Закон і Бізнес


За що вбили М

Курочкіна?


Власть и закон, №13 (793) 31.03—06.04.2007
3124

Схоже, що Україна повертається в 1990-і роки, коли численні злочинні угруповання з’ясовували відносини шляхом кривавих розборок. Останнім часом відбулося чимало резонансних убивств бізнесменів, причому розслідування цих справ зайшло в безвихідь. Після вбивства в селі Плюти Обухівського району Андрія Харчишина, начальника служби безпеки бізнесмена Максима Курочкіна, і двох його товаришів, сам М.Курочкін прожив трохи більше місяця. Відомий московський авторитет на прізвисько Макс Скажений, якого в Україні звинувачували у вимаганні, був убитий 27 березня у дворі Святошинського районного суду м.Києва під час конвоювання до машини.


Схоже, що Україна повертається в 1990-і роки, коли численні злочинні угруповання з’ясовували відносини шляхом кривавих розборок. Останнім часом відбулося чимало резонансних убивств бізнесменів, причому розслідування цих справ зайшло в безвихідь. Після вбивства в селі Плюти Обухівського району Андрія Харчишина, начальника служби безпеки бізнесмена Максима Курочкіна, і двох його товаришів, сам М.Курочкін прожив трохи більше місяця. Відомий московський авторитет на прізвисько Макс Скажений, якого в Україні звинувачували у вимаганні, був убитий 27 березня у дворі Святошинського районного суду м.Києва під час конвоювання до машини.

Убивство сталося зразу ж після завершення судового засідання. Конвой вивів підсудного у внутрішній двір суду для відправлення в слідчий ізолятор №13, де М.Курочкін перебував з 20 листопада 2006 року. Як повідомив начальник центру у зв’язках з громадськістю УМВС у Києві Володимир Поліщук, підсудного супроводжували троє співробітників батальйону судової міліції. Постріл пролунав, коли конвой підходив до спецавтомобіля. Підозрюваний і один зі співробітників правоохоронних органів були поранені однією кулею.
Куля влучила М.Курочкіну прямо в серце. Також був важко поранений конвоїр, котрий супроводжував авторитета. За словами заступника Генпрокурора Тетяни Корнякової, М.Курочкін помер у будівлі суду, де йому намагалися надати допомогу.
Машина, в яку мав сісти підсудний, не могла під’їхати впритул до будівлі суду, звідки виходив російський бізнесмен, оскільки в приміщенні йшов ремонт і поряд з дверима утворився завал з будматеріалів, що значно полегшило завдання тих, кому не було вигідно, аби Макс Скажений залишився живим.
Ще в судовому засіданні М.Курочкін, котрий знав про підготовлюваний на нього замах, сказав, що «вмирати не хоче, а просить його відпустити» під підписку про невиїзд. Проте прохання підсудного суд не задовольнив.
На думку експертів, якщо йдеться про замовне вбивство, яке готують співробітники спецслужб, то шансів вижити в жертви практично немає. Проте важко сказати, чим була викликана бездіяльність правоохоронних органів і чому суд не ухвалив рішення посилити охорону М.Курочкіна. Від коментарів із цього приводу правоохоронні органи відмовилися. Зокрема, міністр ВС Василь Цушко сказав, що нічого не знає, оскільки «хворів і тільки-но вийшов з лікарняного».
Хоч як би там було, те, що вбивство відбулося прямо біля будівлі суду, — підстава, аби серйозно задуматися про гарантування безпеки ув’язнених. «Розстріл Курочкіна на території райсуду столиці — трагічне підтвердження того факту, що кілерство знову стає звичним атрибутом нашого життя», — заявив глава Секретаріату Президента Віктор Балога. На серію вбивств в Україні вже звернули увагу і за кордоном.
Після повідомлення про вбивство М.Курочкіна ніхто з присутніх у будівлі Святошинського райсуду журналістів і фотокореспондентів не зміг побачити тіла загиблого і слідів крові. Відсутність фотографій з місця події та кадрів оперативної зйомки на підтвердження смерті М.Курочкіна змусила засумніватися в реальності того, що відбулося і запідозрити інсценування вбивства .
Проте заступник міністра внутрішніх справ, начальник департаменту кримінальної міліції Микола Куп’янський спростував таке припущення: «Ні в кого не повинно бути сумнівів, що Курочкін мертвий. Порушити кримінальну справу без наявності трупа ніхто не міг. На сьогодні труп є, є акт судової експертизи».

