Закон і Бізнес


Народно-героїчно-мафіозна судова влада

Троє суддів скасували не той президентський указ і відновили С.Піскуна на посаді


Правосудие, №48 (724) 26.11—02.12.2005
2689

Рішення Шевченківського районного суду м.Києва спровокувало різні оцінки судової системи в цілому. Якщо рік тому, після проголошення рішення Верховного Суду щодо третього туру виборів Президента, Микола Катеринчук назвав суддів героями, то через рік міністр юстиції на всю країну заявив, що в Україні існує судова мафія.


З іншого боку, екс-генпрокурор із 20 листопада ходив на роботу, хоча сам текст судового рішення С.Піскун отримав тільки 23-го, а Сергій Головатий уже повідомив, що готує апеляційну скаргу на постанову.

Нагадаємо, що 18 листопада судді Шевченківського райсуду столиці скасували указ Президента і, таким чином, відновили Святослава Піскуна на посаді Генерального прокурора. Суд визнав його звільнення незаконним. Суддя, зокрема, зачитав: «На підставі ст.160 КАС позовні вимоги задовольнити і відновити Святослава Піскуна на посаді Генерального прокурора з 15 жовтня 2005 року». Таким чином, уже вдруге українська Феміда виявляється на боці С.Піскуна.

С.Піскун розповів
про свій таємний план

Друге й останнє засідання в цій справі відрізнялося від попереднього бійкою, що несподівано почалася. Численні супротивники і прихильники позивача переважно маргінального вигляду не переставали сперечатися протягом усього засідання, а також активно коментували процес. Коли захисник Президента зажадав перенести слухання в Конституційний Суд, піднявся такий шум, що судді не змогли слухати справу й залишили зал. Свій вчинок пояснили тим, що працювати в такій обстановці вони не можуть. Суддя оголосив, що засідання буде продовжено, коли мітингувальники залишать зал, а потім ухвалив рішення проводити слухання в закритому режимі.

На початку засідання С.Головатий встиг подати клопотання про закриття справи, обгрунтувавши це тим, що, на його думку, відносини Генпрокурора і Президента є конституційними, а не трудовими, внаслідок чого глава держави має право звільняти Генпрокурора, якщо останній не справляється зі своїми обов’язками.

С.Головатий також додав, що формальною юридичною підставою для відставки С.Піскуна є положення ст.122 Конституції, яка наділяє Президента правом звільняти Генпрокурора. «Відповідно до цієї статті Президент скористався своїми правами і здійснив їх у суворій відповідності з конституційними положеннями», — підкреслив він.

Сторона С.Піскуна виступила проти, наполягаючи на тому, що трудові відносини регламентуються КЗпП.

У свою чергу сам С.Піскун заявив: «Із цього питання є рішення Печерського районного суду (який відновив його на посаді Генпрокурора в грудні минулого року. — Прим. ред.). Президент міг оскаржити його, якщо йому це було потрібно».

Коментуючи процес, С.Піскун зізнався: «Найбільшою моєю помилкою на посаді Генпрокурора було те, що я слухався Президента. Тепер я розумію, що цього не слід робити».

За його словами, жоден Генпрокурор не просунувся в розслідуванні «справи Гонгадзе» далі, ніж він: «Я розробив таємний план для того, щоб довести цю справу до логічного кінця, і коли я показав його деяким з вищестоящих, через день був звільнений. Думаю, в розкритті цієї справи я зайшов дуже далеко».

Після оголошення рішення С.Піскун сказав, що був упевнений саме в такому підсумку.

Того ж дня С.Головатий заявив, що має намір оскаржити рішення Шевченківського райсуду. «Команда Президента першу битву програла, але вона виграє війну», — сказав він. На його думку, своїм рішенням судді завдали непоправного удару по авторитету влади.

С.Головатий: «Суддів
у справі «Піскун проти Президента» покривала суддівська мафія»

До слова, це був найшкідливіший вислів міністра юстиції відносно програного процесу. 20 листопада в інтерв’ю в ефірі телеканалу НТН він був більш красномовний: «Те, що було представлено, — це повний абсурд. Це верховенство ідіотизму, маразму і цинізму. Тому що в нас, по-перше, немає двох генеральних прокурорів, по-друге, С.Піскун не був відновлений на посаді. Це абсолютно неправильно. Тому що суд абсолютно не має повноважень відновлювати на посаді Генерального прокурора.

