Закон і Бізнес


Знову біля керма

Бойко повернувся до суддівських справ, очоливши ВККС


Правосудие, №22 (906) 30.05—05.06.2009
2721

25 травня з другої спроби (перша виявилася невдалою, адже 17 квітня на засідання прийшли лише 5 членів комісії. — Прим. ред.) Вищій кваліфі­каційній комісії суддів урешті-решт удалося зібратися в повному складі, аби обрати нове керівництво. Що­правда, не обійшлося без несподіванок, оскільки виявилося, що комісія отримала не лише нове поповнення, а й адміністративне оновлення.


25 травня з другої спроби (перша виявилася невдалою, адже 17 квітня на засідання прийшли лише 5 членів комісії. — Прим. ред.) Вищій кваліфі­каційній комісії суддів урешті-решт удалося зібратися в повному складі, аби обрати нове керівництво. Що­правда, не обійшлося без несподіванок, оскільки виявилося, що комісія отримала не лише нове поповнення, а й адміністративне оновлення.

 

Принагідно нагадаємо, що повноваження членів ВККС минулої каденції закінчилися ще 11 березня цього року, і протягом двох із половиною місяців комісія не займалася питаннями кадрового поповнення суддівського корпусу, оскільки не була повністю укомплектована.

Причиною цьому була, зокрема, неквапливість парламентарів у вирішенні питання щодо делегування своїх представників до ВККС, не поспішало з відповідним рішенням і Міністерство юстиції, яке мало призначити одного члена.

Як повідомляв «ЗіБ» у №17, 16 квітня Верховна Рада нарешті визначилась із двома кандидатами до ВККС: заступницею голови Київського районного суду м.Донецька Оленою Андрєєвою і діячем Окружного адміністративного суду, що в столиці, Павлом Вовком.

Що стосується представника від Мін’юсту, то відповідний наказ щодо призначення членом комісії очільника Верховного Суду в 1994—2002 роках Віталія Бойка був виданий не так давно. Саме це дозволило зібратись у повному складі всім 13-тьом членам комісії, з яких семеро були обрані ІХ з’їздом суддів, двоє, як зазначалося, призначені Верховною Радою, ще двоє — Президентом, одна особа — омбудсменом і одна — Мін’юстом.

Після представлення нових членів комісії слово надали Ігорю Самсіну, який склав повноваження очільника цього органу. Тепер уже екс-керманич ВККС розповів про обсяг накопичених справ. За його словами, станом на квітень цього року в них на роз­гляді перебувало 40 матеріалів щодо присвоєння кваліфікаційного класу і 79 — стосовно безстрокового обрання суддями.

Втім, кульмінацією за­сідання стало обрання голови ВККС. На це місце було висунуто двох кандидатів: колишнього керманича І.Самсіна і новопризначеного члена комісії — В.Бойка. Голосування вирішили провести таємно. Щоправда, результати волевиявлення були дещо несподіваними, адже ні для кого не є таємницею, що І.Самсіну пророкували «друге пришестя» до керма. Проте виявилося, що він отримав лише 4 голоси, натомість інший кандидат здобув їх 8 (1 бюлетень лічильна комісія ви­знала недійсним. — Прим. ред.). Отже, наступні 3 роки очолювати ВККС буде В.Бойко.

Також представники постійно діючого органу в системі судоустрою проголосували за кандидатури заступника голови і секретаря комісії. Ними, відповідно, стали члени найвищої інстанції третьої гілки влади, делеговані до ВККС з’їздом суддів, Микола Пінчук та Ярослав Романюк.

Після цього комісія ви­рішила провести своє перше робоче засідання 11—12 червня поточного року.

Як відомо, ВККС уповноважена давати висновок про можливість обрання суддів Верховного та вищих спеціалізованих судів, перевіряти додержання кандидатами на ці посади, а також суддями цих установ конституційних вимог щодо їх статусу, давати висновок про звільнення зазначених суддів з посад, а також проводити їх атестацію та присвоювати їм відповідні кваліфікаційні класи. Побіжно комісія розглядає звернення про дисциплінарну відповідальність суддів апеля­ційних судів, проводить пов’язані із цим службові перевірки, за наявності підстав порушує дисциплінарні провадження та вирішує питання щодо дисциплінарної відповідальності. Також цей орган, як вища інстанція, розглядає скарги на рішення (висновки) кваліфікаційних комісій суддів, дає дозвіл на складання та приймає повторний (додатковий) іспит у суддів, яким відмовлено в рекомендації для обрання безстроково, припиняє перебування у відставці судді (крім представників місцевих судів).

 

Олександра ПІОНТКІВСЬКА