Закон і Бізнес


ГЕРОЙ ТИЖНЯ

М.Гонгадзе довела в Європейському суді, що Україна виявилася нездатною захистити життя її чоловіка


Правосудие, №46 (722) 12.11—18.11.2005
2188

Європейський суд з прав людини 8 листопада виніс рішення за позовом «Гонгадзе проти України» на користь вдови засновника «Української правди». Відповідно до рішення суду Україна має виплатити Мирославі Гонгадзе 100000 євро за матеріальні й моральні збитки.


Євросуд визнав два випадки порушення ст.2 Конвенції з прав людини та основних свобод («Право на життя») — нездатність влади України захистити життя Георгія Гонгадзе та брак адекватного розслідування його смерті.

Також суд визнав порушення ст.3 конвенції щодо М.Гонгадзе — поводження, що принижує людську гідність.

Крім того, Європейський суд з прав людини визнав порушення права на ефективний захист, яке гарантується ст.13 конвенції.

У заяві М.Гонгадзе, поданій у Євросуд 16 вересня 2002 року, вдова стверджувала, що її чоловіка Георгія було викрадено і вбито, а держава не захистила його попри звернення до правоохоронців.

Крім цього, М.Гонгадзе стверджує, що держава не провела необхідного розслідування. За її словами, через атмосферу страху та невизначеності, а також через неповну й суперечливу інформацію під час слідства вона змушена була залишити Україну.

З повним текстом цього рішення ми ознайомимо читачів у наступному числі «ЗіБ».