Закон і Бізнес


Аукцион невиданной жадности

Частные исполнители рассказали о тенденции, в которой крупный бизнес не платит долги по судебным решениям


Приватні виконавці переконані, що проблема виконання рішень у справах із багатомільйонними боржниками — це загальна тенденція, коли «гроші вирішують усе».

№4 (1562) 29.01—04.02.2022
ТИМОФЕЙ МИХАЛКОВ
3739

В Украине продолжает действовать негласное правило: долги отдавать необязательно, если должник – миллиардер. Если справиться с мелкими неплательщиками по кредитам получается достаточно эффективно, то с крупной рыбой происходит игра, кто кого перетянет.


Гроші проти рішень

Асоціація приватних виконавців України провела прес-конференцію «Гроші проти закону: як великий бізнес ігнорує виконання судових рішень в Україні». Під час заходу якої на конкретних прикладах виконавці продемонстрували те, наскільки важко системі примусового виконання змагатися з божниками-велетнями.

Під час прес-конференції голова АПВУ Віталій Чепурний зазначив, що в Україні частішають випадки ухилення великого бізнесу від правосуддя: проти приватних виконавців відкривають фіктивні кримінальні провадження, ініційовані підконтрольними компаніями українських мільярдерів з метою уникнути виконання вимог закону. Сприяють цьому як недосконале законодавство, так і нерозуміння судової влади та правоохоронних органів, що приватні виконавці є частиною загальнодержавної системи примусового виконання рішень.

АПВУ має низку аналогічних за своєю суттю справ, у яких приватні виконавці намагаються відстоювати повагу до вимог правосуддя, проте примусове виконання рішень блокують порушення кримінальних справ. Аналогічні випадки мали у своїй практиці приватні виконавці Ярослав Бережний, Дмитро Ляпін, Дмитро Гненний, Дмитро Куліченко, Людмила Лановенко, а також власне сам голова В.Чепурний і його заступник Анатолій Телявський. На думку голови АПВУ, відповідний тиск на приватних виконавців не тільки гальмує процедуру примусового виконання рішень і є перешкодою для роботи приватних виконавців, але і є загрозливим для системи правосуддя України та її економіки.

«Наголошую на тому, що загальноприйняте правило безвідповідального великого бізнесу «За гроші можна вирішити все» — це діаметрально протилежне по відношенню до цінностей, які сповідує професія приватного виконавця в Україні», — зазначив В.Чепурний. Голова АПВУ також додав, що договори мають виконуватися. Судові рішення виносяться в Україні її іменем, тому їх вимоги мають бути безперешкодно, вчасно та в повному обсязі виконані.

«Ми ж сьогодні маємо ситуацію, за якої виграні навіть у Верховному Суді справи для стягувача все одно не означають повернення його законних коштів», — наголосив В.Чепурний.

Переведення стрілок

Нещодавно досвід таких нездійсненних стягнень у приватних виконавців поповнився ще однією резонансною справою. У ній відома компанія намагається уникнути виконання рішень судів про стягнення сотень мільйонів гривень. Детальніше про хід даної справи розповіли А.Телявський та представник компанії-стягувача.

«Боржник, аби заблокувати торги арештованим майном, маніпулював інформацією про його вартість, у той час як кінцеву вартість проданого майна все одно було б визначено за результатами аукціону, на хід якого ми, приватні виконавці, жодним чином впливати не можемо», — пояснив А.Телявський.

Приватний виконавець розповів, що суд апеляційної інстанції, скасувавши ухвалу Печерського райсуду м.Києва щодо запобіжного заходу, дійшов висновку про безпідставність звинувачень приватних виконавців. Таким чином, кримінальна справа очевидно була порушена з однією метою — зупинити торги й не допустити реалізації арештованого майна. При цьому, як зазначив приватний виконавець, самого ліквідного майна для погашення заборгованості — більш ніж достатньо.

«Безумовно, проблема має комплексний характер. Аналогічні зриви виконання рішень розповсюджені серед десятків інших моїх колег і ми з цим маємо боротися», — додав спікер.

Про ще одну справу з власної практики розповів приватний виконавець Д.Гненний, який вже більше ніж 3 роки не може виконати рішення суду, хоча жодної скарги на його дії навіть не надходило. Проте один зі слідчих відкрив кримінальне провадження проти нього щодо відповідної справи, перебрав на себе функції і суду, і самого приватного виконавця, вилучив всі матеріали виконавчого провадження, чим заблокував виконання рішення.

Заступник генерального директора з юридичних питань Державного підприємства «СЕТАМ» Ярослав Деяк навів також десятки аналогічних прикладів блокування виконання судових рішень і продажу арештованого майна, тому проблема має системний характер. Хоча, з огляду на поставлені під час прес-конференції питання, потенційних учасників електронних торгів турбують також проблемні аспекти користування придбаного в такий спосіб майна.

Керівництво АПВУ запевнило, що приватні виконавці продовжуватимуть захищати свої права і відстоювати повагу до правосуддя. Та схоже на те, що поки схема з переведенням стрілок з боржника на нібито порушення з боку приватних виконавців працюватиме, повернути кошти за багатомільйонними грошовими зобов’язаннями навряд чи вдасться. Разом з тим, поки писати нашвидкуруч ухвали буде більш «вигідно», ніж виконувати справедливе рішення, цей аукціон небаченої жадібності з боку боржника триватиме вічно.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Віталій ЧЕПУРНИЙ,
голова Асоціації приватних виконавців України

Завдяки яким правовим механізмам можна подолати ситуацію, яка склалась? Як змінити цей стан речей, в якому гроші вирішують усе та важать більше, ніж уся система правосуддя?

— Кожен повинен виконувати безпосередньо свою роботу. Завдяки цьому буде змінюватись підхід, за яким перестане працювати вислів, який так полюбився нашій державі «борги віддають лише боягузи». Як раз завдяки фактичним виконанням судових рішень це можна змінити.

Сама система правосуддя повинна бути зацікавлена у виконанні власного судового рішення. А поки сама система не буде зацікавлена в тому, щоб рішення було виконано, на жаль, матимемо таку ситуацію.

І не забуваємо того, що найбільшим боржником в Україні в будь-якому разі залишається сама держава. А це у свою чергу має відображати політичну волю. Звідси й ростуть ноги: коли держава зможе зняти із себе тягар найбільшого боржника, тоді зміниться й уся система в цілому.