Закон і Бізнес


Самоїдство по-нашоукраїнськи


Власть и закон, №47 (723) 19.11—25.11.2005
2066

12 листопада відбувся ІІ з’їзд Народного союзу «Наша Україна». У той час коли всі партії вже визначаються, хто очолюватиме виборчий список, якою буде перша п’ятірка, обговорюють свої передвиборні програми, НСНУ переймається проблемами в самій партії. Скоріш за все, «нашоукраїнці» напередодні виборів стоять перед необхідністю провести свій «внутрішній майдан».


Серед матеріалів, розданих журналістам, найбільш інтригуючими виявилися заяви рівненської та закарпатської обласних організацій. Рівненські «нашоукраїнці» запропонували вивести із складу ради партії осіб, скомпрометованих у суспільній свідомості. Тому останні повинні заради зміцнення іміджу партії добровільно відмовитись від членства в раді НСНУ та наявності у списках кандидатів у депутати до Верховної Ради.

А от закарпатська обласна організація НСНУ у своїй заяві не просто пропонувала, а вимагала оновлення ради партії та її президії, обрання до її складу морально чистих, чесних осіб. Адже під загрозою опинилися досягнення майдану, головною вимогою якого було викорінення корупції, хабарництва та кучмізму. А звинувачення партійних лідерів у корупції є просто ганьбою. Тому облорганізація наполягла на включенні першим у порядок денний питання переобрання складу ради.

Цікаво, що в цих заявах не згадується жодне прізвище. Мабуть, країна і так знає в обличчя «своїх героїв», і зайве ще раз усім нагадувати їх.

Схоже, ці заяви й визначили перебіг усього з’їзду. Адже його самовільно розпочав делегат ужгородської парторганізації невеликим скандалом — звинуваченням у бік керівництва. Висловивши своє незадоволення роллю «кишенькової» партії, він поставив вимогу очистити партійні ряди від тих осіб, які були звинувачені в корупції. А ті, у свою чергу, назвали це спробою деяких соратників позбавитися від них як від конкурентів.

А от Президент, почесний голова партії НСНУ Віктор Ющенко погодився з ужгородським «нашоукраїнцем». Він запропонував змінити склад ради партії та її президії, щоб уникнути всіх сумнівів, які можуть виникати: «У цей момент істини ми всі повинні бути відвертими й говорити про проблеми, які існують у партії. Я не хотів би, щоб ви легко приймали поразку, опускали голови. Ми жодного злочину проти нації, народу не зробили».

В.Ющенко впевнений у перемозі НСНУ

Майже 1,5-годинна промова Президента була констатацією економічних та соціальних зрушень, які відбулися за останні 9 — 10 місяців. Часто Віктор Андрійович згадував і про деякі недоліки — втрату контролю над ціновою політикою на продукти споживання, зменшення темпів зростання інвестицій — постійно нагадуючи, що вони були в першому півріччі. І саме недоліки сформували його рішення про відставку уряду. А ще те, що люди, які стояли в нього за спиною на майдані, прийшовши у службові кабінети, втратили взаємну довіру.

Також глава держави проанонсував нові реформи, зокрема, судової системи, енергетики, вугільної галузі, охорони здоров’я та освіти. Адже, за його словами, незалежних судів немає, а медицина і навчання сьогодні стали взагалі недоступними. В.Ющенко зазначив, що хотів би, щоб усі перелічені ним реформи були ініціативою саме НСНУ.

Не оминув Президент і проблему корупції. Він наголосив, що це негативне явище принесла не «помаранчева революція», 15 років формувалися основи корумпованості влади. І тепер про корупцію треба говорити з ранку до вечора після стількох років мовчання. Почесний голова партії додав, що йому неприємно слухати звинувачення в корупційній діяльності, спрямовані на оточення влади. Бо проходять тижні, місяці, але ні суд, ні слідча комісія не надали жодних доказів стосовно наявності корупціонерів у НСНУ. В.Ющенко закликав партію відмовитися від внутрішніх чвар і стати зразковою організацією.

