Закон і Бізнес


Отсрочка от призыва

Как забронировать работников ИТ-компаний на время войны


Чтобы офисы IТ-компаний не опустели, государство ввело процедуру бронирования сотрудников IТ-компаний, помогающих ВСУ.

08.06.2022 13:35
ЕКАТЕРИНА ЦВЕТКОВА, советник, адвокат GOLAW; НАТАЛИЯ МАТВИЙЧУК, юрист, адвокат GOLAW
4306

Значительная часть ІТ-компаний продолжают работать, платить налоги, поддерживают ВСУ. И для поддержки ІТ-сектора активно применяется бронирование работников этой сферы во время войны. Рассмотрим, как происходит процесс бронирования.


Які ІТ-компанії мають право забронювати працівників?

В умовах правового режиму воєнного стану забронювати працівників має право лише та ІТ-компанія, яка задовольняє потреби Збройних Сил України, інших військових формувань, населення (п.1 постанови КМУ від 3.03.2022 №194).

Яких саме працівників можна забронювати?

ІТ-компанія може забронювати:

лише військовозобов’язаних працівників;

лише найманих працівників, тобто осіб, які працюють у компанії на підставі трудового договору або контракту (ч.1 ст.25 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Бронювання фізичних осіб-підприємців вимогами чинного законодавства не передбачено.

Хто не підлягає бронюванню?

Бронюванню не підлягають:

військовозобов’язані, які мають дефіцитні військово-облікові спеціальності, наприклад, ракетні, артилерійські, танкові, радіотехнічні, протимінні чи інші спеціальност³ (лист Міноборони від 11.03.2022 №220/1469);

військовозобов’язані, які вже мають посвідчення про відстрочку від призову на час мобілізації та воєнний час (лист Мінекономіки від 8.03.2022 №2714-20/9420-03).

Процедура бронювання

Процедура бронювання працівників за ІТ–компанією складається з таких кроків (пп.2, 3, 5, 6 постанови КМУ №194):

1. ІТ-компанія готує пропозицію із зазначенням переліку працівників, яких потрібно забронювати, за формою, визначеною постановою КМУ №194.

2. ІТ-компанія готує належне обґрунтування щодо виконання нею завдань із задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, населення. До обґрунтування можна також додати:

докази того, що компанія працює та/або виконує замовлення для держави під час війни;

відомості про стабільне наповнення бюджету країни компанією, наприклад, про сплачені податки, а також про податки, які можуть бути сплачені у майбутньому, якщо за компанією будуть заброньовані працівники;

докази того, що компанія допомагає ЗСУ, наприклад, з матеріальним забезпеченням, а також на інформаційному полі для протидії дезінформації з боку окупантів з посиланням на лист Мінцифри від 10.03.2022 №1/06-1-1830.

3. ІТ-компанія направляє пропозицію з обґрунтуванням до Мінцифри в друкованій та/або електронній формі.

4. Мінцифри погоджує пропозицію з Міноборони.

5. Мінцифри подає погоджену пропозицію з відповідним обґрунтуванням до Мінекономіки.

6. Мінекономіки протягом одного робочого дня ухвалює рішення, у якому вказує строк дії відстрочки, який не може перевищувати 6 місяців.

7. Мінцифри видає військовозобов’язаному витяг з наказу Мінекономіки, який є підтвердженням відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

8. Міноборони організовує через Генеральний штаб ЗСУ доведення в одноденний строк до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (так званих військкоматів) витягів з наказів Мінекономіки.

Закон і Бізнес