Хто вбив Макса?

Нині в Києві введено в дію план «Сирена» для пошуку осіб, котрі вчинили замах на М.Курочкіна. Версій того, хто міг його вбити, множина. Зокрема, заступник міністра ВС повідомив, що, швидше за все, вбивство пов’язане з комерційною діяльністю. «Справа Курочкіна» буде об’єднана в одне провадження зі справами про вбивство росіянина Володимира Воробйова, в.о. директора ВАТ «Центральний ринок» («Озерка») і про вбивство росіян 17 березня під Києвом.
Найпоширеніша версія: причиною вбивства став конфлікт довкола відомого дніпропетровського ринку «Озерка», нібито через це М.Курочкін і повернувся в Україну. Проте зайнятися вирішенням конфлікту йому не довелося. 20 листопада, в день свого прильоту, його затримали співробітники МВС в аеропорту Бориспіль і відправили за грати. А 23 листопада Голосіївський райсуд Києва вибрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком два місяці.
Слідство не виключає, що це могло бути і замовлення з РФ. Можливо, М.Курочкіну погрожували в Москві, і тому він вирішив приїхати в Україну. Заступник міністра внутрішніх справ, начальник департаменту кримінальної міліції М.Куп’янський зазначив, що є також версія про причетність до вбивства колишніх співробітників спецслужб.
Судячи зі свідчень, убивці М.Курочкіна — двоє чоловіків у чорних куртках і масках. Вони втекли на автомобілі мазда сріблястого кольору, згодом цю машину знайшли біля будинку №18 на бульварі Лесі Українки в Києві. За словами одного з працівників експертної групи МВС, особа власника авто встановлена, і зараз з’ясовується, чи причетний він до вбивства.
Трохи раніше знайшли і передбачуване знаряддя вбивства — гвинтівку з оптичним прицілом. Співробітники слідчої групи винесли її в чохлі з-під гітари і поклали в службовий автомобіль криміналістичної лабораторії.
Прем’єр-міністр Віктор Янукович зажадав від глави МВС В.Цушка звіту у зв’язку з убивством М.Курочкіна. На швидке розслідування розраховує і російське МЗС. З моменту узяття в Києві підозрюваного під варту російське посольство в Україні «уважно стежило за ходом справи, постійно підтримувало контакт зі слідством, адвокатами і родичами арештованого», повідомили в російському зовнішньополітичному відомстві й підкреслили, що «мають намір уважно стежити за перебігом розслідування».
Посол Росії в Україні Віктор Черномирдін упевнений, що українські власті за сприяння російського посольства розслідують це вбивство. «Я думаю, що власті України все зроблять, аби розібратися. Це безпрецедентний випадок, якщо вже в суді вбивають!» — сказав В.Черномирдін журналістам, підкресливши, що російське посольство, у свою чергу, зробить усе, аби знайти вбивцю.
Лідерка ПСПУ Наталія Вітренко (як повідомлялось у пресі, М.Курочкін надавав їй підтримку під час парламентських виборів 2006 року, що вона, до речі, категорично заперечує) вважає, що «замовників ніколи не знайдуть». «Або це дуже великі борги, або це політика. Але точно не $10 тисяч, які йому інкримінували», — підкреслює Н.Вітренко.
Відкидаючи політичні мотиви вбивства, слідство пов’язує криваву розправу виключно з підприємницькою діяльністю підслідного.

