Закон і Бізнес


П.Лазаренко привезе компромат на Л.Кучму?


Власть и закон, №47 (723) 19.11—25.11.2005
2016

Лідер партії «Громада» Павло Лазаренко заявляє, що володіє документами, які підтверджують фінансування передвиборної кампанії Леоніда Кучми в 1999 році. Про це він заявив у ефірі телеканалу «Інтер».


«У 1997 році почалася виборча кампанія «Кучма-2» 1999 року. Було фінансування. Я, як Прем’єр-міністр, повинен був, як кажуть по-народному, «доводити план до двору» кожної комерційної структури, в мене були всі платіжні доручення, куди перераховувалися гроші», — сказав Павло Іванович.

Він також уточнив, що має «платіжні доручення, за якими у квітні, березні, травні 1997 року перераховувалися на компанії, підконтрольні пану Кучмі, величезні суми грошей».

«Будучи в Україні, я ці всі документи передам у Верховну Раду — комісії, що буде цим займатися. Тобто людям, які бажають установити правду», — зазначив П.Лазаренко.

На запитання, чи не є ці заяви політичним шантажем з метою одержати сприяння в його поверненні в Україну, П.Лазаренко заявив: «В.Литвин може зробити запит від імені Верховної Ради в Сенат і Конгрес США, і ті зобов’яжуть офіс генерального прокурора США передати ті документи, що були передані мною. Я передав усі платіжні доручення, вони всі знаходяться у Вашингтоні».

На запитання, чому в Україні звучать заяви про те, що повернення П.Лазаренка допоможе розкрити справи про корупцію, вбивство Георгія Гонгадзе й інші, він відповів: «Я один із трьох, крім Бакая, Волкова, напевно, найбільше знаю Леоніда Даниловича. Стільки знаю, що мені іноді не по собі, як я дотепер ще живу на цьому світі. Я занадто багато знаю».

Він також зазначив, що до 1995 року був «успішною і заможною людиною». «Я зустрівся з Леонідом Даниловичем, розповів про свій бізнес. Ніякого секрету з цього не було. Уже так перетрусити, як перетрусили мене і мої компанії, неможливо. За 6 років перевірили все, що можливо перевірити», — сказав він.

Він також розповів, що в 1998 році оточенням Президента Кучми йому було поставлено умову: «Виїдеш — ми тобі дамо спокій. Не виїдеш — не будеш жити».

«Я не зламався, ні. Але тоді почалися абсолютно чіткі прямі розмови: «У тебе діти». 2 січня 1999 року я та син поверталися з Кривого Рогу, син їхав у першій машині, було спровоковано автокатастрофу», — розповів лідер «Громади».

«Син після тяжкої аварії потрапив одразу в лікарню. З найтяжчими наслідками. На другий день мені дзвінок: «Давай зустрінемося». Ми зустрілися. «У тебе ще є дочка». Кажу: «Їду», — розповів П.Лазаренко.

Він також повідомив, що, коли виїжджав, його провели з Києва в Дніпропетровськ.

«Машина супроводу належала заступнику міністра внутрішніх справ. Провели в аеропорт. Поставили штампик, подзвонили Леоніду Даниловичу: «Він летить, чартерний рейс». І я полетів. Як би я міг по-іншому полетіти? Мене провели, щоб я нікуди не втік, не залишився в Україні. Випхали», — розповів П.Лазаренко.

«Українська правда»