Закон і Бізнес


НБУ лібералізує переказ готівки,але не для всіх


Предпринимательство, №8 (736) 25.02—03.03.2006
2216

Управління НБУ підготувало проект постанов про внесення змін до Інструкції з організації переказів валютних цінностей та інкасації готівки в установах банків України. Цей проект спрямований на лібералізацію умов організації перевезення цінностей для комерційних банків.


Управління НБУ підготувало проект постанов про внесення змін до Інструкції з організації переказів валютних цінностей та інкасації готівки в установах банків України. Цей проект спрямований на лібералізацію умов організації перевезення цінностей для комерційних банків.

Нововведеннями закріплюється мінімальний склад бригади інкасаторів (вона повинна складатися не менше ніж із трьох співробітників підрозділу з перевезення цінностей та інкасації), у свою чергу, залучення озброєної охорони до супроводу інкасаторів залишається на розсуд керівництва банківської установи.

Перший заступник голови правління «Правекс-Банку», бізнес-консультант VISA CEMEA Денис Басс у коментарі «ЗіБ» зазначив: «Цим проектом постанови НБУ знижує вимоги до банків, у яких є власна служба інкасації, дозволяє обходитися без залучення озброєної охорони (співробітників ОДСО) для супроводу цінностей, дозволивши носіння зброї інкасаторам банків. Остаточно це питання буде вирішено з прийняттям закону про зброю. За задумом керівництва НБУ після прийняття закону про зброю тільки декільком великим банкам буде дозволено мати власну службу охорони. Проте потрібно враховувати той факт, що закон про зброю розглядається вже кілька років, а проект постанови НБУ почне діяти незабаром.

Також потрібно враховувати, що в більшості банків при переказі незначних сум готівки задіюються не броньовані мікроавтобуси, а броньовані легкові автомобілі, і якщо взяти до уваги, що в таких автомобілях (з урахуванням спеціального екіпірування співробітників інкасації) всього 4 місця для сидіння, то обов’язкова наявність трьох співробітників підрозділу перевезення цінностей та інкасації робить сумнівним наявність охорони. Як показує практика, при інкасації наявність двох озброєних охоронців є необхідною, один з яких супроводжує інкасатора, а другий охороняє цінності, котрі знаходяться в інкасаторському автомобілі. Те, що в інкасаторській бригаді має бути не менше ніж три співробітники підрозділу перевезення цінностей та інкасації, ставить банки перед вибором:

n проводити інкасацію без належної охорони, що збільшує ризик нападу на інкасаторів та інкасаторські автомобілі;

n закупити броньовані автомобілі;

n закрити власну службу інкасації та перейти на обслуговування в НБУ або інший великий банк, у якого більш розвинена служба інкасації.

Тим самим Нацбанк, з одного боку, надає більше повноважень при організації переказів валютних цінностей та інкасації готівки великим банкам, а з другого боку — змушує менші банки відмовитися від утримання власної служби інкасації, вдаючись до послуг великих банківських структур».