Закон і Бізнес


Л.Черновецький вважає, що В.Ющенко не повинен довіряти голові ВГСУ Д.Притиці


Власть и закон, №34 (710) 20.08—26.08.2005
1913

Лідер Християнсько-ліберальної партії України, народний депутат Леонід Черновецький заявляє, що Президент Віктор Ющенко не повинен довіряти голові Вищого господарського суду Дмитрові Притиці. За словами Л.Черновецького, Д.Притика незаконно перебуває на посаді голови Вищого господарського суду.


Свою позицію парламентарій обгрунтовує так. Згідно зі ст.41 закону «Про судоустрій України» голова вищого спеціалізованого суду, яким є Вищий господарський суд, призначається на посаду з-поміж суддів цього суду і звільняється з посади за поданням Голови Верховного Суду.

Перше призначення на посаду професійного судді терміном на п’ять років здійснює Президент. Усі інші судді, крім суддів Конституційного Суду, обираються Верховною Радою безстроково, в порядку, встановленому законом.

Д.Притику Верховна Рада не обирала безстроково на посаду судді ВГСУ, а тому він не має права обіймати посаду голови цього суду.

Посаду голови Вищого господарського суду України Д.Притика зайняв після того, як Вищий арбітражний суд, головою якого в лютому 1991 року Д.Притика був обраний Верховною Радою, був перейменований на Вищий господарський суд. Разом з тим, підкреслює Л.Черновецький, Д.Притика не є професійним суддею, оскільки не був обраний Верховною Радою на посаду судді безстроково.

Як стверджує Л.Черновецький, Д.Притика повною мірою відповідає за свавілля у своїй системі та постійні конфлікти між власниками. «Якщо ви, високошановний Вікторе Андрійовичу, поцікавитеся статистикою, — каже лідер ХЛПУ, — то зрозумієте, чому в Україну не йдуть інвестиції. Господарські суди підлягають реформуванню, але це абсолютно неможливо при нинішньому «номенклатурному» голові».