Закон і Бізнес


ГЕРОЙ ТИЖНЯ Михаїл СААКАШВІЛІ: «Права людини понад усе

І, коли права людини поважатимуться, ми дійдемо до згоди»


Интервью, №23 (751) 10.06—16.06.2006
2023

На парламентській асамблеї НАТО в Парижі президент Грузії Михаїл Саакашвілі підтвердив прозахідну орієнтацію своєї країни. В ексклюзивному інтерв’ю телеканалу «Eвроньюс» він розповів про перспективи вступу Грузії в НАТО, про відносини з Москвою, про енергетичну по-літику і шляхи вирішення територіально-етнічних проблем Грузії.


На парламентській асамблеї НАТО в Парижі президент Грузії Михаїл Саакашвілі підтвердив прозахідну орієнтацію своєї країни. В ексклюзивному інтерв’ю телеканалу «Eвроньюс» він розповів про перспективи вступу Грузії в НАТО, про відносини з Москвою, про енергетичну по-літику і шляхи вирішення територіально-етнічних проблем Грузії.

— Як відповідальні особи в НАТО оцінюють зусилля Грузії щодо прийняття стандартів їх організації?

— З технічного боку ніякої особливої заклопотаності відносно Грузії немає. Говорять, що в проведенні військової реформи і в низці інших напрямів перетворення ми діємо дуже добре. Але цей процес охоплює більш широкий спектр питань і в основному стосується політичної складової.

— Деякі військові оглядачі говорять про те, що вашим реформам не вистачає прозорості, особливо в питанні військових витрат. Що можна відповісти на це?

— Ми демократична країна і повинні звітувати перед власним народом, який має знати, скільки ми витрачаємо на оборону, а скільки — на соціальний розвиток. Народ повинен знати, як витрачаються ці гроші, наскільки ефективно. Адже внутрішній контроль за нами набагато жорсткіший, ніж зовнішній.

— Захід вислоив стурбованість у зв’язку з повідомленнями про порушення прав людини з боку формувань МВС Грузії. Одна з неурядових організацій повідомила, що власті не розслідують сумнівних випадків.

— Якщо якась із реформ у Грузії і була успішною, то це реформа МВС. Це була найбільш корумпована і непрозора структура. Зараз Грузія, за даними, якщо я правильно пам’ятаю, Європейського банку реконструкції та розвитку, якнайменше корумпована країна в Європі. Правозахисні організації пишуть про безперервний прогрес у справі захисту прав людини.

— На саміті країн ГУАМ у Києві це об’єднання було перейменовано на Організацію за демократію та економічний розвиток. Президент України сказав, що ОДЕР здійснюватиме не тільки енергетичні та транспортні програми, а й програму системи безпеки. Якими будуть ваші коментарі?

— У нас гарні суспільні програми з НАТО, і ми швидше маємо намір здійснювати їх, а не розробляти нові. Ми хотіли б такого розвитку, який би не тільки залучав нас до Європи, а й відкривав доступ європейцям у наші країни, на наш енергетичний ринок, щоб присутність Європи в нашому регіоні розширялася.

— Ви заявили європейським партнерам, що Росія не буде небезпечним постачальником енергії, якщо їй з’явиться альтернатива, тоді як Північноєвропейський газопровід тільки посилить залежність Європи від Росії...

— Ніхто не повинен відштовхувати Росію, тому що Росія — найважливіший постачальник. Вона має залишатися в цій грі, Росію треба поважати, Росія повинна брати участь, але на ринкових принципах, які грунтуються на свободі прийняття рішення не тільки постачальниками, а й споживачами. І тоді все стане набагато краще, ніж зараз!

— Ви збираєтеся вийти з СНД. Чи не буде це економічним самогубством з огляду на те, що Росія є вашим найбільшим торговим партером?

— Якщо у вас немає ніякої вигоди від участі в союзі, то вам варто задуматися про необхідність такої участі. На жаль, СНД більше не є зоною вільної торгівлі. Це тепер зона обмеженої торгівлі, зона нерівності відносин через перешкоди у візовому режимі, торгові перешкоди й ембарго. Введено заборону на ввезення наших вин, нашої мінеральної води. Припинено експорт з України сільськогосподарської продукції, ті ж проблеми створено для Молдови. СНД більше не є вільним форумом, тому що зустрічі представників співдружності більше схожі на збори апаратників, ніж на зустрічі рівноправних партнерів.

— Де-факто керівництво Абхазії подало план, що пропонує розглядати Грузію й Абхазію як дві незалежні держави, і закликає Грузію вибачитися за «політику військових дій, асиміляцію та ізоляцію». Якими будуть ваші коментарі?

— Вони «викинули» звідти все грузинське населення, 300 тис. чоловік. А тепер говорять: «Ми проведемо референдум і вибори і, по-перше, заявимо, що більше не будемо частиною Грузії, а по-друге, не дозволимо повернутися сюди нікому, хто тут жив раніше». Що це за людоїдська демократія?

— Чи має бути визначено остаточний статус Абхазії та Південної Осетії до того, як почнуться офіційні переговори про біженців і еконо¬мічне співробітництво?

— Я вважаю, що ми не повинні поспішати з визначенням політичних елементів, потрібно спочатку визнати принципи. І ці принципи мають грунтуватися на головному — на правах людини. Права людини понад усе. Не можна виганяти людей, не можна відбирати власність, не можна спочатку карати людей за етнічну належність, а потім надавати цьому законний статус. І, коли права людини поважатимуться, ми, впевнений, дійдемо до згоди.
Я згадую слова Роберта Шумана про те, що, якщо ви не можете розв’язати проблему в лоб, потрібно обійти її з тилу. Тобто досягти процвітання і розвитку, створити демократію і потім використати ці переваги.