Закон і Бізнес


Воздействие на независимость


№5 (1563) 05.02—11.02.2022
2393

СБУ напомнила НАБУ о доверии и уважении к судебной власти как гарантиях эффективности системы правосудия. Такое заключение сделал РСУ в решении №8, текст которого печатает «Закон и Бизнес».


Рада суддів України

Рішення

28 січня 2022 року                              м.Київ                                              №8

Щодо неприпустимості публічних заяв, що підривають авторитет судової влади

Рада суддів вирішила звернути увагу посадових осіб Національного антикорупційного бюро на необхідність утримуватися від заяв та публічних висловлювань, участі в інформаційній кампанії, які впливають на незалежність судової влади та підривають авторитет правосуддя в цілому.

Необхідність розгляду цього питання зумовлена подіями, які нині розгортаються довкола голови Васильківського міськрайонного суду Київської області Ковбеля Максима Миколайовича.

Відповідно до ч.1 ст.131 закону «Про судоустрій і статус суддів» у період між з’їздами суддів вищим органом суддівського самоврядування є РСУ, яка серед іншого розглядає питання правового захисту суддів, соціального захисту суддів та їхніх сімей, приймає відповідні рішення з цих питань.

Починаючи з 19.01.2022, НАБУ на своєму офіційному веб-сайті, сторінці в мережі «Фейсбук» оприлюднює та поширює повідомлення, в яких зазначено, що

«На підставі зібраних детективами НАБУ матеріалів САП звернулася до ВАКС з позовом про визнання необґрунтованими активів, що належать судді районного суду Київської області, та стягнення їх в дохід держави. Відповідний позов про цивільну конфіскацію подано 18.01.2022.

За даними матеріалів НАБУ з’ясовано, що суддя через третіх осіб фактично набув у власність квартиру в Києві площею 142 м2 та автомобіль, загальна вартість яких сягає 6,7 млн грн. При цьому, за результатами аналізу майнового стану та його доходів з’ясовано, що кошти, використані для придбання цих активів, не могли бути набуті за рахунок законних доходів судді. У разі задоволення позову 5,7 млн грн., законність походження яких викликає обґрунтований сумнів, можуть конфіскувати в дохід держави. Це стало можливим після набуття у листопаді 2019 року чинності закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів».

Нагадуємо, у серпні 2021 року ВАКС визнав необґрунтованими активами у сумі понад 1,2 млн грн., що належали народному депутату, та стягнув їх в дохід держави. За даними поданої декларації, ці кошти народний депутат отримав від передання в оренду об’єкту нерухомості (жомової ями). Проте, він отримав ці кошти необґрунтовано, адже не був власником цього об’єкта».

Після вказаної публікації на офіційному веб-сайті та сторінці у мережі «Фейсбук» НАБУ низка засобів масової інформації поширили ряд повідомлень із зазначенням прізвища, ім’я та по батькові судді, якого стосуються зазначені обставини.

РСУ вважає, що центральний орган виконавчої влади, оприлюднивши інформацію у такий спосіб, не дочекавшись навіть рішення Вищого антикорупційного суду, який визначив би процесуальний статус судді, надав поштовху інформаційній кампанії, яка привертає увагу та формує суспільну думку на підтримку певної позиції, зокрема позиції про те, що діяння має місце, як доведений факт.

Не вдаючись до оцінки фактів та обставин, викладених у повідомленнях НАБУ, РСУ акцентує увагу на тому, що органи державної влади, їхні посадові особи повинні утримуватися від інформаційних та політичних кампаній, заяв та дій, що можуть вплинути на незалежність судової влади та підірвати авторитет правосуддя в цілому.

Рада наголошує, що Україна є незалежна, демократична, правова держава, в якій діє презумпція невинуватості.

Довіра та повага до судової влади є гарантією ефективності системи правосуддя. Повага до авторитету судів — це вимога європейських стандартів для демократичних держав, невід’ємна умова публічної довіри до судової влади, а в більш широкому значенні це довіра до норм права та держави загалом. У разі виникнення того чи іншого правового конфлікту особа звертається за його вирішенням до суду, спираючись на авторитет правосуддя.

Консультативна рада європейських суддів у висновку №7(2005) до уваги Комітету міністрів Ради Європи з питання «Правосуддя та суспільство» вказує, що суди є та сприймаються широким загалом як належний форум для встановлення юридичних прав і обов’язків та вирішення пов’язаних з цим спорів. Головним завданням правоохоронних органів, на переконання ради, є швидке, об’єктивне, повне та неупереджене розслідування і судовий розгляд з тим, щоб кожний, хто вчинив правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу.

Водночас в інформації, поширеній НАБУ, акцентовано на вчиненні суддею діяння як встановленому факті.

Наголошуючи на тому, що Васильківський міськрайонний суд Київської області продовжує здійснювати правосуддя, а поширення НАБУ інформації у такий спосіб підриває авторитет суду як інституції, впливає на незалежність судової влади та підриває авторитет судової влади в цілому, РСУ заявляє про неприпустимість таких заяв та публічних висловлювань.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови РСУ Моніча Б.С. про звернення до посадових осіб НАБУ щодо необхідності утримуватися від заяв та публічних висловлювань, участі в інформаційній кампанії, які впливають на незалежність судової влади та підривають авторитет правосуддя, відповідно до ст.133 закону «Про судоустрій і статус суддів», Положення про РСУ, затвердженого позачерговим Х з’їздом суддів 16.09.2010 (із подальшими змінами), Рада суддів

ВИРІШИЛА:

Звернути увагу посадових осіб НАБУ на неприпустимість заяв та публічних висловлювань чи участі в інформаційних кампаніях, які впливають на незалежність судової влади та підривають авторитет правосуддя в цілому.

Голова                                       Б.МОНІЧ