Закон і Бізнес


«Спискова пауза»?

Президент уже не йде на вибори на чолі НСНУ, а міністри ризикують залишитися без своїх портфелів


Власть и закон, №50 (726) 10.12—16.12.2005
2361

Запланований на 3 грудня другий етап ІІ з’їзду Народного союзу «Наша Україна» відбувся, але із запізненням на три години. Коли делегати почули про таку затримку, вони кричали: «Ганьба!» Але це їм не допомогло: чекати 2-ї години дня довелося всім. Офіційна версія перенесення початку партзібрання, — погодні умови, через які дехто з учасників з’їзду вчасно не дістався до Києва.


А про Гімн-то забули

Об 11-й ранку оголосили, що зареєструвалися майже 1000 делегатів. І це лише близько 70% від тієї кількості осіб, які мали брати участь у з’їзді. Хоча, як кажуть, семеро одного не ждуть, але «нашоукраїнці» вирішили знехтувати народною мудрістю.

Дивним було те, що питання про затвердження переліку кандидатів до виборчого списку від партії значилось у порядку денному, але самих списків серед розданих матеріалів з’їзду не було. Вони з’явилися вже перед «запізненим» початком партзібрання.

Здавалося дещо незвичайним і те, що партійці, які зазвичай на з’їзді сидять у першому ряду, почали сходитися до другої години дня. А на 11-ту прийшла Оксана Білозір, яка тільки те й робила, що роздавала автографи.

Але й розпочатися без якихось «інцидентів» з’їзд, мабуть, не міг.

Голова ради НСНУ Роман Безсмертний, певно, був чимось стурбований, бо не оголосив кількості присутніх делегатів, представників ЗМІ. Навіть Гімн забули проспівати.

НСНУ не може обійтися без корупції

Спочатку Р.Безсмертний нагадав, що цього дня Верховний Суд визнав недійсними результати президентських виборів 2004 р.

Потім надав слово екс-міністру юстиції Роману Зваричу, який оголосив, що НСНУ надано статус спостерігача в Європейській народній партії.

Коли ж почали обговорювати програму партії, делегати більше наголошували на проблемах своїх районних, обласних парторганізацій. Десь на сьомому делегаті, який вийшов на сцену, щоб виголосити свою промову, терпець Р.Безсмертного урвався й він нагадав, що зараз обговорюється тільки програма.

На 2-му етапі з’їзду теж не обійшлося без обговорення питань стосовно корупції. І лунали вони вже не з вуст Президента. Цього разу делегатам роздали проект антикорупційної програми «Ні — корупції!» Хоча в ній у пункті «Громадський контроль» і зазначалась потреба звернутись до ЗМІ за інформаційною підтримкою, та цю програму журналістам роздано не було. В делегатів теж важко було допроситися примірник проекту, щоб ознайомитися з його змістом. А коли вони чули слово «корупція», то робили вигляд, що нічого не знають. Та все ж таки згаданий вище проект потрапив мені до рук. Перші 4 його розділи — своєрідний лікбез, а 5-й — план дій: умови та заходи протидії корупції. Питання про антикорупційну програму навіть було внесено до порядку денного.

Ласий шматок завбільшки з... 65%

На з’їзді було прийнято рішення про утворення виборчого блоку з такими політичними партіями: Народний рух України, Партія промисловців і підприємців України, Конгрес українських націоналістів, Християнсько-демократичний союз, Українська республіканська партія «Собор». Він матиме назву Блок Ющенка «Наша Україна».

Р.Безсмертний додав, що для участі у виборах до обласних, міських, районних рад може відбуватися блокування з 3 — 4 партіями із зазначеного переліку. Таким чином, за його словами, можна буде уникнути проблем із формуванням блоків, які можуть виникнути внаслідок створення конфліктних міжпартійних ситуацій.

Також прийнято рішення й про те, що кількість членів НСНУ у виборчому блоці повинна бути не меншою за 65%.

