Закон і Бізнес


За 12 років О.Рибачук не чув нічого доброго про стиль В.Ющенка


Власть и закон, №45 (721) 05.11—11.11.2005
2040

Нещодавно лідер об’єднаних есдеків Віктор Медведчук заявив, що головна проблема нинішньої влади — криза державного менеджменту, відсутність професіоналів і досвіду, звідси всі проблеми і прорахунки. «ЗіБ» на черговому брифінгу голови Секретаріату Президента Олега Рибачука вирішив з’ясувати, чи є в цьому «діагнозі» зерно правди, а якщо ні, то в чому причина прорахунків нинішньої влади?


Утопічний стиль?

— У мене була одна зустріч із В.Медведчуком у тому кабінеті, де я сиджу тепер, і розмова була такою: я йому сказав, що я не менш азартна людина, ніж він і що ми виграємо президентські гонки, бо маємо справу з опозицією, яку важко чимсь шантажувати.

Взагалі, якщо говорити про стиль керівництва В.Ющенка (а я з ним пропрацював років 12), я ніколи не чув, щоб про нього говорили щось добре, що він буде перспективним, те саме стосується його оточення. Говорили, що такий стиль нікого й ні до чого не приведе, а в житті все сталося навпаки. Прем’єр В.Ющенко був найуспішнішим Прем’єром в Україні й зробив більше за всіх — він виграв, незважаючи на те, що йому з його стилем керівництва та його командою ніхто не давав жодних шансів на перемогу на президентських і парламентських виборах.

Нині цю тему знову розвивають, я бачу в цьому очевидну логіку. Ось В.Медведчук критикував те, що немає ніякого просування в європейському напрямі, а я вам кожного тижня розповідаю про результати нашої діяльності й досягнення нової влади. Те, що наш стиль кардинально відрізняється, це очевидно. Наприклад, у мене командний стиль, і для мене не існує поняття «моя» або «наша» людина. Я взагалі скептично ставлюся до таких людей, як С.Піскун, наприклад, до того, як він захоплено дивився на Президента й говорив «я ваш навіки». Я вважаю, що це непрофесійний підхід. Мій стиль керівництва, якого я дотримувався і в Кабміні, і в Секретаріаті, — це підбір команди, і мені смішно читати коментарі про мою логіку або її відсутність у формуванні Секретаріату.

Саме в Кабміні ми вперше легалізували таку структуру, як служба Прем’єр-міністра, причому при запеклому протистоянні Банкової, притому, що там були легальні бої, нам вдалося юридично сформулювати принцип нормального функціонування цієї служби. І я завжди спокійно й оптимістично дивлюся на формування структури Секретаріату, тому що є певні моральні канони й правила гри. Є певний підхід, якщо людина не вписується в команду. В нас регулярно проходять збори, і коли кажуть, що нині в Секретаріаті працюють двоє людей, то це, м’яко кажучи, некоректно.

Нині за круглим столом збираються 10 — 15 чоловік, і ми плануємо тиждень для Президента. Рішення ухвалюються колегіально. Раніше тут працювали за зовсім іншим принципом. Перш ніж хтось призначався за часів старої влади, перед візитом до Президента він заходив у мій нинішній кабінет — скрізь розставлялися потрібні люди. До мене перед призначенням не заходять люди і не виходять «моїми» людьми, й не виходитимуть. Стиль змінився, і це нас відрізняє. Але головне: я не створюю кризу, щоб потім діяти, як антикризовий менеджер.

Головний біль НБУ

Говорив на брифінгу О.Рибачук і про подальше використання грошей від продажу «Криворіжсталі», які депутати і чиновники ділять з особливим бажанням ось уже більше ніж тиждень. Перш за все голова Секретаріату спростував інформацію про те, що у зв’язку з надходженням до України коштів від приватизації можлива різка зміна курсу гривні стосовно долара. О.Рибачук зазначив, що в нього відбулася нарада з представниками юридичної компанії, яка забезпечувала правовий бік питання приватизації «Криворіжсталі», і головою Нацбанку Володимиром Стельмахом. «Нічого цього не станеться. Національний банк добре знає свою справу. Він виконає свою роботу, і курс буде таким, який було проанонсовано», — підкреслив він. Крім того, за його словами, обговорювалися механізми та спосіб використання коштів, одержаних від приватизації «Криворіжсталі». Голова Секретаріату повідомив, що відбулося підписання угоди про купівлю-продаж акцій «Криворіжсталі». Таким чином, було завершено юридичний процес. І тепер необхідно вирішити всі нюанси цього питання з Антимонопольним комітетом.

Ще один крок
до СОТ

Також О.Рибачук спростував інформацію про те, що українська влада веде переговори з російськими колегами про можливу синхронізацію вступу України та Росії в СОТ. Такий розвиток подій він назвав нонсенсом, оскільки це неможливо передусім технічно. Він завважив, що тут може йтися тільки про якусь узгодженість дій у зв’язку з тим, що Україна є членом СНД.

О.Рибачук також підкреслив, що рішення про вступ певної країни в СОТ прийматиме виключно ця організація, а заяви про синхронізацію дій між Україною і Росією в питанні вступу в СОТ є не більше ніж «популістськими» та «спекулятивними».

О.Рибачук також нагадав, що на засіданні РНБО одним із головних питань буде вступ України в СОТ, зазначивши, що у вирішенні цього питання намітився значний прогрес. Підтвердженням цього є проведені з американською стороною переговори. Крім того, на найближчий час заплановано візит міністра економіки Арсенія Яценюка до Вашингтона.

Що стосується візиту президента Російської Федерації Володимира Путіна в Україну, то він відбудеться ще до проведення парламентських виборів 2006 року. Підтвердження цього голова Секретаріату одержав під час свого останнього візиту в Москву. Про це свідчить і запланований візит прем’єр-міністра РФ М.Фрадкова в Україні, який має відбутися до кінця поточного року. Таким чином, візит глави уряду Росії стане підготовкою до візиту самого В.Путіна. Щоправда, конкретну дату візиту президента РФ в Україну О.Рибачук чомусь відмовився назвати.

Розваги Секретаріату

Після діалогу на тему політики журналісти вирішили викликати О.Рибачука на розмову про високе та духовне. Зокрема, постало питання про духовний хліб працівників і відвідувачів Секретаріату — книжковий магазин, розташований на території відомства. Як стверджує журналістка, котра там побувала, книжки в основному російською мовою, але це півбіди порівняно з їх тематикою: все про секс і про те, як підвищити потенцію. У відповідь на запитання, чому там немає книжок українських письменників і словників, голова Секретаріату поцікавився, чи є в цих книжках картинки. До речі, в цей книжковий магазин заходять і деякі депутати, наприклад, був помічений Володимир Яворівський, який після того, як погортав одну з книжок, пообіцяв розповісти Президенту про асортимент. Купити таку книжку в магазині на території Секретаріату можна за досить невисоку ціну.

Це питання зацікавило О.Рибачука, і він пообіцяв поговорити на цю тему із журналістами під час наступного брифінгу.