Закон і Бізнес


Якщо в Україні не буде робочих місць, вона не буде державою

Переконаний лідер ХЛПУ Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ


Власть и закон, №23 (699) 04.06—10.06.2005
2325

25 травня в Києві пройшов форум «Регуляторна політика — запорука відкритості та прозорості влади», в роботі якого взяли участь Президент Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, перший віце-прем’єр Анатолій Кінах, бізнесмени, керівники центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, представники міжнародних організацій та провідні науковці України.


25 травня в Києві пройшов форум «Регуляторна політика — запорука відкритості та прозорості влади», в роботі якого взяли участь Президент Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, перший віце-прем’єр Анатолій Кінах, бізнесмени, керівники центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, представники міжнародних організацій та провідні науковці України.

Діалог із чистого аркуша

Відкриваючи форум, Президент підкреслив, що головною метою зустрічі є пошук відповіді на питання, як зробити оптимальним простір для роботи бізнесу з погляду відносин між бізнесом та державою. В.Ющенко сказав, що готовий діалог з бізнесом почати з чистого аркуша. Він запевнив, що влада вестиме себе під час цього пошуку дуже активно.

У своєму виступі В.Ющенко порушив проблему тіньової економіки в Україні.

Президент переконаний, що ні влада, ні бізнес, ні суспільство не змиряться з тим, щоб половина національного бізнесу працювала в «тіні», а створення нового типу діалогу держави з бізнесом дасть можливість вирішувати економічні, гуманітарні чи соціальні проблеми так, що в центрі стоятиме людина. «Якщо ми хочемо в центрі усього поставити людину, її потреби, права і свободи, то бізнес є одним із ключових механізмів, через який формується соціальне, гуманітарне середовище. Треба навчитися чесно працювати на себе і націю», — сказав глава Української держави.

За словами Президента, для того, аби бізнес в Україні мав нормальну атмосферу для своєї роботи, керівництво держави зробило ряд першочергових кроків, спрямованих на виправлення диспропорцій, що залишились у спадок від колишньої влади. Першим кроком, зазначив
В.Ющенко, було відновлення макроекономічної стабільності. Капітальні вкладення в економіку, за його словами, в першому кварталі становили 12,6 млрд грн., що на 4,5% більше, ніж торік. Другим кроком Президент назвав встановлення чесних, прозорих і рівних правил гри для всіх.

Зелене світло
для бізнесу

В.Ющенко у виступі також порушив тему реформування податкової системи, зазначивши, що для декого це  — болючий процес. Він дав доручення міністерствам і відомствам, Кабінетові Міністрів протягом десяти днів підготувати рішення про відміну регуляторних норм, скасування яких передбачає проект закону про дозвільну систему.

Він також доручив з’ясувати, за що платять підприємці при реєстрації свого бізнесу, зазначивши, що необхідно провести моніторинг, водночас наголосивши, що не виключає, що розміри плати за деякі види діяльності залишаться такими ж. В.Ющенко нагадав присутнім, що вже з 1 червня в Україні працюватиме «єдине вікно» на кордоні, а з 1 липня — «єдине вікно» організації роботи бізнесу.

Глава держави переконаний у необхідності підвищення статусу Державної комісії з питань регуляторної політики й підприємництва. Він також запропонував, щоб форуми представників влади та бізнесу стали щоквартальними. На думку глави держави, влада та бізнес через такий механізм роботи зможуть краще почути одне одного, особливо зважаючи на ряд «колосальних проблем», які накопичувалися роками.

«Я вам засвідчую, що в особі цієї влади ви вперше отримали партнера, який буде вас захищати», — наголосив В.Ющенко. Глава держави вважає, що для влади та бізнесу важливо домовитися про процедуру проведення дискусії щодо реформування податкової системи.

На думку Президента, може йтися або про питання скасування ПДВ та введення податку з обороту, або про модифікацію системи ПДВ. В.Ющенко вже готовий до дискусії з цього приводу і запропонував розпочати її на наступному форумі, залучивши до участі в ньому провідних економістів держави, оскільки участь у дискусії фахівців дозволить представникам влади та бізнесу трошки відчути на собі проблему фіскального обігу, щоб не порушувати її «любительським способом».

Політичний шок закінчився?

Президенту дуже сподобалася ідея створити на рівні виконавчої влади зв’язок між громадськими структурами підприємців. Такі громадські структури мають працювати на базі відповідних облдержадміністрацій. «Хай це буде небагато людей, але щоб це був місточок для вирішення проблем організації та роботи бізнесу. Ми могли б започаткувати громадські ініціативи, які працюватимуть при виконавчій владі, створивши координаційні ради чи інші структури», — зазначив він.

Не обійшов Президент увагою і резонансне бензинове питання. В.Ющенко зауважив, що зростання цін на пальне не потягне за собою зростання інфляції. «Це нормальний процес, і в рамках бюджетної оцінки інфляції на 2005 рік такі процеси враховані», — зазначив Президент. За його словами, «ми в першому кварталі страждали від політичного шоку, породженого четвертом кварталом минулого року, і тому інфляція за перші три місяці — 4,4% — це була «жовта картка». У квітні інфляція знизилася до 0,6%, і липень, і серпень, а можливо, і червень, будуть місяцями інфляції з негативним знаком».

