Закон і Бізнес


Спілка юристів України Заява


№28 (1015) 09.07—15.07.2011
3086


Спілка юристів України

Заява

щодо організації розгляду кримінальної справи за обвинуваченням Тимошенко Юлії Володимирівни

 

Спостерігаючи за розвитком політичної ситуації в державі та використанням деякими політичними силами судових процесів для покращення свого політичного іміджу, Спілка юристів звертає увагу громадян, представників органів державної, судової влади і політиків на неприпустимість дискредитації судової системи, суддів, необхідність дотримання норм Конституції, чинного законодавства, виконання основних принципів правосуддя та верховенства права.

Сьогодні увага української громади прикута до судового процесу з розгляду справи за обвинуваченням Тимошенко Юлії Володимирівни у скоєнні кримінального злочину.

Відповідно до чинного законодавства судовий розгляд будь-якої кримінальної справи повинен відбуватися з дотриманням принципу верховенства права та вимог кримінально-процесуального законодавства.

Наразі суд підійшов до основної стадії процесу — судового розгляду. Він мусить допитати свідків, експертів, дослідити докази у справі, а потім у нарадчій кімнаті визначитися щодо винуватості чи невинуватості підсудного.

Проте, використовуючи цей судовий процес, окремі політичні сили намагаються дестабілізувати суспільство, закликаючи громадян до ігнорування інститутів держави та невиконання законів.

Ми вважаємо, що висвітлення ходу процесу у такій резонансній справі є вкрай необхідним для країни. Це є ознакою високорозвиненого громадянського суспільства і, без сумніву, є здобутком України.

Однак Спілка юристів висловлює занепокоєння тим, що пряма трансляція засідання в подальшому може завдати шкоди основним засадам судочинства, спричинити тиск на свідків та ускладнити процедуру отримання та дослідження доказів у справі.

Так, ст.293 Кримінально-процесуального кодексу з метою унеможливлення впливу на показання свідків передбачено їх видалення із зали суду. Об’єктивність їх показань забезпечується саме недопустимістю спілкування допитаних свідків із недопитаними. Тому цілком зрозуміло, що допитані свідки залишаються у залі судового засідання і не можуть покинути його до закінчення судового розгляду без дозволу головуючого.

Ті, хто слідкує за цим судовим процесом, бачать, що, попри постійну критику на адресу судді з боку підсудної, захисту, грубе порушення правил поведінки у суді, непокори законним розпорядженням головуючого, суддя у справі жодного разу не застосував арсенал передбачених процесуальним законодавством заходів впливу на порушників закону, навіть незважаючи на те, що підсудна публічно закликала ігнорувати суд та висловлювати до нього неповагу.

Cлід відзначити, що суддя є активним учасником судового процесу. Відповідно до ст.271 КПК на нього покладено обов’язок підтримання порядку під час судового засідання. Всі учасники судового розгляду, а також усі присутні в залі судового засідання повинні беззаперечно виконувати розпорядження судді щодо додержання порядку в судовому засіданні. Всі без винятку учасники судового розгляду звертаються до суду, дають свої показання та роблять заяви стоячи. Така форма звернення до суду є прийнятною для всіх демократичних країн. Вона має важливе значення як для встановлення істини у справі, так і для забезпечення умов, необхідних для нормальної роботи суду.

У судді є всі процесуальні можливості застосувати заходи впливу на порушників порядку в судовому засіданні, серед яких — попередження або видалення із залу суду тимчасово або на весь час судового розгляду.

Захисник підсудного може бути замінений на іншу особу у випадку непідкорення вимогам судді, а свідок, потерпілий та інші громадяни можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності.

Відповідно до ст.11 закону «Про судоустрій і статус суддів» проведення в залі судового засідання відеозапису, а також транслювання судового засідання допускається за рішенням суду і вирішення цього питання є прерогативою суду. Якщо й надалі через прямий ефір цей процес використовуватиметься як політична трибуна, суддя вправі заборонити відеотрансляцію цього засідання. І це не зашкодить принципу гласності та відкритості судового процесу, який може бути відкритим для представників преси та громадськості.

Спілка юристів, звертаючи увагу на вищевикладене, закликає представників різних політичних сил, громадськість чітко дотримуватися Конституції та законів України, не створювати умов для дестабілізації суспільства з метою отримання політичних дивідендів, показати приклад демократичності, законослухняності, поваги до суду та правосуддя в країні.

 

 

Голова Спілки юристів України,

президент Всесвітньої

 асоціації юристів,

президент Світового

конгресу українських юристів

Валерій Євдокимов