Закон і Бізнес


За окрему думку – «дисциплінарка»

Комісія віднесла подання нардепа до категорії безпідставних


Правосудие, №11 (895) 14.03—20.03.2009
2667

Засідання Вищої кваліфікаційної комісії суддів, які відбулися 4 і 5 березня, розпочиналися з поздоровлення жінок. 4 березня з днем народження привітали заступника голови першої судової палати Вищого адміністративного суду, члена ВККС Ольгу Кравченко, а наступного дня голова комісії Віталій Бойко подарував усім присутнім жінкам квіти і привітав зі святом 8 Березня.


Засідання Вищої кваліфікаційної комісії суддів, які відбулися 4 і 5 березня, розпочиналися з поздоровлення жінок. 4 березня з днем народження привітали заступника голови першої судової палати Вищого адміністративного суду, члена ВККС Ольгу Кравченко, а наступного дня голова комісії Віталій Бойко подарував усім присутнім жінкам квіти і привітав зі святом 8 Березня.

 

Перегляд неможливий

 

Результатом дводенної плідної роботи стало надання 36 служителям Феміди рекомендацій щодо ­обрання їх безстроково, а 33 суддям було присвоєно І кваліфікаційний клас.

Трьох суддів Апеляційного суду Закарпатської області, які претендували на отримання ІІ кваліфкласу, направили до окружної кваліфкомісії. ВККС мотивувала свою позицію тим, що не вища, а регіональна комісія повинна присвоювати ІІ кваліфклас.

Суддів Виноградівського райсуду Закарпатської області Василя Ключковича та Іванівського райсуду Київської області Тамару Грищенко рекомендували на безстрокове обрання до Київського апеляційного адміністративного суду. Нагадаємо, що на засіданні 14 січня ВККС прийняла рішення про складання ними іспиту повторно через два місяці. Причиною стало незнання служителями Феміди деяких положень Кодексу адміністративного судочинства. 4 березня їх «допитували» майже півгодини і прийняли позитивне рішення.

Питання щодо перегляду рішення про надання рекомендації Вадиму Копиляну для обрання безстроково до Феодосійського міського суду АР Крим було знято з розгляду. Строк повноважень цього представника Феміди закінчився 4 серпня 2008 р., а 20 листопада йому була надана рекомендація ВККС. Потім В.Копилян двічі не з’являвся на засідання. Цього ж разу надійшов лист із територіального управ­ління Державної судової адміністрації в АР Крим про те, що їм не вдалося розшукати суддю і повідомити про розгляд його питання.

Як зауважив Ярослав Романюк, підставою для такого рішення є звернення Голови ВС про відкликання свого листа щодо необхідності перегляду питання атестації В.Копиляна. Тож комісія вирішила більше не шукати суддю і поставити крапку.

 

Щасливий білет

 

Основна частина засідання була присвячена наданню рекомендацій людям у мантіях. Комусь удавалося витягнути щасливий білет і правильно відповідати. Декого «штурмували» додатковими питаннями і просили підучити статті кодексів і прийти наступного разу.

Я.Романюк. Пропонується для обрання безстроково суддею Севастопольського апеляційного господарського суду кандидатура Катерини Остапової. Вона має 5-річний стаж роботи на суддівській посаді, їй присвоєно ІІІ кваліфклас. Скажіть, будь ласка, що таке корпоративні відносини?

К.Остапова. Це відносини, що випливають з корпоративних прав.

Я.Романюк. А корпоративні права?

К.Остапова. Це права особи, частка якої визначається в статутному фонді (майні) товариства, що надає їй право брати участь в управлінні товариством, отримувати частку прибутку, а у випадку його ліквідації — частку майна товариства.

Я.Романюк. У 2005 р., скажімо, Сімферопольський районний суд ухвалив рішення у справі щодо корпоративних правовідносин. У 2010 р. до господарського суду надійшла заява про перегляд цього рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами. Як ви вчините в такій ситуації? Чи може така заява розглядатися господарським судом?

К.Остапова. Оскільки нині ці справи підвідомчі господарським судам, то й розглядати повинен останній.

Я.Романюк. Справи у вас немає. Як учините?

К.Остапова. Витребую її.

В.Бойко. Питання ще є? Тоді переходимо до наступного подання.

