Закон і Бізнес


Перемогу Віктор ЮЩЕНКО святкував з майданом

Із цієї ж трибуни він присягне перед народом


Власть и закон, №1-2 (677-678) 01.01—14.01.2005
2088

У день оголошення Центрвиборчкомом попередніх результатів президентських виборів майдан майорів не передноворічними прикрасами, а помаранчевою символікою: прапорами, стрічками, кульками. Ввечері до народу вийшов переможець президентських виборів Віктор Ющенко. Основним лейтмотивом виступу «народного президента» були слова вдячності за підтримку в боротьбі, єднання народної сили й наснаги, а також запрошення всіх охочих відсвяткувати перемогу в новорічну ніч на майдані, «в тісному родинному колі».


У день оголошення Центрвиборчкомом попередніх результатів президентських виборів майдан майорів не передноворічними прикрасами, а помаранчевою символікою: прапорами, стрічками, кульками. Ввечері до народу вийшов переможець президентських виборів Віктор Ющенко. Основним лейтмотивом виступу «народного президента» були слова вдячності за підтримку в боротьбі, єднання народної сили й наснаги, а також запрошення всіх охочих відсвяткувати перемогу в новорічну ніч на майдані, «в тісному родинному колі».

У контексті подій останнього часу чисельність людей на майдані була звичною, адже більшість учасників «помаранчевої революції» були тут у перший день, коли все тільки починалося, жили подіями вулиці протягом 17 днів, а тепер прийшли пожинати плоди перемоги. Багато хто з киян ходив сюди, як на роботу, щоправда, платою за неї були не гроші, а надія на краще майбутнє, якщо не для себе, то для своїх дітей.

З трибуни, прикрашеної помаранчевою ялинкою і вінком із троянд, соратники Ющенка вітали не свого лідера, а весь народ, який і став рушійною силою цієї перемоги. Прозвучала ідея створення літопису народної революції, де кожен її учасник зміг би викарбувати на сторінках цієї книги історію участі у революції своєї родини, залишити своє фото, дані, щоб потім показувати своїм нащадкам. Ця праця буде об’ємистою, книга вийде багатотомною, але саме такою повинна бути історія «помаранчевої революції», яка перевернула суспільство і виборола для України нове місце у світовій спільноті. А помаранчеві стрічки мають стати запорукою чесної влади і порозуміння з народом. Народ підтримав таку ініціативу дружним скандуванням.

Після виступів і привітань соратників В.Ющенка до своїх виборців звернувся і сам «народний Президент». Він щиро дякував майданові за спільні перемоги. Він говорив про «помаранчеву революцію» як частину української історії, згадав, як кілька століть тому на місці розташування майдану і Хрещатика козаки і гетьмани думали і боролися за розбудову країни. Тоді за це проливали кров, а зараз народ зміг мирним шляхом досягти не менш вагомих перемог для майбутньої історії. «Нам зараз вдається те, чого не змогли здійснити наші діди-прадіди, ми змінили політичний устрій країни за якихось 30 днів», — сказав В.Ющенко. Він пообіцяв, що Україна віднині й надалі буде чесною країною, тут не крастимуть. «Народний Президент» висловив переконаність у тому, що нарешті про місцезнаходження нашої держави знатимуть у світі, бо в Україні б’ється серце Європи.

А серцем революції було, безперечно, наметове містечко, яке теж увійде в історію. Хоча потреби перебувати в ньому вже немає, його мешканці не поспішають додому. В.Ющенко не зміг звернутися до них із проханням поїхати додому і згорнути діяльність містечка, мовляв, хай вирішують самі мешканці, скільки їм тут жити.

А насамкінець свого виступу народний лідер запросив усіх, хто заслужено святкуватиме перемогу демократії, зробити це на майдані в новорічну ніч. Також В.Ющенко закликав своїх прихильників прийти на його громадську інавгурацію на майдан. Мітинг закінчився переможним салютом на честь нового «народного президента». А перед цим люди, поклавши руку на серце, співали гімн вільної України. Потім у натовпі запалали тисячі свічок, які стали новим символом перемоги, єднання всієї нашої держави. До речі, після мітингу всі охочі могли написати послання до жителів Донецька на величезному рулоні паперу, який обіцяли передати мешканцям Сходу.

Після урочистостей і подяк В.Ющенко повернувся у політичну площину і зробив кілька заяв для ЗМІ. Він із прихильниками вже почав розробляти принципи формування майбутнього Кабінету Міністрів. В.Ющенко повідомив, що створено групу, яка розробляє принципи формування уряду народної довіри, але поки що не назвав складу учасників цієї групи. 28 грудня ця група провела перше засідання.

«Народний президент» повідомив, що зараз переговори про принципи формування уряду ведуться з політичними силами, які увійшли до коаліції «Сила народу», і Соціалістичною партією. Надалі ж у переговорний процес можуть включитися сили, які ввійдуть до парламентської більшості.

Ющенко сказав, що в найближчі кілька днів може бути запропоновано одну або кілька версій формування уряду. «У будинок Кабміну повинен увійти новий, чесний уряд, сформований новим Президентом», — заявив він. Уряд, очолюваний Януковичем, уже відійшов у історію, причому з не найкращою репутацією.

Катерина ПЛЕШКО