Закон і Бізнес


12 друзів юстиції

На вакансії в «модному» суді претендувало 35 кандидатів


Правосудие, №14 (898) 04.04—10.04.2009
2294

На засіданні Кваліфікаційної комісії суддів адміністративних судів, яке проходило 26—27 березня, був справжній аншлаг. Справа в тому, що до «модного» храму правосуддя, як охрестили Окружний адміністративний суд м.Києва члени ККСАС, подало документи понад сто кандидатів.


На засіданні Кваліфікаційної комісії суддів адміністративних судів, яке проходило 26—27 березня, був справжній аншлаг. Справа в тому, що до «модного» храму правосуддя, як охрестили Окружний адміністративний суд м.Києва члени ККСАС, подало документи понад сто кандидатів. Проте перед членами комісії за два дні постала лише третина: хто документи забув оновити, а хтось вирішив навіть не намагатися випробовувати долю в такій конкуренції. Дивно, але ентузіастів навіть не лякало те, що цей суд… ліквідовано Президентом. І хоча указу глави держави досі не виконано, та його ніхто і не скасовував.

 

Голова не в курсі

 

У перший день члени комісії ви­рішили прийняти іспити, а наступного дня присвоїти кваліфікаційні класи та розглянути питання щодо дисциплінарного провадження стосовно судді Окружного адмінсуду Автономної Республіки Крим Сергія Яковлєва. Та, забігаючи наперед, зазначимо, що і другого дня представники ККСАС приймали кваліфікаційні іспити в кандидатів, на яких сил не вистачило попереднього дня.

Член комісії та водночас голова Окружного адмінсуду м.Києва Олег Бачун 26 березня спочатку прийшов на засідання. Проте початок роботи суттєво затягнувся (аж на півтори години) через те, що більшість його колег не прийшли вчасно. З огляду на це О.Бачун залишив заяву голові ККСАС Олегу Сергейчуку, в якій повідомив, що в нього в суді призначено слухання справи, на якому він має бути обов’язково присутнім.

Також у заяві йшла мова про те, що він як голова суду, до якого виявили таке велике бажання потрапи­ти кандидати, не знає більшості з них. Також О.Бачун висловив припущення, що розгляд питання стосовно «надання рекомендацій щодо підготовленості до судової роботи та рекомендації для призначення на посади» є неможливим. Та О.Сергейчук мав із цього приводу протилежну думку. Він зазначив, що ніяких підстав, аби не проводити засідання, немає. Крім того, голова комісії повідомив, що нині в Окружному адмінсуді м.Києва є кілька вакантних посад. Оскільки робота тут напружена та судді постійно перевантажені, не варто зволікати з прийняттям кваліфікаційного іспиту.

 

Більшість представила меншість

 

Ті кандидати, яким удалося скласти кваліфікаційний іспит першого дня, дізналися про свої результати лише наступного. Адже голова комісії відразу повідомив, що найдо­стойніших кандидатів до столичного адмінсуду члени ККСАС визначатимуть за зачиненими дверима. Проте наступного дня інтрига затягнулася теж надовго — судді радилися аж півтори години. Та про це трохи згодом.

Отож, О.Сергейчук оголосив прізвища кандидатів, які подали документи та явились, аби скласти квалі­фікаційні іспити. Як з’ясувалося, значна частина охочих стати суддями відкликали свої заяви, а інші попросили про відкладення розгляду своїх кандидатур. Були й такі, які домагалися переведення їх до іншого адмінсуду. На жаль, серед кандидатів траплялися такі, які не поновили своїх документів, у зв’язку із чим кваліфікаційна комісія не змогла допустити їх до складання іспиту. На початку першого дня голова ККСАС повідомив, що з’явилося 35 кандидатів (зі 103).

