Закон і Бізнес


Справи з минулого

Кількарічний конфлікт не дозволив отримати рекомендацію


Правосудие, №39 (923) 26.09—02.10.2009
2533

Як повідомляв «ЗіБ» у минулому числі, на засіданні Вищої кваліфкомісії 11 вересня не було кворуму, але, незважаючи на це, вона все ж поспілкувалася з атестованими та претендентами на безстрокове обрання. Тоді ж було вирішено в найближчий четвер ухвалити щодо них рішення та розглянути складні справи. На позачерговому зібранні члени ВККС поспілкувалися лише з 4 претендентами на обрання безстроково, але часу на них довелося витратити чимало. У четвер, 17 вересня, представники комісії зібрались у приміщенні Верховного Суду, а не в Кловському палаці.


Як повідомляв «ЗіБ» у минулому числі, на засіданні Вищої кваліфкомісії 11 вересня не було кворуму, але, незважаючи на це, вона все ж поспілкувалася з атестованими та претендентами на безстрокове обрання. Тоді ж було вирішено в найближчий четвер ухвалити щодо них рішення та розглянути складні справи. На позачерговому зібранні члени ВККС поспілкувалися лише з 4 претендентами на обрання безстроково, але часу на них довелося витратити чимало.

 

Відкладене голосування

 

У четвер, 17 вересня, представники комісії зібрались у приміщенні Верховного Суду, а не в Кловському палаці. Помпезність останнього, напевно, дисгармоніювала б з формальністю події — члени ВККС, не витрачаючи багато часу, атестували 20 осіб і 30 надали рекомендації на безстрокове обрання. Природно, що мантієносців не за­прошували, адже їм довелося б зайвий раз їхати до столиці.

Проте це не стосувалося 5 «проблемних» суддів: з ними кваліфкомісія вирішила поспілкуватись особисто. На минулому засіданні голова ВККС Віталій Бойко скаржився, що на порядку денному надто багато питань, а отже, не вдається приділити багато часу кожному претенденту. Можна сказати, що в четвер здійснилася його мрія — вдалося неспішно поспілкуватися з усіма.

Першою до розгляду взяли «справу Тимура Саранського», який претендував на безстрокове обрання в Заводський районний суд м.Дніпродзержинська. До нього у членів комісії виникли питання з приводу рішення щодо права власності на майно, яке було скасоване апеляційним судом.

Представники кваліфкомісії взяли до уваги, що в цілому Т.Саранський має непогані показники роботи, і вирішили перенести розгляд питання на жовтень. Тоді буде більше інформації про суддю і можна буде приймати об’єктивне рішення.

Також перенесли на жовтень і вивчення «справи Анатолія Швайковського», який претендував на безстрокове обрання в Оріхівський районний суд Запорізької області.

У 2008 році він закрив справу щодо застави за відсутності сторін, отримавши поштою документ про мирову угоду. Як потім виявилося, на час закриття справи один з учасників спору помер. Служитель Феміди зрозумів, що зробив помилку, і вирішив скасувати рішення. Таким чином, замість одного суддя допустив відразу два порушення. «Де ви навчилися так швидко розв’язувати проблеми?» — запитав В.Бойко, заслухавши інформацію про результати роботи претендента на безстрокове обрання.

Насторожив кваліфко­місію і той факт, що А.Швайковський 5 років пропрацював суддею, але досі має V кваліфікаційний клас. Однак у ВККС вирішили не робити поспішних ви­сновків, а повернутися до розгляду цієї справи в найближчому майбутньому.

 

Піти красиво

 

А ось суддя Деснянського районного суду м. Чернігова Віктор Білий значно спростив роботу кваліфкомісії. Строк його пов­новажень закінчився ще 11 листопада 2008 року, і з того часу ВККС ніяк не могла прийняти відносно нього рішення. 20 листопада 2008-го вирішення справи було відкладено до з’ясування обставин дисциплінарного провадження в ККС, а 11 червня цього року її розгляд знову перенесли до вирішення питання у ВРЮ. Повернутися до опрацювання «справи В.Білого» кваліфкомісія змогла 10 вересня.

Цього дня претенденту на безстрокове обрання закидали, що він перебував на робочому місці в нетверезому стані. Проте сам суддя заявив, що начальству просто здалося, ніби він був напідпитку. Члени ВККС поцікавилися, чому ж у такому разі він не пройшов тест, результати якого допомогли б розставити всі крапки над «і», адже в документах зазначалося, що мантієносець відмовився від нього. На це В.Білий зауважив, що ніхто йому тесту не пропонував і ви­сновки були зроблені поспішно.

