Закон і Бізнес


Перерва на ультиматуми

Тимошенко-прем’єра, схоже, узгодили. Затримка за спікером?


Власть и закон, №23 (751) 10.06—16.06.2006
2198

Обіцяного підписання коаліційної угоди 7 червня не відбулося. Його відклали на тиждень. Проте, схоже, «Наша Україна» вже погодилася на прем’єрство Юлії Тимошенко, але категорично заперечує претензії на спікерське крісло лідера СПУ Олександра Мороза. Більше того, як «механізм стримувань і противаг» на цю посаду начебто збираються запропонувати екс-секретаря РНБО Петра Порошенка, який втратив посаду саме після звинувачень БЮТ у корупції на його адресу.


Обіцяного підписання коаліційної угоди 7 червня не відбулося. Його відклали на тиждень. Проте, схоже, «Наша Україна» вже погодилася на прем’єрство Юлії Тимошенко, але категорично заперечує претензії на спікерське крісло лідера СПУ Олександра Мороза. Більше того, як «механізм стримувань і противаг» на цю посаду начебто збираються запропонувати екс-секретаря РНБО Петра Порошенка, який втратив посаду саме після звинувачень БЮТ у корупції на його адресу.

Політрада в дії

Якби не нюанси Конституції, можливо, ми б уже мали новий уряд зі «старим» Прем’єром — Ю.Тимошенко. Але спочатку парламент мав проголосувати за Голову та керівництво ВР. 7 червня 227 депутатів змогли проголосувати лише за одне рішення — відкласти всі рішення ще на тиждень.
«Нашоукраїнець» Роман Зварич пояснив, що перерва в роботі парламенту необхідна для доопрацювання тексту коаліційної угоди. За його словами, «зараз коаліційна угода узгоджена на 95%». Але ці 5% охоплюють найпринциповіші питання. Їх екс-міністр юстиції не окреслив, та й без того вони добре відомі.
Навіть курс на НАТО, питання статусу російської мови чи продажу сільськогосподарських земель учасникам трійки узгодити легше, ніж поділити посади, або, як стало модно говорити, «визначити сфери відповідальності». На цю причину перерви непрямо вказав Р.Зварич, нагадавши журналістам, що «згідно з Конституцією уряд може бути сформований через 30 днів після формування парламентської більшості». Тобто, як тільки буде підписана коаліційна угода, відлік часу розпочнеться. І без досягнутої домовленості про портфелі навіть 30 днів коаліціонера може не вистачити.
Додала жару заява СПУ про те, що соціалісти не підпишуть коаліцію, якщо Головою ВР не буде обрано саме їхнього лідера. Щоправда, сам О.Мороз заперечив, що участь фракції в коаліції обумовлена виключно його спікерством, хоча й назвав цю умову «об’єктивною необхідністю для забезпечення балансу влади й політичного впливу на інститути влади».
Водночас перший секретар СПУ Йосип Вінський, коментуючи заяву свого лідера, підкреслив: «Ультиматум — це не позиція Олександра Олександровича, це моя позиція і позиція політради». А політрада, за його словами, визначила, що саме соціаліст повинен обійняти посаду спікера. Інакше «в «Нашої України» є можливість створити інший формат коаліції, без шантажу», — сказав Й.Вінський, відповідаючи на запитання, чи можна позицію соціалістів розглядати як шантаж.
Цю заяву як ультиматум сприйняли в штабі «Нашої України». Зокрема, представник «НУ» Анатолій Матвієнко назвав позицію соціалістів неприйнятною, зауваживши, що посада Голови ВР має відійти саме «Нашій Україні».
Звісно, якщо БЮТ і СПУ домовилися голосувати за спікера О.Мороза, то він може отримати цю посаду… за квотою БЮТ, а «НУ» залишиться кандидатура на чільника уряду. Тобто є перші зрушення, адже право першого вибору посади і СПУ, і тепер уже «НУ» визнали саме за БЮТ. Цей вибір прогнозований — Кабмін.

Кадрові демонстрації

Віктор Ющенко також рекомендував учасникам переговорів керуватися результатами парламентських виборів. «Це найкраща демонстрація поваги до волі людей і найкращий принцип розподілу посад в уряді та парламенті», — сказав він. Але, як зазначалося вище, спочатку треба обрати керівництво ВР. І при цьому цілком довіряти партнерам щодо всіх досягнутих домовленостей.
Дискусії цього тижня назвали і двох імовірних кандидатів на посаду Голови ВР від «Нашої України»: Петро Порошенко або Юрій Єхануров. Реакція БЮТ на першу кандидатуру була також очікуваною, адже навряд чи сторони встигли забути вересневі події минулого року. Якщо саме його кандидатуру «НУ» запропонує на спікерське крісло, Ю.Тимошенко буде важко вмовити своїх однодумців голосувати за таку угоду. Суто морально важко.
Натомість для соціалістів поразка у «спікеріаді» може спричинити внутрішньопартійну кризу. Ад-же, як стверджують недоброзичливі аналітики, в керівництві СПУ не виключають, що заради посади Голови ВР можна навіть поступитися принципами і спробувати домовитися з «регіоналами». Хоча прилюдно керівники СПУ одноголосно заперечують будь-які перемовини із «синьо-білими».
Водночас посада спікера може стати «розмінною монетою» у більш загальному поділі керівних місць. Адже ті ж соціалісти не приховують бажання залишити в майбутньому уряді своїх нинішніх міністрів та голову ФДМ. БЮТ претендує на одне-два силових міністерства та ГПУ, а «НУ» хоче залишити за собою паливно-енергетичний сектор. При цьому принаймні одна із двох інших сторін переговорів має своє бачення достойних кандидатур на ці ж посади.
Крім того, просочуються чутки, що до загального переліку навіть увійдуть посади голів Верховного та Вищого господарського судів. Хоча суто юридично не зрозуміло: як парламент зможе вплинути на голосування пленумів цих судів? Проте посади суддів КС від парламенту дійсно можуть стати «партійними».

Позафракційне поле

Ще однією новиною тиж¬ня стали заяви про намір створити такі собі «міжфракційні об’єднання депутатів». Про таку ініціативу заявив Віктор Янукович, визначивши, що метою об’єднання стане «розблокування роботи парламенту». Інше об’єднання формує голова УСПП Анатолій Кінах, метою якого названо «вирішення соціально-економічних проблем розвитку країни».
Суто юридично існування такого «надутворення» цілком припустиме. За Конституцією депутат повинен лише ввійти й залишатися в лавах тієї фракції, за списком якої він потрапив до парламенту. І хоча вже можна почути заяви партійних босів про виключення із фракцій тих депутатів, які не виконуватимуть указівок партій та блоків, жодних юридичних наслідків для самого депутата рішення про «виключення» не матимуть. Доки депутат не подасть заяву про вихід із фракції.
Тобто не виключено, що нове об’єднання має на меті перехопити тих депутатів, чиї амбіції не знайдуть відображення в остаточному тексті коаліційної угоди (мова, звичайно, не про посади Голови ВР чи Прем’єра). Якщо лідери «коаліції трьох» не дійдуть згоди в останній день, 27 червня, таке «міжфракційне поле» стане «золотою акцією» для утворення нової коаліції. З новими, заздалегідь узгодженими кандидатурами і на прем’єрський портфель, і на спікерське крісло.

Роман ЧИМНИЙ