Закон і Бізнес


Киберспорт, виртуальные активы и digital marketing

Особенности Гиг-контрактов и перспективы их применения в Украине


.

02.06.2022 10:54
АННА КОЛЕСНИК, председатель Комитета защиты прав человека НААУ, ИГОРЬ СВЕТЛИЧНЫЙ, секретарь Комитета
4451

Что такое Гиг-контракты и мировая Гиг-экономика? Какие преимущества и особенности Гиг-контрактов в Украине? Как лучше противодействовать сокрытию трудовых отношений?


Гіг-контракт - це нова форма залучення спеціалістів, яка поєднує деякі загальноприйняті ознаки трудового та цивільно-правового договорів.

Закон України № 1667-IX "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні" передбачає, що Гіг-контракт укладається в письмовій або електронній формі між Гіг-спеціалістами та резидентами Дія Сіті.

Яка етимологія слова Гіг?  "Gig" з англійської мови можна перекласти як "концерт", або "виступ", "гала", коли мова про роботу на проекті, наприклад, перформанс, гастролі з концертами, виступи, цикл лекцій тощо.

Що ми називаємо Гіг-економікою? Гіг-економіка це нове для нашого суспільства, але відоме в світі явище. На думку деяких правознавців, як музикант гастролює по різним закладам, так і Гіг-спеціаліст може працювати на декількох роботах,  це і буде Гіг-економіка.

За деякими даними (McKinsey), вже у 2016 році до 15% висококваліфікованих працівників в Європі працювали на фрілансі (як зазначає Наталія Мисник).

Іншими словами, Гіг-контракти - це система роботи, коли співробітників не приймають в штат в традиційному понятті, а лише залучають на конкретні проекти, де такі залучені Гіг-спеціалісти у визначені строки вирішують обумовлені договором задачі.

Для яких цільових груп працівників та роботодавців будуть цікаві Гіг-контракти? Відповідь на це складне питання доволі проста та логічна.

Компанії, які працюють в сфері ІТ, зазвичай зацікавлені в короткострокових трудових відносинах або ж залучають спеціалістів на окремі проекти та задачі. Програмісти, дизайнери, аналітики, художники, композитори, актори - всі вони   потрібні ІТ-компаніям лише тимчасово, для реалізації окремих проектів або їх частин. Тому оформлювати таких спеціалістів в штат компанії не завжди релевантно з економічної точки зору.

Згідно умов проекту Дія Сіті, що вже реалізований в Україні, як ми зазначали вище на підставі Закону України № 1667-IX "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні",  залучення Гіг-спеціалістів можливо лише до особливих юридичних осіб - "резидентів" Дія Сіті, тобто таких, які відповідають певним вимогам цього Закону.

Які є переваги та особливості Гіг-контрактів? Переваг цієї форми трудових відносин дуже і дуже багато. Зазначимо, серед іншого, що податкове навантаження на резидента Дія Сіті буде приблизно в 5 разів менше ніж за загальною системою оподаткування, а спеціальний статус у кримінальному процесі надає деяким резидентам, на нашу думку, "впевненості у майбутньому", враховуючи що умови Дія Сіті залишатимуться стабільними щонайменше 25 років.

Кваліфіковані для резидентів Дія Сіті наступні види діяльності:

- розробка та тестування програмного забезпечення, включно з виданням комп'ютерних ігор;

- видання та розповсюдження ПЗ, зокрема SaaS;

- кіберспорт;

- навчання комп'ютерній грамотності, програмуванню, тестуванню та технічній підтримці ПЗ;

- кібербезпека;

- R&D в сфері IT і телеком;

- digital marketing та Ads з використанням ПЗ, розробленого резидентами;

- постачання послуг, пов'язаних з обігом віртуальних активів;

- робототехніка;

- розробка, запровадження та підтримка рішень міжнародних карткових платіжних систем;

- виробництво технологічних продуктів для використання в оборонній, промисловій та побутовій сферах;

- хостинг, зокрема хмарні датацентри.

Як юридичній особі стати "резидентом" Дія Сіті? По-перше, зазначимо, що резидентом Дія Сіті  може бути лише юридична особа, зареєстрована за законодавствством України.

Фізичні особи, підприємці, як і самозайняті особи, не можуть бути резидентами Дія Сіті.