В.Ющенко зазначив, що прийняв владу з дефіцитом бюджету 32 млрд грн. «Це дефіцит воюючої країни! Я із жахом думаю, що через рік могло бути з цією владою, з такою увагою до культури цін», — додав Президент.

За словами глави держави, всі розуміли, що цінова політика щодо нафтопродуктів, зафіксована попереднім урядом на 1 січня 2005 року, фактично була «адміністративною планкою», досягнутою за домовленістю попереднього уряду з нафтовими компаніями. В.Ющенко попросив припинити коментарі про кризу нафтопродуктів як змову російських компаній. «Ми перегорнули сторінку так званої енергетичної кризи. І (в кого є терпіння і розум) закінчили коментарі про змови. Хотів би, щоб ми не гралися з легендами, міфами, щоб над нами не сміявся весь світ. Самі влізли, і самі вилізли, от і все. Це тонкі речі, на які звертає увагу весь світ, як країна на це реагує», — сказав український лідер.

ПДВ не буде?

Виступаючи на форумі, Ю.Тимошенко зазначила, що ПДВ все ще залишається проблематичним податком. Аналіз сплати податку за минулий рік свідчить про те, що якщо його справно платити і повертати заявлений до відшкодування ПДВ, то баланс буде все одно негативним. Ю.Тимошенко запросила представників бізнесу до обговорення принципів податкової системи України. На її думку, одним із варіантів виходу з цієї ситуації може бути заміна ПДВ податком на реалізацію, який, за словами глави уряду, має ту саму природу, але інший принцип стягування.

Також Прем’єр підкреслила, що в нас не буде легалізації зарплати до тих пір, доки зберігається таке навантаження на фонд заробітної плати. На думку Ю.Тимошенко, це навантаження можна і потрібно істотно знизити.

Вона також закликала підприємців до дискусії про нову структуру податкової системи. «Я закликаю і Раду підприємців, і всіх підприємців без винятку: давайте почнемо суспільну дискусію про те, якою повинна бути податкова система. Ми повинні набратися мужності й подивитися на суть податкової системи», — сказала Ю.Тимошенко, зазначивши, що «уряд проводить серйозну роботу з розрахунку можливостей для відміни ПДВ і заміни його податком на реалізацію».

Глава уряду також заявила, що Президент і КМУ просять парламент розглянути проект закону про повернення обмеження в реєстрації платників ПДВ на рівень 500 тис. грн.

Робочі місця — народу

До присутніх на форумі звернувся і лідер Християнсько-ліберальної партії України Леонід Черновецький:

— Я послухав сьогоднішні розмови про підприємництво і дійшов висновку, що необхідно створити спеціальний комітет підприємців, в якому ви будете зустрічатися з ними щоденно. Поки наші підприємці не почнуть заробляти гроші і створювати нові робочі місця, ми будемо виховувати кадри для інших країн. Це головне, оскільки, якщо не буде робочих місць для наших громадян, України як держави не буде. Наша країна повинна створити всі умови підприємцям, щоб вони могли працювати і процвітати. Це добре розумієте ви, але останні рішення уряду стають трошки «червоними», це стає більше схожим на комунізм, тому що документи, які виходять з уряду, з підприємцями не узгоджуються.

І найголовніше, я вважаю, новостворений комітет на це звертатиме увагу, законодавством України передбачена відповідальність за перешкоджання підприємницькій діяльності, однак ще жоден чиновник не ніс за це відповідальності. Ви думаєте, що за таких умов в Україні щось зміниться? Я гарантую, що сьогодні рівень підприємництва падає, хоч би що вам доповідали. Це проблема, якщо ми не скасуємо ПДВ. Прем’єр-міністр говорила, що ненавидить ПДВ, і я його ненавиджу.

Тільки 4% людей у світі можуть заробляти гроші, це дар Божий, але ми його взагалі не використовуємо. Сьогодні податкова адміністрація працює за старою системою, вона відкриває кримінальні справи за фактом несплати податків. А київський мер Олександр Омельченко в місті навіть будку побудувати не дасть, ви на території Києва нічого не збудуєте. Він зі мною змагається вже 10 років, щодня видає якісь розпорядження. Наприклад, я посадив ялинки біля банку, а він наказав їх спиляти. А будівлю, де розташований мій банк, я прикрашаю, щоб було гарно, а мер каже: зняти асфальт і залишити як було, щоб жаби там стрибали. То це він ще найкращий мер в Україні…

Ми вас усі поважаємо, рівень вашої популярності настільки високий, що Україна має шанс стати великою державою. Але не буде в нас держави, якщо ці благородні люди, які тут присутні, не зможуть себе реалізувати.

Крім того, у мене є прохання. За моїм працівником, директором відділення, ганяється прокурор Рівного, він оголосив його в розшук. А це один із найкращих працівників, а ви ж знаєте: у нас мало кваліфікованих кадрів. Я переконаний, що цей прокурор не повинен працювати. Він мені зателефонував і сказав: щоб уладнати справу, треба домовитися з тодішнім Генпрокурором Васильєвим. А я ні з ким домовлятися не хочу.

І насамкінець усім вам бажаю успіхів, побільше грошей у країні і додаткових робочих місць. Хай будуть нагороди найкращим!

Катерина ПЛЕШКО