Природно, що служителя Феміди засипали питаннями, відповіді на які мали засвідчити, наскільки добре він знає закон. При цьому суддя відповідав непогано, але... з байдужим виразом обличчя. Складалося враження, що йому все одно, яким буде вердикт кваліфкомісії. Члени ВККС вирішили поверну­тися до вивчення даної справи через день. Проте через відсутність кворуму претендента попросили прийти 17 вересня.

Невідомо, чи В.Білому набридло ходити на засідання кваліфкомісії, чи він не вірив у вирішення питання на свою користь, а може, втратив інтерес до професії судді, але факт залишається фактом: членам ВККС повідомили, що мантієносець написав заяву про звільнення, отже, розглядати справу далі не було сенсу.

 

Кабінетне питання

 

Ще один претендент на безстрокове обрання — Сергій Шабунін — сподівався залишитись у Господарському суді м.Києва, хоча взаємини з керівництвом у нього, м’яко кажучи, не склалися.

Запрошувати голову суду, де працює «проблемний» кандидат, — звична для ВККС практика, однак цього разу допомогти кваліфкомісії розібратись у справі прийшов не лише очільник указаної установи, Василь Саранюк, а й двоє його заступників. Щоправда, С.Шабунін попросив вести засідання без них, мовляв, побоюється упередженого ставлення.

Члени ВККС здивувалися такому проханню, але вирішили в закритому режимі проголосувати за пропозицію. Чекати за дверима довелося лише кілька секунд: кваліфкомісія цілком передбачувано відхилила незвичне прохання і почалось обговорення.

Олександр Ільков зачитав інформацію, відповідно до якої значну кількість рішень, ухвалених суддею, було змінено вищими інстанціями. Негативною виявилась і характеристика: «нестійкий» характер, не поважає колег тощо. Що­правда, не так давно ВККС приймала рішення про надання С.Шабуніну наступного кваліфікаційного класу, і тоді характеристика була абсолютно протилежною.

З приводу вищевказаної інформації мантієносець навів ряд контр­аргументів. За його словами, статистика не відповідає дійсності, оскільки він веде записи і готовий їх надати. Крім цього, суддя переконаний, що апеляційні інстанції отримали «настанову» вишукувати помилки та змінювати рішення з будь-яких причин. Слід відзначити, що така точка зору не безпідставна: ВГС не погодився з близько 80 рішеннями апеляційної інстанції.

Причиною ж негативного ставлення до себе служитель Феміди назвав те, що має власні переконання і не реагує на вказівки ке­рівництва. З приводу останніх він навіть передавав записи до СБУ.

Після промови С.Шабуніна слово дали і його начальству. Голова суду відзначив, що не вірить у хибність відомостей, адже, перш ніж відправити дані до ВККС, з ними ознайомили вказаного мантієносця і той упродовж місяця вивчав, чи немає там неточностей. Характеристику для підвищення класу писали не за місцем роботи, а в кваліфкомісії господарських судів, звідси й суттєві розбіжності. Крім цього, очільник суду повідомив, що в С.Шабуніна погані взаємини з колективом, тому іноді доводиться розв’язувати внутрішні конфлікти.

Але найгіршою рисою колеги голова вказаної установи вважає любов до написання скарг у різноманітні інстанції. Як наслідок, доводиться регулярно давати пояснення перевіряльникам. Заступник голови суду зі свого боку виклав причини конфлікту: 4 роки тому С.Шабунін попросив виділити йому окре­мий кабінет, але бажання не задовольнили. З того часу змінився голова суду, але налагодити взаємини вдалося лише на дуже короткий час.

Члени ВККС досить довго перебували в нарадчій кімнаті і врешті-решт вирішили не надавати С.Шабуніну рекомендації на безстрокове обрання.

 

Світла пляма

 

Єдиною, кому цього дня пощастило, була Лариса Щербань. В її практиці було чимало рішень, які скасовували і змінювали вищі інстанції, двічі ініціювалося притягнення її до відповідальності. Проте відповідно до матеріалів останнім часом її робота значно покращилася. Тому члени ВККС вирішили надати служительці Феміди рекомендацію на обрання безстроково.

Розглянули цього дня й одну скаргу. Ярослав Галецький був незадоволений позицією ВККС щодо відмови у скасуванні рішення кваліфкомісії суддів загальних судів Київського апеляційного округу. О.Ільков відразу звернув увагу, що розгляд таких скарг не передбачений законодавством.

Я.Галецький погодився, але водночас зауважив, що обмежень на подання також немає. За його інформацією, він перший, хто звертається з такою скаргою, тому сподівається на прецедент.

За зачиненими дверима члени ВККС довго не могли дійти згоди стосовно трактування закону, але врешті-решт вирішили, що не вповноважені приймати рішення за такими зверненнями.

Насамкінець члени кваліфкомісії домовилися про графік роботи в жовтні. Наразі планується провести 3 засідання, звісно, якщо проблем із кворумом більше не буде.

 

Олексій ПИСАРЕВ