на цьому тижні у Кловському палаці. «Курс України на євроінтеграцію залишається незмінним. Ми пишаємося тим, що 21 березня у Брюсселі відбулося підписання політичного розділу угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом», — заявив Голова ВС Яро­слав Романюк.

Отже, «верховники» вважають, що проводити судово-правову реформу необхідно шляхом приведення нашого законодавства у відповідність до європейських стандартів.

Також Я.Романюк повідомив, що у ВС створено робочу групу, завдання якої — підготувати пропозиції для Тимчасової спеціальної комісії ВР з питань підготовки законопроекту «Про внесення змін до Конституції». За його словами, 11 квітня відбудеться засідання Пленуму ВС, на якому «верховники» мають намір обговорити та схвалити пропозиції щодо внесення змін до розділу «Правосуддя» Конституції.

«Кожна наша пропозиція обгрунтовується європейськими стандартами», — запевнив очільник ВС.

Не забувати про ЄСПЛ

Головне питання, яке обговорювали на зустрічі, — відновлення довіри до судової системи. За словами Я.Романюка, судова влада в цілому та ВС зокрема поділяють стурбованість суспільства нинішнім рівнем довіри громадян до Феміди.

«Ми розуміємо, що рівень довіри не є високим і необхідно робити невідкладні кроки, аби його підвищити. Українська влада спрямовує свої зусилля на підняття авторитету судової влади. Разом з тим, на думку ВС, законопроект «Про відновлення довіри до судової системи України» має відповідати міжнародним стандартам у сфері незалежності суддів», — підкреслив очільник найвищого судового органу.

Він нагадав, що проведення люстрації планують доручити тимчасовій спеціальній комісії з перевірки суддів, а законопроектом визначено чіткий перелік рішень, які підпадатимуть під перевірку. «Оскільки фактично предметом перевірки будуть судові рішення, то, на нашу думку, перевірку та їх оцінку мав би давати суд вищого рівня, а не так звана спеціальна комісія», — висловив стурбованість Я.Романюк.

За його словами, щоб уникнути «люстраційних помилок», варто звернутися до досвіду Польщі. У 1997 та 2006 рр. у цій країні приймалися закони щодо люстрації. «У подальшому Європейський суд з прав людини ухвалив далеко не одне рішення за скаргами громадян Польщі на дії органів влади при проведенні люстрації. Євросуд неодноразово висловлював позицію, яка зводиться до того, що під час проведення люстрації громадяни, піддані цьому процесу, повинні користуватися всіма правами, гарантованими ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Мається на увазі: рівність сторін процесу, можливість користуватися послугами захисника та судового оскарження рішення. На превеликий жаль, згаданий законопроект такого не встановлює», — наголосив очільник ВС.

Він звернув увагу на те, що Євросуд прискіпливо ставиться до питання процедури звільнення володарів мантій.

Змінити точку відліку

Я.Романюк нагадав, що відповідно до законопроекту перевірятимуть рішення судів, ухвалені після 21 листопада 2013 р. «Але якщо згадати передісторію подій, які відбулися на майдані, то саме те, що накипіло в українському суспільстві і з чим громадяни не могли надалі миритися, — це те, що відбувалося до 21 листопада. Це стосується і певних судових рішень, і певної поведінки суддів. Нам видається, що такий підхід — перевірка лише тих судових рішень, які приймалися після 21 лис­топада, — є не зовсім правильним», — зазначив «верховник».

Також він акцентував увагу на тому, що перевірці будуть підлягати судові рішення, ухвалені в період політичного протистояння в Україні. «У зв’язку із цим є ризик того, що в суспільстві, можливо, буде сформована думка, що перевірка фактично переслідує політичну мету. На нашу думку, було б помилково породжувати такий небезпечний прецедент», — упевнений Я.Романюк.

Разом з тим «верховники» розуміють, що проблема довіри до судової влади є. «Ми прихильники того, щоби відновлення довіри відбувалось у суворій відповідності до міжнародних стандартів, які гарантують незалежність судової влади, а також до вимог, установлених у Конституції та українському законодавстві», — наголосив Голова ВС.

На його переконання, проблема довіри суспільства до судової влади  комплексна, і вона не може бути вирішена шляхом прийняття одного закону чи проведення однієї перевірки. Для цього необхідний цілий комплекс заходів. «Насамперед готовність до самоочищення та роботи в нових умовах має продемонструвати сама судова влада», — вважає Я.Романюк.

Він попросив у дипломатів та експертів допомоги — пояснити представникам українського політикуму про загрози, які таїть у собі законопроект. «Керуючись якнайкращими спонуканнями, українська влада, на нашу думку, може припуститися помилки, яка в подальшому завдасть більше шкоди, ніж принесе користі», — зауважив очільник найвищого судового органу.

Про розбалансованість

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський наголосив, що вони — тільки зовнішні спостерігачі. Суддям потрібно знаходити спільну мову з представниками інших гілок влади. На думку посла, перші кроки у відновленні довіри суспільства до судової влади має зробити саме остання. Адже питання довіри виникло не лише у зв’язку із загальновідомими суспільно-політичними процесами, а значно раніше.

«До яких заходів вдавалася сама судова система, щоб громадяни їй довіряли?» — поцікавився Я.Томбінський. На його думку, суспільство має бачити, що кожне рішення суду відповідає принципам верховенства права. «Людям необхідно забезпечити право на чесне судове рішення та можливість оскаржити його», — наголосив представник ЄС.

В.Онопенко повідомив дипломатам, що після реформи 2010 р. ВС не очолював судову систему, фактично був відрізаний від неї. Це підтвердив і Я.Романюк. «Можливості ВС впливати на формування судової практики є вкрай обмеженими. Сьогодні ВС не очолює судову систему, вона розбалансована, і немає реальних важелів впливу на неї», — розповів Голова ВС.

У той же час ВС власним прикладом намагається показати, як необхідно працювати, здійснювати комунікацію із суспільством, підвищувати авторитет судової влади. «Насамперед шляхом ухвалення справедливих судових рішень, коли б люди дійсно відчували відновлення справедливості», — наголосив Я.Романюк.

«Верховники» висловили сподівання, що влада їх почує, а дипломати та представники міжнародних організацій не залишаться осторонь проблем української Феміди.