Для переходу на оподаткування як резидента Дія Сіті відповідно до п. 141.10 ст. 141 Податкового кодексу України (від 02 грудня 2010 року № 2755-VI ) юридична особа подає до контролюючого органу за своєю податковою адресою відповідну заяву.

На час воєнного стану в Україні  суттєво спрощено умови резидентства у Дія Сіті.

Які є умови та вимоги для вступу юридичної особи до Дія Сіті? Компанії, що вже діють в Україні, мають відповідати наступним вимогам:

- середня винагорода еквівалентна 1200 євро;

- 90% доходів від здійснення кваліфікованих видів діяльності;

- кількість працівників/Гіг-спеціалістів за звітний період не менше ніж 9 осіб.

Стартапи (нові компанії) мають відповідати наступним вимогам:

- сума річного доходу не перевищує 7,5 млн грн;

- 90% доходів від здійснення кваліфікованих видів діяльності;

- зареєстровані не раніше ніж за 24 місяці до дня подання заяви на резидентство.

До скасування воєнного стану в Україні критерії резидентства максимально спрощені: невідповідність вимогам щодо мінімальної кількості співробітників та середньої зарплати не може бути причиною для позбавлення компанії статусу резидента.

Не секрет, що раніше для "оптимізації трудових відносин" нерідко укладалися цивільно-правові договори з ФОП на виконання робіт.

Проте, при такому способі співпраці (з ФОП) працівники  можуть бути позбавлені реальних соціальних гарантій: права на вихідні, оплачувану відпустку, навіть обідню перерву та оплату лікарняних тощо (якщо це прямо не обумовлено відповідним договором). Крім того, співпраця між компаніями та ФОП може бути розцінена як "приховування трудових відносини". Відомо багато судової практики з цих питань.

Таким чином, можемо дати відповідь на запитання які ж головні переваги Гіг-контрактів перед іншими формами трудових відносин? Нагадаємо, що вищевикладене стосується лише ІТ-галузі та існують певні умови для юридичних осіб відповідно спеціального закону. По-перше, це переваги договірних цивільно-правових відносин (гнучкість, відкритість) та  по-друге, це переваги офіційного працевлаштування, соціальні гарантії працівнику (Гіг-спеціалісту), прозорі податки та достойна винагорода.

Звісно, варто згадати й позитивний вплив вищезгаданого на економіку нашої держави та її громадян.

Які є ще цікаві та практичні аспекти роботи залучених за  Гіг-контрактами спеціалістів? На відміну від ФОП, залучений Гіг-спеціаліст не повинен складати фінансову звітність, розраховувати і сплачувати податки. Це здійснює компанія як його податковий агент.

А як захищені трудові права та які соціальні гарантії для Гіг-спеціалістів? На відміну від цивільно-правового договору з ФОП, інших форм оптимізації відносин, Гіг-контракт передбачає захист трудових прав працівників та соціальні гарантії, такі як оплачувана відпустка, лікарняний, декретні тощо.

Відпустка в цій формі відносин названа "щорічна оплачувана перерва", вона триває 17 робочих днів і може бути надана якщо працівник відпрацював 6 місяців за Гіг-контрактом.

Гіг-спеціалісти також підлягають страхуванню в зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та мають право на лікарняний на умовах, передбачених Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Декретна відпустка надається Гіг-спеціалісту на звичних для України умовах: 70 календарних днів до передбачуваної дати пологів, і не менш як 56 календарних днів після пологів (у разі ускладнення пологів або народження двох чи більше дітей - 70 календарних днів)

Які ж є перспективи застосування Гіг-контрактів та які переваги проекту Дія Сіті для України? Завдяки Дія City Україна вже стає потужним світовим ІТ-хабом. Це:

- зростання кількості інноваційних проектів та робочих місць;

- вигідне ведення IT-бізнесу через спрощення умов оподаткування та альтернативну модель найму;

- зростає інвестиційна привабливість українських компаній та стартапів завдяки інструментам англійського права;

- збільшення частки високотехнологічних продуктів у ВВП країни.

Враховуючи вищевикладене,  можемо зробити висновок, що в Україні Гіг-контракти стимулюватимуть розвиток цифрової економіки, сприятимуть залученню талановитих працівників з усього світу, забезпечать прозорі податки та збільшать ефективність трудових відносин.

Закон і Бізнес