Віктор Потапенко. Пропонується для обрання безстроково суддею Кам’яно­брідського райсуду м.Луганська кандидатура Ірини Котлярової. Вона має 5-річний стаж роботи, їй присвоєно ІІІ кваліфклас.

Я.Романюк. Якою мовою здійснюється цивільне судочинство?

І.Котлярова. Згідно з ст.7 ЦПК — державною мовою. Сторонам у справі роз’­яснюється, що вони мають право на перекладача, якщо не розуміють українську мову.

Я.Романюк. А якщо сторони заявляють клопотання про те, щоб судовий процес здійснювався, наприклад, російською мовою.

І.Котлярова. Я ще раз нагадую, що судочинство здійснюється державною мовою.

В.Бойко. Переходимо до наступної кандидатури.

Микола Пінчук. Пропонується для обрання безстроково суддею Ужгородського міськ­районного суду Закарпатської області кандидатура Віктора Данка. Він має 5-річний стаж роботи, IV кваліфклас. Скажіть, будь ласка, які строки тримання під вартою?

В.Данко. Тримання під вартою під час досудового роз­слідування не повинно перевищувати 2 мі­сяців. У разі неможливості закінчити розслідування справи у передбачений строк, а підстав для скасування чи заміни запобіжного заходу немає, він може бути продовжений. До 4 місяців — за поданням, погодженим з прокурором, який здійснює нагляд за дотриманням законів органами дізнання і досудового слідства, або цим прокурором, суддею того суду, який обирав запобіжний захід. До 9 місяців — суддею апеляційного суду за поданням, погодженим із заступником Генерального прокурора, прокурорами АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя, або цим прокурором у справах про тяжкі й особливо тяжкі злочини. До 18 місяців — суддею ВС…

М.Пінчук. Достатньо, більше питань немає.

Після закритого голосування вказані служителі Феміди отримали рекомендації щодо обрання безстроково на суддівські посади.

 

Не читати, а знати

 

Павло Вовк. Пропону­ється для обрання безстроково суддею Тернопільського окружного адміністративного суду кандидатура Ігоря Свачія. Нині він працює у Тернопільському міськра­йонному суді Тернопільської області, обраний безстроково 21.06.2001. І.Свачій має 13-річний стаж роботи, ІІ кваліфклас. Скажіть, які є підстави та види забезпечення позову згідно з КАС?

І.Свачій. Підстави — за заявою позивача.

П.Вовк. А чи можливо без заяви позивача?

І.Свачій. Так.

П.Вовк.То які підстави?

І.Свачій. Це зупинення виконання прийнятого рішення…

П.Вовк.Судом якої інстанції вживаються заходи забезпечення позову?

І.Свачій. Першої інстанції.

П.Вовк.А другою інстанцією можуть вживатися?

І.Свачій. Не пригадую.

П.Вовк.Які особливості оскаржень нормативно-правових актів згідно з КАС? (Після мовчання судді). Строк, протягом якого суддя приймає рішення про відкриття провадження у справі?

І.Свачій. На наступний день після надходження позовної заяви.

П.Вовк.Який порядок розгляду клопотання про забезпечення доказів? (Після мовчання судді). Я вас запитую щодо положень КАС, адже ви пропонуєтесь на обрання до Тернопільського окружного адміністративного суду.

І.Свачій. З практики своєї роботи я знаю, що при розгляді справ потрібно переглядати кодекс.

П.Вовк.Тобто логіка у вас така: прийду і вивчу.

І.Свачій. Ні, просто через хвилювання щось забулося. Але завжди потрібно відкривати кодекс, переглядати зміст статей.

П.Вовк.Тоді у мене запитань немає.

Ніна Карпачова. Яким органам дано право захищати права, свободи та ін­тереси ін­ших осіб у суді? Це ст.60 КАС.

І.Свачій. Прокуророві… Більше не пригадую.

Я.Романюк. Ви переходите із загального до спеціалізованого суду. Є така категорія справ, як земельні спори. Одні розглядаються загальними судами, інші — адміністративними. Як розмежовуються такі справи?

І.Свачій. Якщо є спір про право, зачіпаються інтереси не тільки одного громадянина, а й інших осіб, то відноситься до загальних судів, розглядається в порядку ЦПК.

Я.Романюк. Якщо я вас правильно зрозумів: спір про право на землю — це цивільно-правовий спір.

