Закон і Бізнес


На постоянном контроле

Нардепы выясняют, что могло побудить к совершению преступления и откуда произошла утечка информации


№6 (1564) 12.02—18.02.2022
АННА ЖОВТОНИЖКО
3104

О резонансном деле, недавно всколыхнувшем всю Украину, решили публично поговорить члены Комитета Верховной Рады по вопросам правоохранительной деятельности. Народные депутаты обратились за объяснениями к командованию Национальной гвардии и руководству Государственного бюро расследований.


Докази напоказ

На засіданні парламентарі заслухали детальну інформацію стосовно трагедії, яка сталась на території Південного машинобудівного заводу в м.Дніпрі. Оскільки подія призвела до загибелі військовослужбовців та цивільної особи, то за подальшим розвитком цієї історії продовжує спостерігати вся громадськість.

«Командування Нацгвардії, як і суспільство, є зацікавленим у детальному та об’єктивному проведенні розслідування. Головна мета — з’ясувати всі обставини, що спонукали до скоєння злочину», — відразу підкреслив в.о. командувача Нацгвардії Юрій Лебідь.

Водночас голова комітету Сергій Іонушас зауважив, що особисто в нього неабияке занепокоєння викликає факт блискавичного розповсюдження відео з місця події в Інтернеті. «Це спричинило додаткове напруження у складній ситуації для України. Адже на відео ми бачимо вбивство багатьох людей», — зазначив нардеп.

Своєю чергою заступник Генерального прокурора Максим Якубовський повідомив, що окремо було зареєстроване кримінальне провадження за ст.387 Кримінального кодексу «Розголошення даних оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування». За його словами, витік інформації стався від працівників Національної поліції. «Конкретну відповідальну особу буде встановлено в результаті розслідування. Поки можемо вказати лише на інституцію, яка здійснила таке розповсюдження», — додав М.Якубовський.

Неприкрита позиція

Далі нардепи вирішили озвучити низку актуальних питань до представників Нацгвардії. Зокрема, Максим Бужанський поцікавився, скільки випадків позастатутних відносин було зафіксовано у військовій частині. Також депутати запитували, чи раніше звертався підозрюваний у вбивстві з будь-якими скаргами до керівництва.

Тоді Ю.Лебідь повідомив, що за весь час існування Нацгвардії було обліковано 75 випадків позастатутних відносин. Однак у військовій частині, де розгорнулися трагічні події, такі порушення не фіксувалися. Разом з тим в.о. командувача Нацгвардії розповів про іншу невтішну статистику. Як з’ясувалося, протягом останніх років 38 нацгвардійців з усієї України покінчили життя самогубством.

Повертаючись до нещодавньої трагедії, нардепи запитали про заходи реагування, які нині вживаються всередині військових формувань. Своєю чергою Ю.Лебідь зазначив, що насамперед вирішили скоригувати роботу психологів, зобов’язали проводити опитування особового складу щодо їхнього морально-психологічного стану, збільшили кількість перевірок при несенні бойової служби. Як запевнив в.о. командувача Нацгвардії, керівництво також ураховує всю інформацію про наявні проблеми, яку, за словами колишніх працівників, поширюють у ЗМІ та соціальних мережах.

«Ми жодного разу не прикривали будь-яке кримінальне провадження. Відповідним правоохоронним органам надається вся необхідна інформація. Ми не маємо на меті щось приховувати», — підсумував позицію Нацгвардії Ю.Лебідь.

Психологічний вплив

Натомість директор ДБР Олексій Сухачов поділився актуальною інформацією про стан досудового розслідування. Він зазначив, що нині до підозрюваного застосовано заходи посиленої безпеки в місцях його тримання.

О.Сухачов пояснив, що, за словами підозрюваного, до скоєння злочину його спонукав психологічний вплив з боку солдатів старшого призову. Це виражалось у систематичному зневажливому ставленні. Також під час допиту підозрюваний вказав, що піддавався цькуванню за повідомлення ним командирів про певні порушення статуту. Крім цього, його начебто примушували прибирати приміщення під час відпочинку у складі караулу і це призводило до знесилення організму. За словами підозрюваного, безпосередньо в день скоєння злочину він перебував у стані затьмарення свідомості.

Водночас директор ДБР наголосив, що всі обставини будуть ґрунтовно перевірятись. Як попередньо вдалося встановити, ніяких фізичних ушкоджень у підозрюваного немає. До того ж експертиза показала, що в стані алкогольного сп’яніння він не перебував. При цьому, за словами О.Сухачова, згодом підозрюваний змінив захисника та подав заяву про відмову від усіх показань.

Тоді керівник бюро поінформував, що нині слідство опрацьовує кілька версій. За основною з них, трагедія сталася через нестатутні відносини. Також не відкидається можливість, що підозрюваний міг страждати від психічного захворювання або перебувати у фізіологічному афекті. Згідно зі ще однієї версією злочин стався за дорученням інших осіб чи недержавних організацій з метою дискредитації системи правоохоронних органів.

Також у рамках слідчих дій ДБР перевіряє деяких представників Нацгвардії. Зокрема, тут ідеться про неналежне ставлення до служби та бездіяльність військової влади. О.Сухачов пообіцяв у найкоротші терміни поінформувати суспільство про надану правову оцінку відповідним діям керівництва. Крім того, як виявилося, нині здійснюється досудове розслідування в 34 кримінальних провадженнях, що так чи інакше стосуються командування Нацгвардії.

Насамкінець члени комітету вирішили взяти до відома надану інформацію. С.Іонушас указав командуванню Нацгвардії та керівництву ДБР на необхідність принаймні щомісячно доповідати про стан службового та досудового розслідувань. І, зважаючи на велику кількість звернень від громадськості з приводу цієї резонансної події, нардепи запевнили, що справа перебуватиме на постійному контролі.