А ще Президент наголосив на тому, що влада не повинна використовувати адмінресурс на виборах. Хто ж не послухається В.Ющенка, той може бути негайно звільнений. Почесний голова партії впевнений, що НСНУ переможе на парламентських виборах і стане панівною політичною силою у Верховній Раді.

Прем’єр-міністр Юрій Єхануров також дещо пообіцяв делегатам: «Як глава уряду гарантую: це будуть перші демократичні вибори в Україні, які пройдуть без застосування адмінресурсу». А ще пан Єхануров говорив про майбутнє: практичне відокремлення бізнесу від влади, розмежування політичної та економічної діяльності, перехід від розмов про необхідність боротьби з корупцією до реальних конкретних заходів у цьому напрямку.

Говорили-балакали, сіли і... відмінили всі прийняті рішення

З’їзд набрав дискусійного характеру, коли на трибуну виходили делегати з різних областей України і намагалися переконати всіх у своїй правоті. Одні виступали за об’єднання з партією «Батьківщина» Юлії Тимошенко, інші були категорично проти цієї пропозиції. Делегат із Херсона запропонував, щоб саме Віктор Андрійович очолив список НСНУ, а «нашоукраїнець» зі східного регіону заявив, що Президент не повинен допомагати партії. Це вона повинна допомагати йому.

Коли деякі делегати з’їзду втомилися від словесних перепалок і почали виходити на перепочинок із залу, голова ради партії Роман Безсмертний саме почав процедуру голосування щодо складу ради НСНУ. Пропозицією проведення відкритого і таємного голосування публіка знехтувала. А голова лічильної комісії відзначив, що майже півтисячі делегатів із приблизно 1400 присутніх на з’їзді не голосували, бо були в цей момент у фойє. Хоча за відкрите голосування понад 600 «нашоукраїнців» підняли свої помаранчеві мандати, Р.Безсмертний сказав, що необхідна кількість голосів — 720. І от коли на голосування поставили пропозицію таємного рейтингового обрання складу ради НСНУ, делегати почали збігатися на свої місця. Рішення було прийнято — 750 чоловік проголосувало «за». Хочеться вірити, що делегати, які прибули з фойє, не піднімали свої мандати за проведення таємного рейтингового голосування, щоб встигнути проголосувати хоч за якусь одну пропозицію.

Також члени НСНУ вирішили, що в складі політради повинно бути 150 осіб. А оскільки список кандидатів складався зі 177 чоловік, то 27 належало викреслити. І знову розпочалися емоційні виступи. Делегати у своїх промовах перейшли до обговорення персоналій.

Петро Порошенко у своєму виступі, переповненому бурхливими емоціями, нарік одного з колишніх соратників Іудою. А одна з делегаток назвала того ж таки екс-однодумця причиною зменшення рейтингів НСНУ. Ще один відчайдушний «нашоукраїнець» заявив, що він не здає своїх. Тому якщо хтось захоче викреслити зі списку М.Мартиненка, Є.Червоненка чи П.Порошенка, то нехай краще закреслить його прізвище — Ярема. Ці всі виступи супроводжувались вигуками «ганьба!» та «регламент», які лунали із залу.

М.Мартиненко запропонував провести перевірку причетності членів політради НСНУ до корупційної діяльності і підготувати звіт про це на другий етап ІІ з’їзду партії, який відбудеться 3 грудня. Бо треба поставити крапку в корупційних обвинуваченнях. Він критикував роботу з’їзду, запитуючи всіх, чому не обговорюються питання, хто потрібен «нашоукраїнцям» у блоці, з ким і як організовувати передвиборну кампанію. М.Мартиненко відзначив, що в той час, як конкуренти вже розпочали активну виборчу кампанію, НСНУ займається самоїдством.

Після бурхливих обговорень з’їзд вирішив скасувати своє попереднє рішення про проведення таємного рейтингового голосування щодо складу ради НСНУ. А у списку політради залишилося 177 осіб. П.Порошенко, М.Мартиненко, Р.Зварич, О.Третьяков, Є.Червоненко і Д.Жванія, яких ужгородський делегат вимагав вивести зі складу політради, залишилися на «своїх місцях».

І тут закономірно виникає питання: з якою метою проводився з’їзд, якщо все залишилось так, як і було до нього?

Марина ЗАКАБЛУК