Закон і Бізнес


Запятнанная репутация

Почему законницу оставили без части имущества и отправили за решетку


Поки Ганна Білик дочекалася вироку, вона спромоглася потрапити у новий скандал, винести тисячі рішень і навіть отримати вихідну допомогу

№7 (1565) 19.02—25.02.2022
Мирон ХОМЧУК
5382

Еще несколько лет назад обладательнице мантии объявили о подозрении в получении неправомерной выгоды. Однако, пока тянулось досудебное расследование, служительница Фемиды продолжала рассматривать дела и даже успела попасть в новый скандал.


Плата за повернення

На черговому засіданні Вища рада правосуддя прийняла рішення про припинення відставки судді Ганни Білик. Підставою для цього послугувало набрання законної сили обвинувальним вироком.

Г.Білик потрапила на гачок Вищого антикорупційного суду ще у 2017 році. Як з’ясувалося, у провадженні володарки мантії з Броварського міськрайонного суду Київської області перебувала справа щодо вилучення в приватного підприємства 13,5 т дизельного палива. Причиною судового спору стало те, що органи Державної фіскальної служби конфіскували продукцію через господарську діяльність без дозвільних документів. Розглядаючи справу, Г.Білик так і не вирішила питання щодо подальшої долі вилученого пального.

Водночас, за версією слідства, суддя начебто запропонувала представнику підприємства сплатити €1000 за прийняття рішення про роз’яснення з приписом щодо повернення конфіскованої продукції. Правоохоронцям удалося вилучити ці кошти під час обшуку в кабінеті Г.Білик. Саму ж володарку мантії відразу затримали. При цьому суддя наполягала на своїй невинуватості й заявляла про фальсифікацію вручення хабара.

Згідно з рішенням ВРП на час проведення досудового слідства Г.Білик тимчасово відсторонювали від виконання службових обов’язків. Тоді члени органу суддівського врядування погодилися, що одержання неправомірної вигоди, у чому підозрювали Г.Білик, є тяжким корисливим злочином у сфері службової діяльності.

Із закликами до розправи

Натомість подальший перебіг відповідного провадження дещо затягнувся. Спочатку ухвалою Солом’янського районного суду м.Києва до служительки Феміди застосували запобіжний захід у вигляді застави. Пізніше Г.Білик узагалі вирішила не з’являтися на засідання. У минулому році ВАКС навіть довелося накладати на неї грошове стягнення за неявку.

Тоді підозрювана надіслала клопотання щодо відкладення призначеного засідання у зв’язку з лікарняним. Проте докази для підтвердження поважності причин неприбуття не надала. Адвокат також не був поінформований про підстави відсутності своєї клієнтки. Він повідомляв, що на телефонні дзвінки Г.Білик не відповідає.

Імовірно, володарка мантії була надто заклопотана іншими справами. Адже строк відсторонення закінчився, і вона повернулася на роботу. Проте вже з плямою на репутації, що спричинило для неї низку нових викликів.

Активісти не лише влаштовували мітинги під час судових засідань, а й обіцяли власноруч розправитися з Г.Білик. Не нехтували нагадуванням про кримінальне провадження й учасники справ, які продовжувала розглядати служителька Феміди. Більше того, одного разу захисник увірвався до кабінету судді та почав звинувачувати її в хабарництві.

Г.Білик навіть устигла потрапити в новий скандал після того, як у жовтні 2018 року відпустила під заставу підозрюваних у зґвалтуванні. Через таке рішення під стінами суду розпочалися мітинги. Згодом протест перейшов до кабінету Г.Білик, й адвокт закликав викинути служительку Феміди з вікна другого поверху.

Натомість суддя пов’язувала активність правника з його намірами стати мером, про які вона дізналася з рекламних плакатів. Урешті-решт про потребу в захисті від подальшого морального та фізичного насильства Г.Білик повідомляла ВРП та Генпрокурора.

Без довічного утримання

Тим часом у ВАКС зважували всі докази й урешті-решт улітку 2021 року визнали суддю винною в одержанні хабара. Дії Г.Білик кваліфікували за ч.3 ст.368 Кримінального кодексу та призначили покарання у вигляді 6 років позбавлення волі з конфіскацією автомобіля та земельної ділянки. Також Г.Білик заборонили протягом 3 років обіймати посади, пов’язані зі здійсненням правосуддя.

Своєю чергою обвинувачена вирішила подати заяву до ВРП про відставку. Оскільки на той час вирок ще не набрав законної сили, клопотання задовольнили. Адже Г.Білик досягла 65-річного віку та мала стаж роботи на посаді судді понад 20 років.

Однак тепер Рада вирішила припинити відставку володарки мантії. Як зазначили в прес-службі, ухвалою апеляційної палати ВАКС попередній вирок залишено без змін. Тож колегіальний орган визнав наявність правових підстав для припинення відставки. Позбавили суддю й щомісячного довічного грошового утримання.

Проте Г.Білик усе ж устигла отримати понад 800 тис. грн. вихідної допомоги, яку ніхто повертати не буде. Прикметно й те, що протягом 2017—2021 років суддя винесла понад 5000 рішень, зокрема й у справах про хабарництво.