Те, що ці троє суддів зробили, — перевищення повноважень. На посаді Генпрокурора може відновлювати тільки Президент, призначити через згоду Верховної Ради і відновити може, якщо була порушена конституційна процедура, але не суд.

Троє суддів Шевченківського суду скоїли професійний злочин. Якщо Генеральний прокурор О.Медведько себе поважає як юрист і як Генеральний прокурор, який пройшов усю конституційну процедуру через Верховну Раду і указ Президента, він мав би порушити кримінальну справу проти трьох суддів Шевченківського суду за винесення явно неправомірного рішення. Судді пішли на це, тому що їх покривали. Їх покривало найвище судове керівництво країни — мафія суддівська, як я говорив.

Вони це робили ще за часів Л.Кучми, коли домовлялися В.Медведчук та інші, які ходили відновлювати С.Піскуна через суддю Печерського суду Бернадську. Зараз ця ж мафія суддівська разом з вищим керівництвом суддівським поставили в незручне становище всю країну, Президента, Верховну Раду, Конституційний Суд. Це ж фарс!

Це хаос! І за цей хаос повинен нести відповідальність Голова Верховного Суду, Генеральний прокурор, який недавно був призначений, — О.Медведько, голова СБУ. Президент повинен їх запитати: до яких пір? Якщо троє суддів Шевченківського суду перевернули всю країну з погляду функціонування Конституції, тоді на що сподіватися простим людям? Де шукати захисту?

Єдине, що залишилося зробити цим суддям, які цинічно наплювали на Конституцію, — проголосити Піскуна Наполеоном. І все! Це схоже на якусь «палату №6»!»

Охорона ГПУ
не визнала в С.Піскуні Генпрокурора

Того ж дня С.Піскун заявив, що був у Генпрокуратурі і обговорив з О.Медведьком ситуацію. «Я йому пояснив свою позицію, вислухав його, і ми домовилися зустрітися ще раз. І думатимемо, яке рішення прийняти, тому що в країні створили такий правовий нонсенс, коли є два легітимні генеральні прокурори. І, природно, рішення суду має пріоритетне значення для встановлення того, хто залишиться на цій посаді», — заявив С.Піскун.

Проте 21 листопада охорона ГПУ не пустила С.Піскуна в будівлю відомства. Другий «діючий Генпрокурор» заявив, що з’явився в Генпрокуратуру на роботу, виконуючи рішення суду.

Тому після того, як охорона його не пропустила, він пообіцяв приходити на роботу щоранку о 9.00 і складати акт про те, як охорона порушує рішення суду.

Крім того, С.Піскун в ефірі заявив, що держава повинна виплатити йому зарплату за весь період відсутності на робочому місці: «Щодня моє неперебування на роботі, так би мовити, обтяжує дії тих людей, які мене незаконно звільнили і які мені не дозволяють приступити до виконання своїх службових обов’язків».

На запитання, кого він має на увазі, С.Піскун заявив: «Звичайно, Президента. Якщо Президент не виконує рішення суду, якщо він це робить помилково, не знаючи закону, хоча я в це не вірю, перше: за це також настає кримінальна відповідальність, за це ст.382 «Невиконання судового рішення». Якщо буде встановлено, що це умисно зроблено Президентом, я буду змушений звертатися в прокуратуру про порушення кримінальної справи за цим фактом».

Щодо своєї обіцянки судитися з головою Секретаріату Президента Олегом Рибачуком С.Піскун сказав, що судитиметься «після того, як відновиться на посаді Генерального прокурора».

«Я повинен з’ясувати, хто підсунув Президенту незаконні укази, — перше. По-друге, Рибачук дуже багато зробив заяв, у яких є ознаки, на мій погляд, злочину. Зокрема, про те, що він розказував, які проводяться експертизи стосовно отруєння Президента, які досліди і в яких лабораторіях», — заявив «ще один діючий Генпрокурор» і додав: — Цього не можна розказувати. Це таємниця слідства. Йому ніхто не дозволяв цього говорити. І третє — він сказав, що Генерального прокурора зняли за те, що той порушував багато кримінальних справ. Це моя робота. Я цим повинен займатися».

За матеріалами ЗМІ
підготував
Всеволод НЕКРАСОВ