Закон і Бізнес


Рада суддів адміністративних судів України Голові Ради суддів України


№28 (1015) 09.07—15.07.2011
2954


Рада суддів адміністративних судів України

Голові Ради суддів України

Романюку Я.М.

 

Шановний Ярославе Михайловичу!

Рада суддів адміністративних судів, розглянувши звернення Ради суддів загальних судів, висловлює стурбованість і занепокоєння з приводу ситуації, що склалась останнім часом навколо розгляду судових справ, а саме: намагань окремих громадян, політичних сил і організацій у різний спосіб впливати на здійснення правосуддя у судах.

Незалежність судової влади є передумовою довіри до суду, запорукою авторитету та успішності судочинства і ознакою правової держави. Конституцією і законами України гарантовано самостійність і недоторканність суддів. Вплив на суддів у будь-який спосіб забороняється.

У світлі цих вимог втручання у здійснення правосуддя, що проявляється у порушенні громадського порядку в суді, впливі на суд або суддів, неповазі до суду та суддів, використанні й поширенні інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою завдання шкоди авторитету суду, формування заангажованої громадської думки, викликає негативну реакцію  суддівського співтовариства, громадськості та міжнародної спільноти.

За повідомленнями членів ради, голів та суддів адміністративних судів, громадяни у своїх зверненнях та скаргах на суддів допускають свідоме спотворення інформації щодо дотримання процесуальних норм при розгляді справ, обгрунтованості та законності дій суддів.

Для досягнення бажаних результатів розгляду справ, формування негативної думки суспільства щодо роботи судової системи певні сили у неправовий спосіб широко використовують можливості засобів масової інформації. Нерідко журналісти, висвітлюючи роботу судів чи хід розгляду справ у пресі або на телебаченні, викладають інформацію тенденційно, допускають неприйнятні оцінки та вислови щодо судової влади, а інколи образи на адресу суддів. Певні особи через засоби масової інформації викладають свою точку зору як єдино правильну, спонукаючи громадськість тиснути на суд. Як наслідок, почастішали випадки проведення мітингів, демонстрацій під будівлями судів під час їх роботи.

В умовах правового нігілізму почастішали прояви явної вседозволеності та зухвалої неповаги до суду і, що особливо непокоїть, у судових засіданнях, нехтування процесуальними нормами, порушення громадського порядку та навіть випадки хуліганства в залах суду. Конституційні принципи здійснення правосуддя, верховенство права в суді нівелюються.

При цьому найбільш незахищеними у цих випадках є судді, які працюють у судах першої інстанції, де розглядається найбільша кількість справ.

Все це є наслідком того, що визначені законом заходи впливу на порушення порядку під час судового процесу малоефективні. Процедура притягнення порушників до відповідальності, у той час як судді необхідно реагувати негайно, тривала й обтяжлива.

Ця проблема стосується суддів судів усіх видів юрисдикції, у зв’язку з чим Рада суддів адміністративних судів звертається до вас, голово Ради суддів України, з проханням посприяти вжиттю заходів щодо забезпечення належних умов здійснення суддями правосуддя, а також створення робочої групи для розроблення пропозицій стосовно внесення змін до чинного законодавства стосовно захисту від намагань незаконного тиску і впливу та посилення відповідальності учасників судового процесу, інших осіб за неповагу до суду.

За дорученням Ради суддів адміністративних судів 

з повагою

 

Голова Ради суддів

адміністративних судів

Кобилянський М.Г.