І.Свачій. Так.

Я.Романюк. А в якому випадку — публічно-правовий?

І.Свачій. Коли стосується договорів, укладених відповідним суб’єктом владних повноважень. У разі невиконання цих договорів.

Я.Романюк. Змоделюємо ситуацію: орган державної влади звертається до суду з позовом до громадянина про вилучення належної йому на правах власності земельної ділянки для суспільних потреб. Це спір про право на земельну ділянку? Ви­рішується у порядку цивільного судочинства?

І.Свачій. На мій погляд, у порядку цивільного.

Я.Романюк. Тому що стосується позбавлення права власності?

І.Свачій. Так.

Микола Патрюк. За яким кодексом розглядається позов про відшкодування моральної шкоди, пред’явлений до посадової особи у зв’язку з її бездіяльністю?

І.Свачій. Розглядається в порядку КАС.

М.Патрюк. В якому випадку? Це ст.21 КАС.

І.Свачій. Якщо стоїть питання не лише про відшкодування моральної шкоди…

М.Патрюк. Якщо вони заявлені в одному прова­дженні з вимогою вирішити публічно-правовий спір.

У результаті обговорення в нарадчій кімнаті ква­ліфкомісія вирішила дати 2-місячну відстрочку І.Свачію, аби той підучив положення КАС.

 

Адміністративна чи цивільна юрисдикція?

 

В.Потапенко. Пропонується для обрання безстроково суддею Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області кандидатура Олега Лазаріва. Він має 5-річний стаж роботи, IV кваліф­клас.

Н.Карпачова. Чи обов’язкова участь захисника в кримінальному процесі?

О.Лазарів. Стаття 45 КПК визначає, що участь захисника в розгляді кримінальної справи в суді першої інстанції є обов’язковою стосовно осіб, що підозрюються або обвинувачуються в скоєнні злочину у віці до 18 років; які через свої фізичні або психічні вади не можуть самі реалізувати право на захист; що не володіють мовою, якою ведеться судочинство.

Н.Карпачова. Достатньо.

В.Бойко. Переходимо до наступної кандидатури.

П.Вовк.Пропонується для обрання безстроково суддею Донецького окружного адміністративного суду кандидатура Віталія Стирана. Він має 5-річний стаж роботи, IV кваліф­клас. Розкажіть про особливості провадження у справах, пов’язаних з виборчим процесом.

В.Стиран. По-перше, ці особливості стосуються строків. Суду дається 2 дні на розгляд адміністративного позову, 5 — передбачено на апеляційне оскарження, 2 — на розгляд судом апеляційної інстанції.

П.Вовк.Чи проголошується вступна та резолютивна частини рішення?

В.Стиран. Проголошується постанова в пов­ному обсязі.

П.Вовк.Підстави забезпечення позову згідно з КАС?

В.Стиран. За клопотанням позивача або за ініціативою суду. Види забезпечення: заборона зупинення дії оскарженого рішення або нормативно-правового акта, заборона вчиняти певні дії.

П.Вовк.Коли суд може забезпечити позов?

В.Стиран. Якщо вважає, що певні дії або рішення суб’єкта владних повноважень, які оскаржуються, створюють певну небезпеку для прав, свобод та інтересів осіб. А невжиття таких заходів може вплинути на права, свободи, інтереси.

Я.Романюк. Змоделюємо ситуацію: у 2004 р. у порядку цивільного судочинства суд вирішив спір про стягнення аліментів, у 2010-му стягувач звернувся до суду зі скаргою на дії держвиконавця, вказуючи на те, що останній неправильно зробив певні обчислення. На вашу думку, такий спір підлягає розгляду в порядку адмінсудочинства?

В.Стиран. У вересні 2005 р. уступив у дію новий ЦК, а в старому було положення про оскарження дій підрозділів виконавчої служби. Нині і КАС, і ЦК дають можливість оскаржити. На мою думку, ті рішення, що були прийняті до вересня 2005 р., мають оскаржуватися за КАС.

М.Патрюк. Голова ДВК пред’являє вимогу оплатити його працю. За яким кодексом розглядатимете: адміністративним чи ци­вільним?

В.Стиран. Адміністративним.

Після закритого голосування вказані служителі Феміди отримали рекомендації щодо обрання безстроково.