Активи М.Курочкіна

Нагадаємо, що москвича оголосили в розшук у лютому 2005 року українським відділенням Інтерполу: він звинувачувався в здирстві. За версією слідства, такі факти були зафіксовані в Симеїзі та Київській області.
Діяльність М.Курочкіна справді вражає. Він був президентом громадської організації «Російський клуб», керівником бойового загону російських спецслужб в Україні та кримінальним авторитетом, пов’язаним з «ізмайловською бригадою» ОЗГ «лужниківська» (Москва).
М.Курочкіну приписують організацію силових акцій (рейдерство) відносно енергогенерувальних компаній України, контрольованих у недалекому минулому російським бізнесменом Костянтином Григоришиним. Саме М.Курочкін, як повідомляли раніше мас-медіа, організував у 2002 році операції з силової заміни керівників деяких із них. Варто пригадати «відвідини» голів «Львівобленерго», «Прикарпаттяобленерго» і «Полтаваобленерго».
Саме М.Курочкін вважався «наглядачем» за діяльністю словацької компанії VS Energy International, яка контролює «Херсонобленерго», «Житомиробленерго», «Кіровоградобленерго», «Одесаобленерго», «Севастопольенерго». Крім того, тодішні партнери М.Курочкіна мають певний вплив на «Чернівціобленерго», «Закарпаттяобленерго», «Хмельницькобленерго» і «Крименерго», а також володіють мережею готелів у Ялті, Львові, Харкові, Києві, Мукачеві, Одесі й на Волині.
Під час останніх президентських виборів в Україні М.Курочкін посварився зі своїм російським партнером Олександром Бабаковим, оскільки залишився вірним СДПУ(о), підтримав «біло-голубих», тоді як пана Бабакова з помаранчевим шаликом неодноразово бачили в штабі Віктора Ющенка. Тому на початку 2005 року Максим Борисович вийшов зі складу «словацької групи».
Останньою гучною згадкою про М.Курочкіна в Україні (до порушення проти нього кримінальних справ по лінії МВС) було повідомлення про невдалий замах на нього: 6 листопада 2004 року в Києві бізнесмен у супроводі двох охоронців підійшов до власного автомобіля, і в той же момент у припаркованій неподалік легковій машині спрацював вибуховий пристрій. Сам М.Курочкін не постраждав, проте його охоронці отримали серйозні поранення. Слідство встановило, що замінований автомобіль був зареєстрований на підставну особу. Незабаром після цього інциденту М.Курочкін покинув Україну, а в березні 2005-го, після порушення проти нього ряду кримінальних справ, був оголошений у розшук.
Причини, через які М.Курочкін вирішив повернутися в Україну, достовірно не відомі. Останнім часом Максим Борисович вів війну з групою «Приват» за права власності на ринок «Озерка» в Дніпропетровську, який у 2004 році за 50 млн грн. придбало ТОВ «Регіоноптсервіс», що належить російському бізнесмену. Цим же об’єктом цікавилась і промислово-фінансова група «Приват». Результати конкурсу з продажу «Озерки» були оскаржені в районних судах, і ФДМУ повернув ринок у власність держави. Ринком заволоділи дніпропетровські структури, М.Курочкін повернути цей об’єкт законним шляхом не зміг, тому, як стверджують «приватівці», Максим Борисович організував дві спроби його силового захоплення. Остання відбулася 30 жовтня минулого року, коли близько сотні добре озброєних людей захопили «Озерку», намагаючись встановити над нею контроль.
М.Курочкін був дуже відомою особою як у кримінальних, так і політичних колах. Ворогів у бізнесмена було більш ніж достатньо, причому як на батьківщині, так і на території України, де він розгорнув широку діяльність.
Безумовно, правоохоронні органи зроблять усе, щоб розслідувати злочин, проте вже зараз можна практично зі стовідсотковою упевненістю сказати, що замовників убивства не знайдуть і резонансне вбивство М.Курочкіна поповнить «колекцію» нерозкритих злочинів.