Закон і Бізнес


С.Головатий вважає, що «диктат суддівського маразму» руйнує владу

А С.Піскун задоволений рішенням суду


Власть и закон, №49 (725) 03.12—09.12.2005
2067

Постановою колегії суддів Шевченківського райсуду Києва С.Піскуна з 14 жовтня поновлено на посаді Генерального прокурора. Про це він повідомив журналістів на спеціально зібраній прес-конференції.


Постановою колегії суддів Шевченківського райсуду Києва С.Піскуна з 14 жовтня поновлено на посаді Генерального прокурора. Про це він повідомив журналістів на спеціально зібраній прес-конференції.

Другий «одночасно діючий Генеральний прокурор» розповсюдив серед журналістів повний текст постанови Шевченківського райсуду Києва, яким він був поновлений на посаді (див. стор. 14. — Прим. ред.). «Йдеться про верховенство закону і права в Україні, про законність рішень, якої повинні дотримуватися всі чиновники незалежно від рангу, а також йдеться про обов’язковість виконання судових рішень», — так прокоментував рішення С.Піскун.

За його словами, ця постанова «закріпила юридичні підстави поновлення на роботі держслужбовця як людини, яка не має відношення до політики, і посадовця, який не займається політичною діяльністю, а виконує державні та процесуальні функції, що дуже важливо».

«Поновлений Генпрокурор» також попросив журналістів оприлюднити постанову, щоб її прочитали «недолугі юристи, які твердили протилежне, виходячи зі своєї неосвіченості, щоб народ України знав, що наші суди приймають цивілізовані, законні рішення і в Україні діють верховенство закону і верховенство права».

С.Піскун акцентував увагу на цікавому, на його погляд, абзаці з постанови: «А тому суд вважає, що звільнення Генерального прокурора без визначення підстав його звільнення може вважатися способом впливу на Генерального прокурора, а також втручанням у його діяльність, оскільки створює залежність Генерального прокурора та його дій чи рішень від відповідної посадової особи — відповідача у справі»; хто відповідач, ви знаєте». «Поновлений Генпрокурор» назвав цю постанову «одним з небагатьох рішень, яке можна покласти в хрестоматію законності і права в Україні».

Як повідомив С.Піскун, він мав намір узяти заяву, написану власноруч на ім’я Президента, виконавчий лист, підписаний суддями, постанову про поновлення на роботі та поїхати в Секретаріат Президента й офіційно передати ці документи главі держави. А вже після того, як перша особа України визначиться з рішенням, він і його захист будуватимуть свою правову позицію.

С.Піскун учергове заявив, що його звільнення було ініційовано оточенням Президента, яке «всілякими методами намагалося» його «усунути з посади, тому що порушені командою Генпрокуратури кримінальні справи почали суттєво стосуватися оточення Віктора Андрійовича».

На запитання журналіста, чи порушено щодо голови Секретаріату Президента кримінальну справу, С.Піскун забарився з відповіддю, але згадавши, що він є Генпрокурором, а тому має право розголошувати подібні відомості, відповів, що такої справи немає. «Він як свідок був допитаний у кримінальній справі, пов’язаній із фальсифікуванням результатів президентських виборів у ЦВК. Його свідчення не підтвердилися в процесі розслідування. Тепер необхідно з’ясувати його подальшу долю під час розслідування цієї справи», — роз’яснив ситуацію С.Піскун.

Але головною проблемою, на його думку, є те, що сьогодні «незаконними діями представників Адміністрації та Секретаріату Президента створено правову колізію в державі, правовий колапс. Сьогодні є два абсолютно легітимних Генеральних прокурори. І всі їхні накази є абсолютно законними. Я можу тут зараз підписати наказ про ліквідацію колегії Генеральної прокуратури, і я це зроблю, якщо Президент не прийме рішення», — заявив С.Піскун.

25 листопада стало відомо, що о 12.50 міністр юстиції Сергій Головатий подав апеляційну скаргу на судове рішення щодо поновлення С.Піскуна на посаді Генпрокурора. Про це міністр повідомив журналістів на спеціальній прес-конференції.

За словами С.Головатого, якщо апеляційний суд визнає поновлення С.Піскуна на посаді законним, представники Президента подадуть касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду.

Перший юрист країни також зазначив, що його міністерство не може поставити крапку у «справі С.Піскуна»: «У нас є бачення, щоб не допустити суддівської диктатури», — наголосив він, додавши, що «абсолютний диктат суддівського маразму» руйнує інститут влади.

С.Головатий вважає, що указ глави держави про звільнення С.Піскуна є бездоганним, відповідає Конституції. Що ж стосується постанови Шевченківського райсуду, то міністр зазначив: «Суд забув указати, хто має виконати рішення суду, він не зобов’язав Президента поновлювати Піскуна». Через це, вважає С.Головатий, суд мав скасувати указ і зобов’язати главу держави прийняти інший указ про поновлення С.Піскуна.

У свою чергу представник Президента в Конституційному Суді Володимир Шаповал, присутній на прес-конференції, підкреслив, що «Шевченківський суд повинен був не відкривати провадження у «справі Піскуна», а звернутися до Конституційного Суду».

Розвиваючи свою думку, міністр юстиції висловив припущення, що С.Піскуна відновили на посаді могутні фінансово-політичні групи. А справу «Піскун проти Президента» назвав політичною операцією, яка має певну мету. Проте, які саме групи стоять за поновленням С.Піскуна, міністр не уточнив і порекомендував журналістам самостійно зайнятися розслідуванням цього спірного факту.

Для більшого ефекту С.Головатий заявив: «Під час трьох засідань судді не ставили ніяких відміток, не задавали ніяких питань. Можна зробити висновок про те, що вони були абсолютно байдужі. Це рішення писалося не цими суддями і не в Шевченківському районному суді».

Міністр також зазначив, що цю «політичну операцію здійснили могутні фінансово-політичні кола.

«Таким чином, — переконаний С.Головатий, — юридичній системі України завдано надмірного збитку».

А ось заяви «другого діючого Генпрокурора» про його наміри видавати накази та розпустити колегію Генпрокуратури міністр розцінює як «самовільне привласнення владних повноважень», що підпадає під ознаки злочину, передбаченого КК.

Крім того, на думку С.Головатого, Генпрокурор Олександр Медведько і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вже мають підстави порушити кримінальну справу проти С.Піскуна, оскільки останній «тисне на Президента, вимагаючи в нього щось. Це є порушенням Конституції, в результаті цього Генпрокурор О.Медведько може порушити проти нього кримінальну справу. С.Піскун самовільно привласнив собі повноваження влади. Саме тому і Ю.Луценко може порушити справу».

Під час прес-конференції також виявилася цікава деталь із трудової біографії поновленого Генпрокурора. Виявилося, що він з 2003 до 2005 року працював викладачем автосправи на 0,25% ставки в Ірпінській податковій академії.

Всеволод НЕКРАСОВ