 

Вагома причина

 

Розгляд скарги Тетяни Щасної на рішення ВККС від 15.10.2009 про відмову в наданні рекомендації щодо обрання її на посаду судді Вищого господарського суду відклали з причини неявки судді. «Ми попередимо: якщо вона не з’явиться і не надасть документів, які б пояснювали причини її відсутності, то заява залишиться без розгляду», — зауважив В.Бойко.

Проте вивчили скаргу В’ячеслава Бойка на рішення ВККС від 15.10.2009 про відмову в наданні рекомендації щодо обрання його на посаду судді Цюрупинського райсуду Херсонської області безстроково. У своїй заяві скаржник зазначив, що кваліфкомісія мотивувала свою відмову його неповними, необгрунтованими відповідями. В.Бойко вважає, що має великий досвід роботи, адже працює суддею вже понад 5 років (термін пов­новажень закінчився ще в серпні 2008 р.), розглянув велику кількість цивільних, кримінальних та справ про адміністративні правопорушення. Також йому присвоєно IV кваліфклас, а показники його роботи виключно позитивні.

Водночас пан В’ячеслав вказав у заяві, що не міг давати повні та правильні відповіді на поставлені питання з певних причин. Адже у 2008 р. у нього стався інцидент з органами внутрішніх справ, який і досі дає про себе знати: вже півтора року суддя дає пояснення різним органам, близько 5 разів його ви­кликали на засідання ВРЮ.

У комісії виникло питання, чому законник так пізно оскаржив рішення (мате­ріали скарги надійшли через два місяці після прийняття рішення — 22.12.2009). За його словами, він ознайомився з рішенням ВККС лише 8 грудня. Виявилося, що кваліфкомісія надіслала лист законнику, але пошта повернула його через неможливість уручення отримувачу.

Згідно з ч.1 ст.95 закону про судоустрій «суддя або кандидат на посаду судді, не згодний з рішенням кваліфікаційної комісії суддів щодо його атестації, може оскаржити це рішення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у 15-денний строк з дня одержання копії рішення». Тому комісія погодилася з тим, що рішення оскаржено вчасно. Після розгляду процедурних питань у нарадчій кімнаті було вирішено задовольнити скаргу В.Бойка і наступного разу провести додатковий іспит.

Розгляд ще двох скарг був відкладений через відсутність ініціаторів.

 

Перша й остання

 

Ігор Самсін проінформував членів ВККС про подання народного депутата Сергія Ківалова щодо притягнення судді Київського апеляційного адміністративного суду Любові Костюк до дисциплінарної відповідальності. Голова Комітету ВР з питань правосуддя вважає, що суддя порушила вимоги ст.154 КАС, написавши окрему думку не в нарадчій кімнаті.

«Разом з тим нею порушені обов’язки судді, передбачені законом «Про статус суддів»: при здійсненні правосуддя порушена Конституція і закони, не забезпечений пов­ний, всебічний та об’­єктивний розгляд справи», — зачитав подання І.Самсін.

ВККС попросила Л.Костюк дати пояснення. «Хочу звернути увагу членів кваліфкомісії на дві речі. По-перше, немає жодних доказів того, що окрема думка писалася мною не в нарадчій кімнаті. В ній немає жодного посилання на постанову, оскільки в судовому засіданні була виголошена вступна і резолютивна частини, повна постанова була винесена через 3 дні. По-друге, статті КАС передбачають написання в нарадчій кімнаті рішення. Жодна стаття не передбачає день, коли повинна бути написана окрема думка. Також грунтовну окрему думку не можна написати без повної постано­ви», — аргументувала свої дії суддя.

Після обговорення ко­місія вирішила, що підстав для відкриття дисциплінарного провадження немає. Л.Костюк подякувала за об’­єктивний розгляд її питання і додала: «Це була моя перша окрема думка за 20 років і, мабуть, остання».

В.Бойко попросив її не робити таких висновків, бо, можливо, хтось і хоче, щоб судді не висловлювали окремих думок. А цього допустити не можна.

Також кваліфкомісія порушила дисциплінарне провадження у справі за поданням члена Ради суддів Юрія Медведенка щодо судді Апеляційного суду Кіровоградської області Володимира Коротченка про притягнення до дисциплінарної відповідальності у зв’язку з грубим порушенням чинного законодавства.

 

Марина ЗАКАБЛУК