А на міжпартійний з’їзд, який, за словами голови ради НСНУ, має відбутися десь через два тижні, буде направлено трохи більше ніж 200 делегатів.

Список тимчасово очолив Президент

Найцікавішим виявилося обговорення останнього питання — затвердження виборчого списку.

Деякі делегати говорили про те, що для міністрів список є простим перестрахуванням. Бо може статися й таке, що вони втратять посади, які обіймають сьогодні, а в кишені в них буде запасний варіант — депутатський мандат. А один «нашоукраїнець» запропонував, щоб у списку, хоча б у кожній десятці, була людина молодшого віку, на що Р.Безсмертний відповів, що головне — молодість душі.

Перший заступник голови Секретаріату Президента Іван Васюник зробив заяву про вихід із виборчого списку партії. За його прикладом пішли ще двоє делегатів. Інші партійці мають визначитися: звільнятися зі своєї посади чи йти на вибори.

Список кандидатів у нардепи здивував, мабуть, усіх трьома речами. По-перше, Президент Віктор Ющенко все-таки очолив його. По-друге, до першої тридцятки увійшли всі учасники «корупційного скандалу», а по-третє, мер Києва Олександр Омельченко опинився під третім номером. А взагалі до першої п’ятірки увійшли: Віктор Ющенко, Юрій Єхануров, Олександр Омельченко, В’ячеслав Брюховецький та Лілія Григорович. Загалом кількість кандидатів у списку сягає майже трьохсот.

Але був ще один список, до якого входять 13 громадських діячів, відомих людей, участь котрих у виборах є необхідною для НСНУ. Й ця необхідність полягає, швидше за все, в піднятті рейтингу партії. Серед зірок — кандидатів у нардепи фігурують брати Клички, співаки Руслана Лижичко, Святослав Вакарчук та Тарас Петриненко, письменниця Оксана Забужко.

Або пан-депутат,
або пропав-міністр

На прес-конференції Р.Безсмертного, яка відбулася відразу ж після закінчення з’їзду, голова ради НСНУ зазначив, що виборча кампанія для партії — перший іспит. «Я сподіваюся, що ми разом із нашими колегами успішно складемо його для того, щоб ми могли бути серйозно представлені в парламенті, запропонували першими кандидатуру Прем’єр-міністра й ініціювали створення більшості у ВР», — зазначив «нашоукраїнець».

Пан Безсмертний також дав роз’яснення щодо виборчого списку: «Коли ми завершували формування списку, помітили там надмірну участь представників виконавчої влади. Й очевидно, що вони найближчим часом мають визначитися, де вони: працюють виключно у виконавчій владі чи йдуть на вибори та будуть займатися діяльністю у ВР».

Голова ради НСНУ сказав декілька слів і про «участь чи неучасть Віктора Андрійовича» в списку. За словами Романа Петровича, Президент є почесним головою НСНУ. Він також додав: «Ми вважаємо, що було би правильно, якби він очолив наш список, але так чи інакше, рішення буде приймати Президент».

Один із журналістів запитав, за якою квотою О.Омельченко потрапив у список, оскільки в жодному рейтинзі його не було. Р.Безсмертного здивувало те, чому київський мер мав потрапляти за якоюсь квотою: «Омельченко — член НСНУ, ради партії. Міська організація за попереднім розглядом ініціювала його участь у верхній частині списку». Але й доля пана Омельченка щодо місця в списку під №3 поки що остаточно не вирішена, як і міністрів, голів облдержадміністрацій.

Схоже, що зміни в списку ще попереду.

6 грудня Президент заявив про свій вихід зі списку НСНУ. Але, за повідомленням деяких «нашоукраїнців», блок буде носити прізвище Віктора Андрійовича. Адже в списку, крім Президента, є ще два його родичі-Ющенки: Петро та Ярослав. Тобто юридичної норми буде дотримано: виборчий блок носитиме прізвище людини, яка значиться у списках, і рішення Президента не вплине на його назву.

Марина ЗАКАБЛУК