Закон і Бізнес


Боротьба до останнього голосу


Власть и закон, №45 (669) 06.11—12.11.2004
2226

Пополудні 1 листопада монітори Центрвиборчкому продемонстрували журналістам, як виявилося, останні цього дня дані. О 13.00 голова ЦВК Сергій Ківалов провів брифінг і відразу пішов з прес-центру. Понад мільйон голосів виборців все ще залишався неврахованим. Утім, стало ясно, що протоколи, яких бракувало, вже не врятують від другого туру виборів.


Пополудні 1 листопада монітори Центрвиборчкому продемонстрували журналістам, як виявилося, останні цього дня дані. О 13.00 голова ЦВК Сергій Ківалов провів брифінг і відразу пішов з прес-центру. Понад мільйон голосів виборців все ще залишався неврахованим. Утім, стало ясно, що протоколи, яких бракувало, вже не врятують від другого туру виборів.

Емоції, чутки і прогнози

Два паркани і 3 перевірки документів при вході в будівлю Центральної виборчої комісії і прес-центр — наслідки подій ночі 23 жовтня. Напруженість зростала з наближенням півночі, і журналісти реагували на щонайменшу ознаку можливого конфлікту. Зокрема, на появу перед ЦВК водометів і бронетранспортерів, накритих камуфляжем, і особливо — кількох сотень омонівців у дворі. Проте чутки, що блукали коридорами ЦВК, про можливий штурм будівлі залишилися лише чутками.

Вже невдовзі після 20.00 з’явилися перші прогнози. Спочатку — від організаторів опитувань на виході з виборчих дільниць, потім — від штабів кандидатів. Більшість сходилася на тому, що без другого туру не обійтися.

Що відбувалося в ці години — між закриттям виборчих дільниць і обнародуванням останніх, хай і попередніх, результатів — окремо в матеріалах наших кореспондентів, які також чергували в цю ніч.

Даєш штампи?!

Не менш напружено працювали в неділю суди. Як повідомив заступник Голови ВС України Анатолій Ярема, вони розглянули понад 42 тис. скарг про невключення до списків виборців. І це, мабуть, найбільша правова проблема, пов’язана з нововведеннями у виборчому законодавстві. Нагадаємо, що на парламентських виборах 2002 року рішення про включення або внесення виправлень у списки в день виборів ухвалювали безпосередньо дільничні комісії.

З радикальною ініціативою для виправлення ситуації виступив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Його ідея про так зване «вільне» голосування з проставлянням відміток у паспорті була сприйнята неоднозначно.

З одного боку, це дозволить голосувати практично на будь-якій дільниці і де-факто ліквідовує «відкріпний талон» як інструмент можливих фальсифікацій. Але одночасно породить нову проблему: як рівномірно розподілити виборців між дільницями і, крім того, захистити від можливого тиску тих громадян, які з тих чи інших причин не проголосують на виборах?

ЦВК бере тайм-аут

Закінчивши обнародування попередніх результатів на відмітці 94,24% виборчих дільниць, ЦВК дала грунт для різних домислів. За попередніми даними, Віктор Янукович зібрав 40,12% голосів. За Віктора Ющенка проголосувало 39,15% виборців. Розрив між кандидатами на найвищу державну посаду становив менш як 250 тис. голосів.

Деякі журналісти вважають, що в Центрвиборчкомі просто не захотіли показати, що реальну перемогу в першому турі отримав Віктор Ющенко. Понад 1,6 млн голосів і географія дільниць, з яких не надійшли дані, давали підстави стверджувати, що зрештою відставання В.Ющенко від В.Януковича (станом на 12.00 1 листопада — 0,97%) скоротиться до мінімуму. Більш того, деякі аналітики та представники штабу В.Ющенка прогнозували, що врешті-решт лідер «Нашої України» випередить свого конкурента на кілька десятків тисяч голосів.

Їхні опоненти з прем’єрського штабу демонстрували відносну байдужість до остаточних цифр: або знаючи їх, або в думках перебуваючи вже в підготовці до другого туру. Правда, 2 листопада показник опрацьованих бюлетенів став знову зростати, зменшуючи розрив між лідерами. У вівторок він становив 0,66% щодо 97,67% дільниць.

