Закон і Бізнес


Гроші пахнуть скандалом

В.Цушко звинуватив Ю.Луценка в розкраданні 560 млн грн.


Власть и закон, №9 (789) 03.03—09.03.2007
1858

Міністр внутрішніх справ Василь Цушко різко розкритикував роботу відомства при своєму попереднику. «При вивченні стану справ виявилося, що вона (ситуація) достатньо розбалансована і деморалізована», — сказав В.Цушко, виступаючи 23 лютого з парламентської трибуни.


Міністр внутрішніх справ Василь Цушко різко розкритикував роботу відомства при своєму попереднику. «При вивченні стану справ виявилося, що вона (ситуація) достатньо розбалансована і деморалізована», — сказав В.Цушко, виступаючи 23 лютого з парламентської трибуни.

Міністр підкреслив: усе позитивне, про що говорило колишнє керівництво відомства, треба «ділити на два», а все негативне — «помножити».
За його словами, злочинів було скоєно більше, ніж про це повідомлялося, а ось розкриття їх було на більш низькому рівні. Це ж, за словами міністра, стосується і таких злочинів, як крадіжки. Глава відомства сказав, що вважає за доцільне відновити кримінальну відповідальність за цей вид злочину.
В.Цушко також відзначив погіршення ситуації на дорогах і з охороною громадського порядку у зв’язку зі злиттям дорожньо-патрульної служби і патрульно-постової служби міліції в одну та висловився за необхідність їх розділення. За словами міністра, більше ніж 4 тис. ДТП минулого року було приховано від обліку.
Глава відомства також піддав різкій критиці розкриття економічних злочинів колишнім керівництвом МВС.
Крім того, міністр розкритикував роботу колишнього керівництва Інтерполу. За його словами, останні два роки діяльність бюро була спрямована «тільки на розшук колишніх посадовців», а департамент внутрішньої безпеки, за словами глави відомства, перетворився на каральний орган.
При колишньому керівництві центральний апарат міністерства перевитрачав 72 млн грн. У зв’язку з цим, як сказав В.Цушко, Головне контрольно-ревізійне управління проводить зараз ревізію використання бюджетних коштів, яку буде завершено в березні.
Міністр повідомив, що колишнє керівництво МВС закуповувало систему для прослуховування громадян і за даним фактом зараз проводиться службове розслідування.
Глава МВС також розкритикував знищення централізованої системи видачі посвідчень водіїв і технічних паспортів. За словами В.Цушка, колишнє керівництво приватизувало пульти охорони, що належать державній службі охорони, у зв’язку з чим держава втратила близько 25 млн грн.
Більш того, перевірки ГоловКРУ показали, що відбулися розкрадання на суму 560 млн грн.: «560 млн показує КРУ, і це тільки 20%». За словами В.Цушка, при колишньому керівництві відомства багато хто зміг збагатитися коштом міністерства. «Я отримав МВС, в якому близько тисячі чиновників стали і стають мультимільйонерами», — сказав він.
За результатами перевірки ГоловКРУ діяльності МВС уже порушено 26 кримінальних справ. Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Віктор Суслов.
«Було нецільове використання бюджетних коштів, порушення тендерних процедур і порядку державних закупівель. Особливої уваги заслуговує комерційна діяльність підприємств, створених МВС, особливо в системі ДАІ», — відзначив заступник міністра внутрішніх справ.
За словами В.Суслова, «укладалися договори страхування і перестрахування, за якими ніколи не наставали випадки страховок і не було виплат, укладались інвестиційні договори на відверто невигідних для міністерства умовах, розбазарювалися земельні ділянки й інші об’єкти власності».
В.Цушко назвав заходи, вжиті міністерством, аби виправити ситуацію: запобігання порушенням дисципліни, збереження майна, загальна інвентаризація і реєстрація майна. «Я дійсно маю намір з цією командою поступово навести порядок», — сказав він.
В.Цушка вразив рівень зловживань у його відомстві. Одним з яскравих прикладів цього, за словами міністра, є факт продажу будинку на вул. Круглоуніверситетській, 16/7, де з 1970-х років розміщувалися підрозділи МВС. «Заступник міністра внутрішніх справ, який відповідав за господарську діяльність, у вересні 2005 року дав письмову згоду на виселення підрозділів МВС із цього будинку, який у грудні 2005 року був проданий Київською міською державною адміністрацією комерційним структурам. При цьому інших приміщень для розміщення підрозділів МВС КМДА не було запропоновано», — відзначив він.
В.Цушко навів ще один приклад, коли земельна ділянка площею майже 1 га на бульв. Перова була передана інвестору з метою будівництва житла для працівників міської міліції. «Виявилося, що цей «могутній інвестор» — новостворена комерційна фірма, яка ніколи нічого не будувала, а її директор — студент, котрий живе в гуртожитку», — проінформував міністр.
Він підкреслив, що колишній глава МВС Юрій Луценко розпоряджався службовими автомобілями як своєю власністю. «Наприклад, за його вказівкою, дорогий джип «Фольксваген» передали в безкоштовне користування особі, яка не має ніякого стосунку до МВС і протягом року використовувала цю машину в особистих цілях», — сказав В.Цушко.
Верховна Рада прийняла постанову, якою передбачено взяти до відома інформацію міністра внутрішніх справ В.Цушка про ситуацію в органах МВС. Документом також передбачено опублікувати виступ міністра в газеті ВР «Голос України».
Мабуть, одним лише оприлюдненням сенсаційної інформації справа не обійдеться. За деякими даними, отриманими нами в кулуарах Верховної Ради, найближчим часом можливе створення спеціальної комісії для розслідування діяльності колишнього міністра Ю.Луценка. А це вже пахне гучним політичним скандалом.

Любомир ШЕВЧЕНКО