Принагідно зазначимо, що 26 березня на зібранні суддівських екзаменаторів був присутній і голова ВАС Олександр Пасенюк. Упродовж засідання він зробив кілька зауважень. Напри­клад, до зали, де відбувалося складання кваліфікаційних іспитів, члени комісії запросили всіх кандидатів. Проте керманич ВАС порекомендував проводити іспит кожного кандидата без решти претендентів. Адже не є таємницею, що питання, які ставлять члени комісії, повторюються. Найчастіше просять пояснити суть такого поняття, як «верховенство права», та розкрити завдання адмінсудочинства. Аби уникнути очевидної несправедливості, адже тим, хто відповідатиме першим, завжди складніше, ніж тим, кого екзаменуватимуть останніми, члени ККСАС погодилися попросити претендентів залишити межі зали.

Крім того, очільник ВАС звернувся до екзаменаторів з проханням: якщо вони бачать, що кандидати, якого опитують, знає відповідь, але дуже хвилюється, — поблажливо ставитися до нього. Іншими порадами О.Пасенюк поділитися не зміг, оскільки поспішав у справах, проте слідкувати за роботою комісії прийшов перший заступник голови ВАС Микола Сірош.

 

Простим тут не місце

 

Як виявилося згодом, у перший день перепустку до Окружного адмінсуду м.Києва вдалося отримати Наталії Домбровській. До того вона займала посаду помічника судді ВАС судової палати із розгляду справ, що виникають із податкових відносин.

До речі, всі кандидати, які до того працювали в апараті ВАС, склали кваліфікаційний іспит успішно. Другим щасливчиком із цієї потужної команди став Сергій Каракаш’ян. До моменту призначення він займав посаду помічника судді судової палати з розгляду справ за зверненнями юридичних осіб.

Начальник претензійно-позовного відділу юридичного управління ВАТ «Укрнафта» Олександр Кармазін теж отримав можливість вершити правосуддя в київському окружному. Як і Віталій Катющенко, котрий обіймав посаду радника голови Вищої ради юстиції.

Не менш знаковою фігурою, яка теж отримала можливість попрацювати служителем правосуддя, стала заступник директора департаменту з питань суддівства ДСАУ Любов Маруліна.

Адвокат Сергій Нагорянський теж успішно пройшов екзаменування в членів ККСАС, як і президент адвокатської колегії Олена Патрата.

Наступного дня шанс носити мантію отримала Ганна Савченко, яка займала посаду помічника судді ВАС. Ще одна помічниця судді, проте вже з окружного адмінсуду, Тетяна Шейко теж отримала позитивну оцінку членів комісії.

Олена Дегтярьова та Наталія Клименчук — помічниці суддів ВАС та юрисконсульт Наталія Клочкова завершили список переможців нелегких кваліфікаційних перегонів.

Проте члени ККСАС дали надію ще шістьом охочим — Євгенії Колодій, Олені Балаєвій, Марині Бояринцевій, Василю Ількову, Оксані Назаровій та Данилу Глобі. Їх залишили в резерві.

 

Робочі моменти

 

Крім того, 27 березня члени комісії присвоїли кваліфікаційні класи 29 служителям Феміди. Особливо пощастило цього разу п’ятьом представникам Одеського окружного адмінсуду, які не з’явилися на засідання ККСАС через велику завантаженість. Незважаючи на це, їм усе одно було присвоєно V кваліфікаційний клас. Не менш милостивими члени комісії були і до відсутніх носіїв мантій з Вінницького окружного адмінсуду Андрія Загороднюка та Львівського окружного адмінсуду Ірени Гулкевич, які теж подали заяви, в яких мотивували свою відсутність великою кількістю роботи.

Не менше пощастило і працівникам Київського апеляційного адмінсуду Марату Ковалю та Запо­різького окружного адмінсуду Олегу Прудивусу. Їм було присвоєно кваліфікаційні класи без додержання встановленої послідовності, щоправда, не одностайно, а лише більшістю голосів.

Ще трьом служителям Феміди присвоїли від­повідні класи достроково.

А ось у відкритті дисциплінарного провадження щодо судді Окружного адмінсуду АРК Сергія Яков­лєва члени ККСАС відмовили за відсутністю, на їхню думку, порушень.

Отож, за два дні комісія потужно попрацювала. Сподіватимемося, що ті громадяни, яким було надано шанс стати суддею, використають його достойно.

 

Олена ВЕЛИКОДНА