У пошуках «страховки»

В умовах непередбачуваності другого туру, де долю президентства може вирішити лише один голос, у парламенті, як і прогнозував «ЗіБ», активно заговорили про конституційну реформу.

Третій за результатом лідер СПУ Олександр Мороз головною умовою своєї підтримки одного з фаворитів у другому турі назвав саме проведення конституційної реформи. Його 5,77% (тут і далі використовуються дані на 1.11.2004. — Прим. ред.) — вагомий, але не вирішальний аргумент на користь такої пропозиції. У штабі В.Януковича заявили про необхідність провести законопроект №4180, одним з авторів якого є О.Мороз, до 21 листопада.

Цю ідею поділяють і комуністи, чий лідер Петро Симоненко набрав 5,02% голосів. Причому комуністи, зібравшись на свій пленум, ухвалили рішення не підтримувати жодного кандидата.

Представники штабу В.Ющенка не заперечують необхідності конституційної реформи, але пропонують почекати до 2006 року. І це зрозуміло: якщо депутати знайдуть більше єдності до реформи, ніж у червні, то новий глава держави стане залежним від сьогоднішньої парламентської більшості. У такому разі про кардинальні зміни перш за все в кадровій політиці нової влади можна буде не згадувати мінімум півтора року.

В той же час бажання перемістити владні акценти в бік парламенту передусім збільшить напруженість усередині Верховної Ради. А це, природно, відверне опозицію від проведення агітації в регіонах. Інакше кажучи, реформа може стати не метою, а засобом боротьби.

«Перегравання»

Очевидно, що при мінімальній перевазі одного з фаворитів перегонів (не важливо, кого) в дні, що залишилися перед другим туром, боротьба розвернеться за кожен голос. Крім О.Мороза і П.Симоненка, лідери звернуться по підтримку і до решти учасників першого туру.

Лідер ПСПУ Наталія Вітренко з рейтингом в 1,54% (більше ніж 400 тис.) голосів. і головний «промисловець» Анатолій Кінах, який набрав 0,93% голосів (більше ніж 245 тис.), теж не будуть обділені увагою з боку учасників вирішального туру. Також не можна скидати з рахунків ні О.Яковенка (більш як 206 тис.), ні лідера ХЛПУ Леоніда Черновецького, якого підтримало понад 120 тис. українців. До речі, Л.Черновецький випередив у симпатіях українців київського мера Олександра Омельченка, чий показник становить менше ніж 119 тис. голосів.

У нинішній ситуації аналізувати ці «розклади» шляхом простої арифметики — заняття майже безглузде. Очевидно, що виборець, який голосував, наприклад, за Н.Вітренко, міг віддати їй свій голос як єдиній жінці в списку, а не тільки через її програму. Крім того, не можна виключати впливи на виборців подій, які можуть відбутися за ці три тижні.

Яким же чином можуть перерозподілитися симпатії виборців?

Лівий електорат, що проголосував за лідерів СПУ, КПУ і ПСПУ, найпевніше, додасть лише кілька сотих до рейтингу Прем’єра. На Заході і в Центрі їхні голоси відійдуть В.Ющенку, на Сході і Півдні — В.Януковичу. Це з лишком компенсують прихильники християнсько-ліберальної ідеї, створивши невелику перевагу лідеру «Нашої України». За нього ж проголосує більшість прихильників київського мера.

Підприємці А.Кінаха навряд чи підтримають нинішню політику влади в економіці, хоча на противагу їм Прем’єр одержить голоси проросійського О.Яковенка.

Нескладно передбачити, як розподіляться близько 225 тис. голосів решти 15 учасників першого туру, які набрали в сумі близько 1%. Вони практично порівну поділяться між лідерами. Це збереже хисткий баланс із деякою перевагою в бік лідера «Нашої України». Але всі ці викладки справедливі за умови, що явка виборців буде такою ж високою, як і в першому турі.

Виходячи з цього очевидно, що другий тур не стане більш прогнозованим, ніж перший. Можна лише припустити, що регіональний розподіл лідерів збережеться: В.Ющенко переможе в 16 областях і Києві, а В.Янукович — у
9-ти і Севастополі.

Роман ЧИМНИЙ