Закон і Бізнес


Болгарія і Румунія одержали «жовту картку»


Украина и мир, №44 (720) 29.10—04.11.2005
1943

Mайбутні члени ЄС — Болгарія і Румунія — зіткнулися з жорсткими умовами з боку Євросоюзу щодо їх можливої євроінтеграції. Чи готова до таких умов Україна, якщо, зрозуміло, ЄС зробить нам таку пропозицію?


Болгарія та Румунія цього тижня одержать останнє попередження про те, що вони не вступлять до Європейського Союзу до тих пір, доки не проведуть реформ.

В інтерв’ю Financial Times прем’єр-міністр Болгарії Сергій Станішев сказав: «Ми трудитимемося над тим, що нам слід зробити. Будь-яке відкладання на потім стане неправильним кроком».

«Болгарія і Румунія все ще мають можливість вступити в ЄС вчасно, але вони повинні зосередити свої зусилля на тому, щоб підходити Євросоюзу за всіма критеріями», — у свою чергу зазначив учасник європейської комісії.

У комісії йдеться про заходи підтримки таких законів, як тримання під вартою до суду, а також протидія організованій злочинності й корупції. Інші пункти стосуються сільського господарства, охорони навколишнього середовища та контролю на кордоні.

Щоправда, дехто вважає, що комісар Оллі Рен хвилюється про непроведення реформ цього року через зміну болгарського уряду. Взагалі, розширення ЄС — процес доволі суперечливий. Яскравий приклад того — референдуми щодо європейської конституції, які «провалилися» у Франції та в Нідерландах, і початок переговорів про членство з Туреччиною.

До речі, ЄС уже підписав договір про прийняття Болгарії та Румунії у 2007 році. Проте його текст містить «пункти про гарантії», які легше прийняти Румунії, котра може відкласти вступ до Євросоюзу до 2008 року.

Данієль Домбей,
Керін Хоуп і Теодор Троєв,
«Financial Times»