Закон і Бізнес


Беззаперечна відсутність

Василь Онопенко: «Дії Пасенюка закладають юридичну бомбу під виборчий процес»


Правосудие, №3 (938) 16.01—22.01.2010
2175

Ще не завершився перший тур президентських виборів і спори щодо їх результатів, як розпочалися спори суддівські. Для підтвердження свого статусу як керівника Вищого адміністративного суду перший заступник голови цієї установи Микола Сірош отримав дублікат гербової печатки, а Олександр Пасенюк звернувся по підтримку до Президента.Своєю чергою Керманич Верховного Суду Василь Онопенко на прес-конференції, яка була терміново скликана 14 січня, повідомив, що також звернувся до глави держави, аби поінформувати про протиправні дії О.Пасенюка.


Ще не завершився перший тур президентських виборів і спори щодо їх результатів, як розпочалися спори суддівські. Для підтвердження свого статусу як керівника Вищого адміністративного суду перший заступник голови цієї установи Микола Сірош отримав дублікат гербової печатки, а Олександр Пасенюк звернувся по підтримку до Президента.

 

Своєю чергою Керманич Верховного Суду Василь Онопенко на прес-конференції, яка була терміново скликана 14 січня, повідомив, що також звернувся до глави держави, аби поінформувати про протиправні дії О.Пасенюка. А голова Ради суддів Петро Пилипчук наголосив на небезпеці, яка може очікувати державу за умови нелегітимного керування судом.

 

«У нас не виникало жодних питань щодо тлумачення слова «відсутність»

 

Під час спілкування із журналістами Голова ВС В.Онопенко, зокрема, дав відповідь на запитання кореспондента «ЗіБ» щодо ситуації у Вищому адмінсуді.

— Василю Васильовичу, чи не вбачаєте необхідності в офіційному тлумаченні слова «відсут­ність», яке згадується в ст.41 закону «Про судоустрій України»? Адже в цій нормі прямо не зазначено, про яку відсут­ність ідеться: закінчення повноважень, звільнення з посади, перебування  у відпустці чи відрядженні.

— Від 2002 року в нас не виникало жодних питань щодо тлумачення чи розуміння цього слова. Адже цю статтю слід застосовувати в поєднанні з ч.5 ст.20 закону про судоустрій, в якій говориться, що голова суду та його заступник призначаються на посади рівно на 5 років.

— Ураховуючи, що підписи голови ВАС і його першого заступника мають однакову юридичну силу, а легітимність документа затверджується гербовою печаткою, чи відрізнятимуться відбитки оригіналу, який нара­зі — в О.Пасенюка, й дубліката, який уже отримав М.Сірош?

— Друга печатка видана згідно з вимогами чинного законодавства й абсолютно ідентична оригіналу. Але вагомість їх різна: одна з них — в О.Пасенюка, що­правда, не знаю, як він буде її використовувати, адже жодний державний орган не прийматиме документів за його підписом. Тому ця печатка так само цінна, як і та, що вирізана з картоплі. Інша — та, що знаходиться в легітимного в.о. голови ВАС М.Сіроша, — дійсно має вагу.

— Давайте умовно наблизимося до дня ймо­вірних виборчих спорів. Очевидно, за дні, які залишилися, питання що­до легітимності очільника ВАС так остаточно і не буде врегульовано. Тобто обов’язки керівника цієї установи виконуватиме, на думку одних, «легітимний» М.Сірош, а на думку інших — О.Пасенюк, якого ніхто не звільнив з посади. Як це може позначитися на вирішенні самих спорів?

— Те, що О.Пасенюк утратив повноваження, дискусії вже не підлягає. Небезпека в іншому. У час «Х» колегія суддів ВАС розглядатиме питання про оскарження результатів виборів. Якщо склад цієї колегії буде сформований О.Пасенюком, який не має права формувати палати, в тому числі й через президію (бо він вже не голова ВАС, а отже, не входить до складу президії за посадою), виникнуть сумніви щодо легітимності такого складу колегії.

Дійсно, ситуація навколо виборів Президента може розгортатися за непередбачуваним сценарієм. І зацікавлені особи можуть використати будь-яку можливість, аби зірвати цей процес. Якщо ж О.Пасенюк продовжуватиме діяти в спосіб, про який я говорив, — формуватиме через президію склад колегії, то це буде юридична бомба, яка може привести Україну до надсерйозних проблем.

 

Один суд — один керівник

 

Акцентуючи увагу на протиправних діях О.Пасенюка, Голова ВС повідомив, що перший заступник голови РСУ й одночасно член Вищої ради юстиції Олександр Волков уже звернувся до ВРЮ з поданням про звільнення О.Пасенюка з посади судді. Також В.Онопенко проінформував, що на засіданні Вищої кваліфікаційної комісії, яке проходило одночасно з прес-конференцією, ухвалено рішення не приймати до розгляду документів за підписом О.Пасенюка, що надійшли (й, можливо, надходитимуть) після 22 грудня 2009 р. Легітимними ж уважатимуться лише документи за підписом М.Сіроша. Аналогічне рішення, як повідомив В.Онопенко, прийнято й Держказначейством.

Голова ВС повідомив і про свою зустріч із Президентом, після якої подав на ім’я останнього офі­ційне звернення. Він зазначив, що Віктор Ющенко підтримав його думку стосовно серйозності проблеми, яка може призвести до непередбачуваних наслідків під час виборчих спорів. У своєму зверненні до глави держави очільник ВС попросив припинити незаконну діяльність О.Пасенюка, забезпечити правове регулювання та створити умови для виконання М.Сірошем обов’язків ке­рівника ВАС.

П.Пилипчук зі свого боку повідомив, що в разі, якщо ВАС керуватиме нелегітимний голова, можуть бути поставлені під сумнів рішення, пов’язані з роз­глядом виборчих спорів, і сам суд можуть назвати нелегітимним. На думку керманича РСУ, такими діями можна зірвати і самі вибори Президента, тому 25 грудня Рада суддів порушила питання щодо голови ВАС, аби унеможливити за­значений розвиток подій.

Чи дійсно ситуація з ВАС стане додатковою підставою для ускладнення виборчого процесу, дізнаємося вже наступного тижня. Бо передбачити всі можливі сценарії, що виникають у головах штабних юристів, не зможуть навіть досвідчені правники чи по­літологи.

 

Ірина ЧАЛЬЯН